Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zemiaky: Nenahraditeľný zdroj živín a dlhodobého nasýtenia

Zemiaky: Nenahraditeľný zdroj živín a dlhodobého nasýtenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiaky: Nenahraditeľný zdroj živín a dlhodobého nasýtenia Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaky patria medzi najdostupnejšie a najobľúbenejšie suroviny v kuchyni. Sú nenáročné na pestovanie, a pritom ponúkajú bohatstvo dôležitých látok pre organizmus. Pozrime sa na to, aké výhody môžu priniesť vášmu zdraviu.

Podpora zdravého trávenia

Jednou z výnimočných vlastností zemiakov je ich obsah rezistentného škrobu. Tento druh vlákniny prospieva tráviacemu systému, pretože v hrubom čreve slúži ako potrava pre prospešné baktérie. Tie z neho následne vytvárajú kyselinu maslovú (butyrát), ktorá podporuje zdravie črevnej steny a zmierňuje zápalové procesy.

Vitamínová bomba

Zemiaky sú prirodzeným zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Najviac cenných látok sa nachádza v šupke, a preto sa odporúča konzumovať ich aj s ňou. Každá odroda má svoj špecifický nutričný profil, no všetky ponúkajú bohaté zásoby dôležitých živín.

Jedna stredne veľká zemiaka bez šupky dokáže pokryť až 40 % dennej potreby vitamínu C, takmer polovicu odporúčaného príjmu vitamínu B6 a poskytne viac draslíka, ako by ste našli v banáne. Zemiaky sú navyše zdrojom vápnika, horčíka a kyseliny listovej, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela.

Ochrana pred škodlivými látkami

Zemiaky obsahujú bioaktívne zlúčeniny, medzi ktoré patria flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny. Tieto látky pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Nadmerná akumulácia voľných radikálov môže viesť k vážnym ochoreniam, ako sú cukrovka, rakovina či ochorenia srdca. Zaujímavosťou je, že farebné odrody zemiakov obsahujú až štvornásobné množstvo antioxidantov v porovnaní s bežnými bielymi zemiakmi.

Pocit plnosti na dlhší čas

Zemiaky nielenže zasýtia, ale tiež podporujú reguláciu apetítu. Ich vysoký obsah škrobu a špecifický proteín, známy ako inhibitor proteínovej enzýmy PI2, môžu prispieť k potláčaniu pocitu hladu. To z nich robí vhodnú voľbu pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo kontrolovať množstvo prijatej potravy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.