Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nečakaný recept na dokonalé vajce: Vedci navrhli netradičnú, ale účinnú metódu varenia

Nečakaný recept na dokonalé vajce: Vedci navrhli netradičnú, ale účinnú metódu varenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nečakaný recept na dokonalé vajce: Vedci navrhli netradičnú, ale účinnú metódu varenia Foto: depositphotos.com
reklama:

Zdanlivo obyčajné varenie vajíčka môže byť prekvapivo zložité, ak sa snažíte dosiahnuť perfektný výsledok. Odborníci sa zhodujú – ideálne vajce má mať jemne krémový žĺtok a pevne držací, ale nie gumový bielok. No keďže tieto dve časti vajíčka vyžadujú odlišné teploty na uvarenie, dosiahnutie rovnováhy môže byť skutočná alchýmia.

Práve preto sa skupina vedcov rozhodla tejto „vedeckej výzve“ čeliť analyticky. V priebehu svojho výskumu testovali stovky vajec pripravených rôznymi spôsobmi, pričom využili aj matematické výpočty. Cieľ? Nájsť ideálny spôsob varenia vajíčka natvrdo, ktorý zabezpečí dokonalú textúru.

Z ich skúmania vzišla pomerne nečakaná metóda – vajcia sa neponárajú do vody klasicky, ale varia sa nad parou pomocou dvoch oddelených hrncov. Jeden z nich obsahuje vodu vo varnom bode, druhý má vodu ohriatu na približne 30 stupňov Celzia. Vajcia sa po dvojminútovom pobyte v horúcej pare presunú do mierne teplej nádoby – a tento proces sa strieda počas celého trvania prípravy. Celý cyklus trvá dokopy 32 minút, po ktorých sa vajcia schladia pod tečúcou vodou a olúpajú.

Táto technika, označovaná ako „periodické varenie“, umožňuje bielku získať správnu konzistenciu prostredníctvom opakovaného striedania teploty. Žĺtok pritom zostáva chránený a udržiava si konštantné podmienky, vďaka čomu dosiahne krémovú štruktúru bez toho, aby sa prevaril.

„Takto pripravené vajce je natoľko jemné, že ho môžete roztierať ako nátierku,“ uvádza Emilia Di Lorenzová z Univerzity Fridricha II. v Neapole, ktorá výskum viedla.

Aby vedci svoju teóriu potvrdili aj v praxi, vykonali senzorické testy – porovnávali chemické zloženie výsledných vajec a zároveň ich podávali ochutnávačom spoločne s vajcami pripravenými klasickými metódami.

Hoci si tento spôsob vyžaduje viac času a manipulácie, výsledná chuť a konzistencia vajíčka presvedčila nielen odborníkov, ale aj bežných degustátorov. Výsledok? Vajce, ktoré chutí výnimočne – s dokonalou rovnováhou medzi jemnosťou a pevnosťou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.