Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pravá boloňská omáčka: Viac než len paradajky!

Pravá boloňská omáčka: Viac než len paradajky!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pravá boloňská omáčka: Viac než len paradajky! Foto: depositphotos.com
reklama:

Boloňská omáčka je jedným z najznámejších talianskych pokrmov, no zároveň aj jedným z najčastejšie nesprávne pripravovaných. Mnohí si ju predstavujú ako paradajkovú omáčku s mletým mäsom, no skutočný recept je oveľa bohatší a chutnejší. Okrem kvalitného mäsa obsahuje aj pancettu, zeleninu a často aj víno, ktoré jej dodáva hĺbku.

Hoci sa v rôznych regiónoch Talianska podávajú podobné omáčky, boloňská verzia má svoje vlastné pravidlá. Napríklad sa nemieša priamo s cestovinami, ale servíruje sa navrchu. Ak si ju chcete vychutnať tak, ako ju varia v Bologni, postupujte podľa tohto receptu.

Krok za krokom k dokonalej boloňskej omáčke

1. Základ plný chuti

Najprv si pripravíme aromatický základ, ktorý dá omáčke bohatú chuť. Na rozohriatom olivovom oleji alebo masle opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s pancettou. Keď sa cibuľa zosklovatie, pridáme nastrúhanú mrkvu a nasekaný stopkový alebo buľvový zeler. Zeleninu necháme jemne karamelizovať, aby uvoľnila svoju sladkastú chuť.

2. Mäso ako hlavná hviezda

K zeleninovému základu pridáme mleté mäso. Tradične sa používa hovädzie, ale niektorí kuchári pridávajú aj bravčové alebo teľacie pre jemnejšiu chuť. Mäso opekáme na miernom ohni a priebežne ho miešame, aby sa rovnomerne zatiahlo a nezačalo sa dusiť. Keď získame peknú farbu, dochutíme soľou a čiernym korením.

3. Tajná ingrediencia: Mlieko alebo víno

Teraz prichádza jedna zo zaujímavých častí receptu. Do panvice pridáme trochu mlieka – tento trik pomáha zjemniť kyslosť paradajok a robí omáčku krémovejšou. Niekedy sa namiesto mlieka používa biele alebo červené víno, ktoré dodá jedlu jemnú ovocnú arómu. Necháme tekutinu odpariť, aby sa chute pekne spojili.

4. Pomaly variť, nikam sa neponáhľať

Keď je mäso správne opečené, pridáme paradajky. Môžeme použiť čerstvé, ktoré si vopred olúpeme a nakrájame, alebo konzervované v šťave. Omáčku necháme pomaly dusiť minimálne dve hodiny – ideálne aj dlhšie. Kľúčom k dokonalej chuti je trpezlivosť, pretože čím dlhšie sa omáčka varí, tým je chutnejšia.

5. Servírovanie: Menej je viac

Boloňská omáčka sa najčastejšie podáva s tagliatelle, širokými rezancami, ktoré lepšie zachytia bohatú omáčku než klasické špagety. Na rozdiel od iných omáčok sa nemieša s cestovinami priamo, ale kladie sa na ne. Na záver stačí posypať nastrúhaným parmezánom a ozdobiť lístkami bazalky.

Autentická chuť Talianska u vás doma

Správne pripravená boloňská omáčka je výsledkom kombinácie kvalitných surovín, precízneho postupu a dlhého pomalého varenia. Ak si dáte záležať na detailoch, odmenou vám bude výnimočne chutné jedlo, ktoré poteší každého milovníka talianskej kuchyne.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.