Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľkonočný tvarohový mazanec bez kysnutia: Vonia po citróne a vanilke, prípravu zvládne každý

Veľkonočný tvarohový mazanec bez kysnutia: Vonia po citróne a vanilke, prípravu zvládne každý
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Veľkonočný tvarohový mazanec bez kysnutia: Vonia po citróne a vanilke, prípravu zvládne každý Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľká noc nie je len oslavou jari a nového začiatku, ale aj obdobím, keď si doma radi doprajeme niečo tradičné a sladké. Jedným z typických symbolov týchto sviatkov je mazanec – obradný koláč s dlhoročnou históriou, ktorý už dávno patrí do našich kuchýň.

Mazanec – koláč s príbehom

Mazanec sa u nás pečie už celé stáročia. V minulosti ho pripravovali najmä v kláštoroch a až neskôr sa stal súčasťou sviatočného stola v bežných domácnostiach. Kedysi bol bez cukru, chuťou pripomínal skôr chlieb. Časom sa však jeho receptúra menila – pribudlo maslo, mlieko, vajcia, cukor – a z obyčajného pečiva sa stala sladká pochúťka.

Tento koláč sa tradične piekol na Bielu sobotu. Jeho guľatý tvar má svoj význam – symbolizuje slnko, nový život a duchovnú obnovu. Na jeho povrchu sa pred pečením robí zárez v tvare kríža. Ten nie je len náboženským znakom, ale aj praktickou pomôckou, ktorá pomáha, aby mazanec počas pečenia nepraskol.

Rôzne druhy cesta, pre každého niečo

Každá gazdinka má svoj osvedčený recept – niekto nedá dopustiť na klasiku s droždím, iní zas uprednostňujú jednoduchšie alternatívy bez kysnutia. Tu sú tie najbežnejšie:

  • Kysnuté cesto – nadýchané, jemne sladké, vyžaduje čas na kysnutie. Základ tvorí múka, droždie, cukor, mlieko, vajcia a tuk.
  • Tvarohové cesto – jednoduchšie na prípravu, netreba čakať, kým vykysne. Mazanec je z neho hutnejší, ale ostáva vláčny a šťavnatý.
  • Bezlepková verzia – vhodná pre celiatikov. Používajú sa bezlepkové múky (napr. pohánková, ryžová), štruktúru pomáhajú udržať psyllium alebo chia semienka.
  • Celozrnná varianta – zdravšia verzia s vyšším obsahom vlákniny.
  • Vegánska možnosť – mlieko sa dá nahradiť rastlinným, maslo kokosovým tukom a vajcia napríklad rozmixovaným banánom či jablkovým pyré.

Mazanec nemusí byť len guľatý

Aj keď je najznámejším tvarom klasický bochník s krížikom navrchu, existuje mnoho spôsobov, ako mazanec pripraviť a ozdobiť. Často sa tvaruje do vencov z prepletených prameňov – tie symbolizujú večnosť a kolobeh života. Niekde sa dokonca do takýchto vencov zapekajú celé surové vajcia ako znak plodnosti.

Zaujímavý je aj tzv. „vrkoč“, vytvorený z dvoch vencov rôznej veľkosti, ktoré sa dozdobia vetvičkami alebo stužkami. Takto pripravený mazanec sa stane ozdobou každého sviatočného stola. Dekorovanie stužkami, vajíčkami či zelenými doplnkami dodá pečivu sviatočný vzhľad.

Malé mazance aj inšpirácia zo sveta

Z rovnakého cesta ako na klasický mazanec si môžete pripraviť aj menšie bochníčky – akurát do dlane. A ak máte chuť vyskúšať niečo netradičné, siahnite po anglickej verzii zvanou hot cross buns. Ide o sladké žemličky s pomarančovou kôrou, škoricou, klinčekmi, zázvorom a sušeným ovocím. Pečú sa natlačené vedľa seba ako buchty a ich povrch zdobí krížik z múčnej pasty.

Recept na rýchly tvarohový mazanec

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí sa nechcú zaoberať kysnutím, ale chcú si vychutnať domáci mazanec, ktorý je jemný, voňavý a šťavnatý.

Čo budete potrebovať (na 2 bochníky):

  • 500 g hladkej múky
  • 2 balíčky prášku do pečiva
  • kôra z jedného bio citróna (alebo sušená)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 4 lyžice hrozienok namočených v rume
  • 60 g nasekaných mandlí
  • plátky mandlí na posypanie
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Nechajte všetky suroviny postáť aspoň hodinu pri izbovej teplote.
  2. Hrozienka zalejte rumom a odložte bokom, aby nasiakli.
  3. Do misy preosejte múku, primiešajte prášok do pečiva a citrónovú kôru.
  4. V inej miske vyšľahajte maslo s cukrom, vanilkovým cukrom a vajcami do nadýchanej zmesi.
  5. Pridajte tvaroh a dobre premiešajte.
  6. Postupne zapracujte múčnu zmes, nakoniec pridajte hrozienka a nasekané mandle.
  7. Vytvorte dva rovnaké bochníky, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, urobte zárez do kríža, potrite vajíčkom a posypte mandľami.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 45 minút, kým bude povrch zlatistý.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.