- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Moja babička mi poradila, ako zahustiť omáčku bez zápražky. Výsledná chuť je fantastická, skúste to tiež!
Moja babička mi poradila, ako zahustiť omáčku bez zápražky. Výsledná chuť je fantastická, skúste to tiež!
Viete sa v kuchyni obracať? Obvykle pridávate do omáčok múku alebo pripravujete zápražku, alebo sa snažíte hľadať iné možnosti? Pravda je, že omáčky často nepotrebujú prídavok múky.
Omáčky a polievky: Ide to aj bez múky!
Skutočne je možné pripraviť husté omáčky a polievky aj bez múky, krupice či zápražky. Nie je to len o tom, že by sa moderné recepty vyhýbali múke, cukru či tuku – alternatívne spôsoby zahusťovania existujú už celé generácie.
Varenie vie byť kreatívne. Ak hľadáte inšpiráciu, skúste kanál YouTube Live with Anny, kde autorka ukazuje, ako sa dajú vytvoriť omáčky na báze zeleniny, úplne odlišné od klasických receptov:
Ako na chutné zahustenie bez múky
Je to jednoduché, a potvrdí vám to každá skúsená gazdiná. Okrem toho je varenie bez múky momentálne veľmi trendy, pretože mnohé zdravé recepty s ňou vôbec nepočítajú. Prečo by aj mali? Múka má nevýraznú chuť, ktorá nepridá omáčke nič navyše. Skúste teda iné metódy, ktoré prinesú viac chuti!
Obilniny namiesto zápražky
Obilniny, ktoré sa kedysi často používali, dnes takmer zmizli z našich kuchýň, no vo východoeurópskej kuchyni majú stále miesto. Napríklad krúpy, pšeno, ovsené vločky alebo ryža guľatá Mánya môžu byť skvelou náhradou. A ako na to? Existujú dva jednoduché spôsoby, ako obilniny využiť, pričom jeden je ideálny pre omáčky.
Môžete rozomlieť alebo rozmixovať obilniny a uvariť z nich kašu, ktorú následne pridáte do omáčky ako základ na zahustenie. Celé varené obilniny sa viac hodia do polievok – nerozpustia sa a pridávajú polievkam hĺbku a sýtosť.
Využite zeleninu
Zelenina je ďalším skvelým spôsobom na zahustenie omáčky, hlavne ak už v omáčke figuruje, napríklad vo forme cibule.
Stačí pridať viac zeleniny, trochu vody a následne časť omáčky rozmixovať alebo prepasírovať. Možno bude vyzerať trochu inak, ale výsledná chuť bude intenzívnejšia. Skúste zahustiť fazuľou, hráškom, zemiakmi, cuketou, mrkvou, batatmi, tekvicou alebo cibuľou.
Kým kedysi sa zelenina pasírovala cez sitko, dnes to zvládnete tyčovým mixérom.
Ďalšie možnosti na zahusťovanie omáčok
Ako zahusťovadlo poslúži aj starší chlieb, čo je tradičný spôsob v gulášoch – vlastne ide o variant múčnej základu.
Medzi bezlepkové alternatívy patrí aj škrob, ktorý nájdete často v ázijských pokrmoch. Stále populárnejší je tiež kuzu, čo je ľahko stráviteľný škrob. Bezlepková alternatíva je aj tapioková múka alebo tapiokové perličky, ktoré môžete použiť nielen na zahustenie omáčok, ale aj pri príprave pudingu bez lepku.