Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kuchynské zvyšky ako výživa pre rastliny: Ako z odpadu vyťažiť bohatú úrodu

Kuchynské zvyšky ako výživa pre rastliny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kuchynské zvyšky ako výživa pre rastliny: Ako z odpadu vyťažiť bohatú úrodu Foto: depositphotos.com
reklama:

Každodenné varenie často prináša množstvo organického odpadu, ktorý končí v koši alebo v komposte. No čo ak by ste mohli tieto „odpadky“ premeniť na výživný darček pre svoju záhradu? Mnohé zvyšky, ktoré bežne vyhadzujeme, sú plné živín prospešných pre rast a zdravie rastlín – stačí vedieť, ako ich správne využiť.

Káva nielen pre ľudí – prečo sa z nej tešia aj rastliny

Ak si ráno neviete predstaviť bez šálky kávy, pravdepodobne denne produkujete aj kávovú usadeninu. Tento tmavý zvyšok má pre záhradkárov veľkú hodnotu – je totiž bohatý na dusík a stopové prvky, ktoré stimulujú rast rastlín. Okrem toho zlepšuje priepustnosť pôdy a láka dážďovky, ktoré prirodzene zúrodňujú pôdu. Môžete ju rozsypať priamo okolo rastlín, alebo ju po vysušení premiešať so substrátom. Obzvlášť dobre ju znášajú paradajky, ruže a rôzne okrasné druhy.

Banánová šupka – ovocný zázrak pre kvety a plody

Nepríťažlivý zvyšok po banáne ukrýva hodnotné látky ako draslík, fosfor a vápnik – kombinácia, ktorá podporuje kvitnutie, vývoj plodov a silné korene. Namiesto toho, aby ste šupku vyhodili, nakrájajte ju na malé kúsky a zapracujte do pôdy v blízkosti rastlín. Skvelou alternatívou je aj domáce tekuté hnojivo: niekoľko šupiek zalejte vodou, nechajte pár dní odstáť a týmto výluhom následne zalievajte záhon raz za týždeň.

Vaječné škrupiny a zeleninové zvyšky – prirodzený zdroj vápnika a humusu

Škrupiny z vajíčok netreba automaticky hádzať do koša – obsahujú totiž vysoké množstvo vápnika, ktorý je dôležitý pre prevenciu hniloby plodov a podporu zdravého rastu. Rozdrvte ich na prášok (napríklad v mixéri) a prisypte ich buď priamo do jamky pri výsadbe, alebo ich zapracujte do pôdy.

Zvyšky zo zeleniny, ako sú šupky z jabĺk, mrkvy či zemiakov, môžete využiť tiež – ak nemáte kompostér, postačí ich zakopať priamo do záhona. Dôležité je, aby neboli napadnuté plesňou. Po čase sa prirodzene rozložia a obohatia pôdu o organickú hmotu.

Čomu sa vyhnúť a ako nepokaziť záhon

Nie všetko, čo ostane po varení, je vhodné ako prírodné hnojivo. Mastné jedlá, mliečne výrobky, mäso či silne korenené zvyšky môžu prilákať nežiaduce zvieratá a spôsobiť zápach či problémy v pôde.

Aj pri prírodných hnojivách treba zachovať mieru. Príznaky nadmerného hnojenia, ako žltnutie listov či spomalený rast, sú varovným signálom, že je potrebné dávkovanie upraviť.

Záver: Odpadu menej, úrody viac

Premeňte kuchynský odpad na zdroj sily pre vaše rastliny – ušetríte peniaze, znížite množstvo odpadu a vaše záhony vám to stonásobne vrátia. Táto jednoduchá a ekologická prax nevyžaduje žiadne špeciálne pomôcky, len trochu pozornosti a záhradkárskeho nadšenia. Výsledok? Zdravšie rastliny, väčšie plody a menej odpadu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.