
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Všetko o boršči: Tradičná polievka z červenej repy
Všetko o boršči: Tradičná polievka z červenej repy

Boršč patrí medzi ikonické jedlá východnej Európy, najmä v Rusku a na Ukrajine, no dnes ho pozná celý svet. Jeho charakteristická sýta červená farba pochádza z červenej repy, ktorá je jeho hlavnou ingredienciou.
Táto polievka má svoje korene v jednoduchých vidieckych kuchyniach, kde sa varila zo základných surovín, aké boli dostupné – najmä zo slaniny, cibule a rôznych rastlín. Pôvodný názov polievky bol odvodený od bolševníka, divokej rastliny, ktorá sa kedysi pridávala do jedla.
Čo je boršč a ako sa podáva?
Boršč je výdatná, sýta polievka s jedinečnou chuťou a vôňou. Môže sa podávať v rôznych variantoch – niekedy ako ľahké predjedlo, inokedy ako hlavné jedlo s krajcom chleba. Tradične sa na tanier pridáva lyžica kyslej smotany, ktorá dodáva jemnejšiu a krémovejšiu textúru.
Aké mäso je najlepšie na boršč?
Pri výbere mäsa je ideálne hovädzie predné, bravčové pliecko alebo údené rebrá. Pre bohatšiu chuť sa odporúča mäso s vyšším podielom tuku, ako je hovädzia nožina. Niektoré varianty boršča obsahujú hydinu, jahňacinu alebo dokonca divinu. Dodatočne sa môže použiť údená slanina či špekačka na dochutenie.
Aké druhy zeleniny patria do boršča?
Okrem základných ingrediencií, ako sú cibuľa, červená repa, zemiaky a kapusta, sa často pridáva aj koreňová zelenina – mrkva, zeler a petržlen. Paradajky možno nahradiť paradajkovým pretlakom alebo šťavou. Výraznejšiu chuť dosiahneme pridaním cesnaku a čerstvých byliniek, napríklad kôpru, koriandra či petržlenovej vňate.
Aký druh kapusty je najlepší?
Najčastejšie sa používa biela hlávková kapusta, ktorá sa nakrája na tenké pásiky. Dôležité je, aby neboli príliš dlhé, inak môžu byť nepraktické pri jedení. Alternatívou je červená kapusta, ktorá polievke dodá sladší podtón. Niektoré recepty obsahujú aj kyslú kapustu, ktorá však výrazne mení chuť boršča a robí ho kyslejším.
Aké korenie dodáva boršču autentickú chuť?
Aby boršč získal svoju jedinečnú chuť, neodmysliteľne k nemu patria koreniny ako bobkový list, čierne korenie, sušený koriander, cesnak, tymian a pískavica modrá (ktorá pripomína chuť kari). Ak nemáme čerstvé bylinky, môžeme použiť sušený kôpor a petržlen.
Ako správne variť boršč?
Mäso sa varí vo vode s koreninami približne 1–2 hodiny. Medzitým sa na masti opečie cibuľa, ku ktorej sa pridá nakrájaná koreňová zelenina. Po podliatí vývarom sa do polievky pridáva nastrúhaná červená repa, kapusta, zemiaky a paradajky. Keď zelenina zmäkne, pridá sa uvarené mäso nakrájané na kúsky a boršč sa ešte krátko povarí.
Ako dlho trvá príprava boršča?
Čas varenia závisí od typu mäsa a spôsobu prípravy. Pri klasickom postupe sa mäso varí pomaly 1–2 hodiny, aby vývar získal intenzívnu chuť. Zelenina sa pridáva neskôr a varí sa do zmäknutia, čo trvá približne hodinu. Pomalé varenie zaručí lahodnejší výsledok.
Ako pripraviť boršč bez mäsa?
BOSORKA príchuť do jedálriánska verzia boršča je rovnako chutná a výživná. Základ tvorí dôkladne orestovaná koreňová zelenina, červená repa, zemiaky, kapusta a paradajky. Na zvýšenie výživovej hodnoty môžeme pridať červené fazule. Smotanu možno nahradiť rastlinnou alternatívou alebo ju úplne vynechať.
Ako dosiahnuť správnu hustotu boršča?
Tradičný boršč sa nezahusťuje múkou. Hustota závisí od množstva zeleniny a mäsa. Ak je polievka príliš riedka, môžeme pridať jemne nastrúhaný zemiak, červenú šošovicu alebo rozpučené fazule, ktoré ju prirodzene zahustia.
Ako experimentovať s borščom?
Boršč sa dá ľahko obmieňať podľa sezónnych ingrediencií. Možno doň pridať napríklad stopkový zeler alebo cuketu. Zaujímavou alternatívou je verzia s rybou, ktorá si však vyžaduje kratší čas varenia. V letných mesiacoch sa boršč podáva aj studený a v niektorých krajinách, ako napríklad Poľsko či Ukrajina, je súčasťou vianočných tradícií.
Najlepšia chuť sa dosiahne, ak necháme boršč odstáť do druhého dňa – chute sa krásne spoja a polievka bude ešte lahodnejšia.