Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 zásad pre podporu zdravého trávenia

5 zásad pre podporu zdravého trávenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
5 zásad pre podporu zdravého trávenia Foto: depositphotos.com
reklama:

Jedlo je neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života, či už si to uvedomujeme, alebo nie. Je to zdroj energie, ktorý nás udržuje pri živote a umožňuje nám fungovať. Možno sa niekedy pýtame, či jeme len preto, aby sme prežili, alebo či skôr žijeme preto, aby sme mohli užívať všetky chutné pokrmy. Jedno je však isté – jedlo hrá v našom živote kľúčovú rolu, ktorá ovplyvňuje naše zdravie a vitalitu.

To, čo konzumujeme, sa však nezaobíde bez dôsledkov na naše telo. Jedlo nielen poskytuje energiu, ale môže tiež vplývať na naše fyzické a psychické zdravie rôznymi spôsobmi. Z toho dôvodu je dôležité venovať pozornosť tomu, čo jeme, a pochopiť, ako celý proces trávenia prebieha.

Trávenie nie je len jednoduchý mechanizmus, kde jedlo prejde naším telom a je vylúčené. Ide o komplexný proces, počas ktorého jedlo prechádza viacerými fázami, v ktorých sa spracováva, štiepi, vstrebáva a využíva na rôzne účely v tele. Ako tento proces prebieha, je veľmi dôležité, pretože ovplyvňuje nielen to, akú energiu z jedla získame, ale aj to, aký dopad má na naše zdravie.

5 zásad pre podporu zdravého trávenia:

  1. Po jedle, najmä ak bolo bohaté na bielkoviny (mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, huby), sa odporúča vyhnúť pitiu počas prvej hodiny. Nadmerné množstvo tekutín môže znížiť hladinu žalúdočných kyselín a žlče, čo sťažuje trávenie. Ak cítite smäd počas jedla, pite len malé množstvo a dbajte, aby tekutina nebola príliš studená. Sladké nápoje sa tiež neodporúčajú. Skúste si pridať do vody pár kvapiek citróna pre osvieženie.
  2. Dbajte na pestrú a vyváženú stravu. Telo zvláda najlepšie tráviť jedlá, ktoré obsahujú rôzne prírodné potraviny (zvyčajne 3 až 4 druhy). Trávenie komplikovanejších jedál je pomalšie a spotrebúva viac energie. Preto by sme medzi jedlami mali dať organizmu čas na odpočinok a nezaťažovať tráviaci systém ďalšími menšími jedlami. Ak jedlá obsahujú len niekoľko základných zložiek, žalúdok má viac času na ich spracovanie.
  3. Po jedle bohatom na sacharidy je dôležité dať telu dostatok času na trávenie, čo znamená, že by ste sa mali dve až tri hodiny vyhnúť konzumácii ďalšej potravy.
  4. Ovocie nie je vždy ideálne po hlavnom jedle. Lepšie je zaradiť ho ako samostatnú desiatu alebo si ho dopriať pred hlavným jedlom – napríklad jablko je skvelou voľbou.
  5. Po jedle, najmä ak bolo založené na bielkovinách, by sme sa mali vyhnúť sladkostiam. Konzumácia cukrov môže narušiť trávenie a zbytočne zaťažiť žalúdok.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.