Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Myslíte si, že krupicová kaša je úplne jednoduché jedlo? Veľa ľudí ju napriek tomu varí nesprávne

Ako správne uvariť krupicovú kašu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako správne uvariť krupicovú kašu Foto: depositphotos.com
reklama:

Krupicová kaša je pre niektorých z nás sladká spomienka na detstvo a naopak pre iných jedlo, ktoré na tanieri ani nechcú vidieť. Mnohí ju považujú za obyčajnú lahôdku, no v skutočnosti sa pri jej príprave dá urobiť množstvo chýb. Ak krupicovú kašu pripravíme nesprávne, môžeme ju zbytočne zničiť hrudkami, nevhodnou konzistenciou či nedostatočným prevarením. Ak si chcete túto pochúťku dokonale vychutnať alebo dokonca presvedčiť aj tých, ktorí ju doteraz nemali radi, prečítajte si niekoľko praktických tipov a trikov, ako naozaj dosiahnuť krémovú a hladkú textúru bez hrudiek.

Prečo sa tvoria hrudky a prečo ich treba riešiť?

Najtypickejším problémom pri príprave krupicovej kaše sú hrudky. Aj keď samotná kaša nie je zložitá na suroviny či na varenie, stačí trocha nepozornosti a hrudky dokážu zničiť celý dojem. Keď je kaša hladká, môže si ju každý ochutiť podľa seba – škoricou, kakaom, čerstvým ovocím, topingom či orieškami. Ak je však plná žmolkov, väčšina stravníkov stratí chuť pokračovať v jedení.

Jemná krupica či obyčajná? Rozdiel je v hrubosti

Na prípravu kaše sa spravidla používa jemná (tzv. detská) krupica. Niektorí však siahajú aj po klasickej krupici, ktorá je o niečo hrubšie pomletá. Ide v podstate o rovnaký výrobok, rozdiel je len v tom, akú výslednú konzistenciu dosiahnete. Detská krupica zjemní kašu o čosi viac, zatiaľ čo hrubšia krupica jej môže dať mierne zrnitú štruktúru. Vždy však platí, že nasypať krupicu do hrnca rovno z vrecka bez akejkoľvek prípravy môže byť cestou k nepekným hrudkám.

Koľko krupice na liter mlieka?

Najčastejšie sa stretávame s pravidlom: na 1 liter mlieka patrí 8 zarovnaných lyžíc krupice. Mnohokrát je to uvádzané ako univerzálny recept. Netreba však zabúdať, že každá lyžica môže mať iný objem. Ak použijete príliš malú, kaša bude príliš riedka. Keď namiesto toho siahnete po poriadnej starej „babičkinej“ lyžici, môže mať priam ideálny objem 15 ml.
Aby ste sa vyhli nekonečnému riedeniu a následnému zahusťovaniu (čo iba zvyšuje riziko tvorby hrudiek), odporúčame použiť presnú odmerku alebo aspoň jednu overenú lyžicu, ktorú budete využívať vždy, keď pripravujete krupicovú kašu.

Namočiť krupicu vopred? Rozhodne áno

Hlavnou príčinou hrudiek býva, že krupica nestihne v pokoji napučať a nasiať tekutinu. V mnohých overených receptoch sa preto krupica (alebo krupička) vopred namáča – pokojne aj na celú noc v časti mlieka. Týmto spôsobom sa naruší jej štruktúra, vďaka čomu sa počas varenia zníži riziko neželaných žmolkov a kaša zmäkne oveľa rýchlejšie.
Ak krupicu nenamočíte, môžete ju do mlieka pridávať pomaly, pričom neustále miešate metličkou. Ani to však negarantuje úplne dokonalý výsledok, najmä ak sa mlieko začne prudko zahrievať.

Ako správne začať varenie

Postup s namočenou krupicou má ešte jeden dôležitý detail. Po namočení rozdeľte mlieko na dve polovice. Prvú polovicu mlieka zmiešajte s krupicou a nechajte napučať. Druhú polovicu medzitým ohrejte v hrnci. Až keď sa táto druhá časť mlieka takmer varí, pridajte do nej mlieko s napučanou krupicou. Mlieko sa ochladí a vtedy je ten pravý moment začať veľmi pozorne miešať. Najkritickejšia fáza je, kým zmes prvýkrát zovrie – ak sa vtedy zabudnete, môžu vzniknúť hrudky.

Pomalé varenie a dôkladné miešanie

Krupicová kaša si vyžaduje stredne silný plameň a konštantné miešanie. Ak chcete dosiahnuť ideálnu štruktúru a jemnú konzistenciu, rátajte s tým, že varenie potrvá o niečo dlhšie, než by ste čakali pri obyčajnom zovretí. Babičky často používali na miešanie drevenú varechu alebo špeciálnu habarku, ktorá v hrnci dobre rozbíja všetky prípadné žmolky.
Keď kaša dosiahne bod varu, ešte pár minút ju nechajte jemne bublať, aby sa krupica úplne uvarila. Tým získate nielen jemnejšiu textúru, ale aj vyššiu stráviteľnosť. Pre deti a ľudí s citlivým žalúdkom sa odporúča dodržať aspoň 3 – 5 minút mierneho varu. Čím dôkladnejšie kašu povaríte, tým bude výsledok lahodnejší.

Čo pridať na zjemnenie?

Či už do slaných, alebo sladkých pokrmov zahusťovaných krupicou či múkou, vo finále sa často pridáva niečo na zjemnenie chuti aj konzistencie. V prípade krupicovej kaše je to obvykle maslo. Vložte menší kúsok masla tesne pred dokončením do odstaveného hrnca, prípadne môžete pridať aj smotanu, ak chcete ešte krémovejšiu konzistenciu. Niektorí gazdovia pridávajú do už hotovej a trochu vychladnutej kaše dokonca žĺtok – ten ju zjemní a dodá trocha iný charakter chuti. Na záver kašu dôsledne premiešajte, aby sa maslo alebo smotana spojili so zvyškom zmesi.

Ochutenie: priestor pre fantáziu

Samotná krupicová kaša býva skôr neutrálna, a preto je ideálne ju doplniť podľa vlastných chutí. Môžete si ju osladiť, pridať do mlieka cukor, med alebo kondenzované mlieko. Ak preferujete zdravšie alternatívy, vyskúšajte trstinový cukor, agáve či javorový sirup. Navrch sa hodí škorica, kakao alebo čerstvé či sušené ovocie. Niektorí ľudia milujú kombináciu s čokoládovou polevou, iní si ju posypú orieškami alebo sušienkovou drťou. Možností je nespočetne veľa – je to len na vás a vašej chuti.

Nakoniec, prečo sa oplatí dať krupicovej kaši druhú šancu?

Ak sa vám v minulosti zdalo, že krupicová kaša je jedlo pre deti alebo že vás jej konzistencia odrádza, skúste ju pripraviť s vyššie spomínanými radami. Dlhšie a pozornejšie varenie, dôkladné namáčanie a pridanie masla na záver dokážu úplne zmeniť váš dojem. Niektorých dokáže jemná, nadýchaná krupicová kaša dokonca prekvapiť tým, ako sa podobá na dezert.
Zároveň je krupicová kaša ľahko stráviteľná a vďaka pšeničnej krupici dokáže príjemne zasýtiť. Dá sa pripraviť aj zo špaldovej krupice alebo iných variantov, čo môže zaujímavým spôsobom obohatiť jej chuťový profil. A hoci je najobľúbenejšia ako sladká pochúťka, niektorí ju vo svete pripravujú na slano, čo je ďalšia výzva pre všetkých gurmánov.

Ak chcete, aby vaša krupicová kaša bola dokonalá a potešila malých i veľkých, skúste kombináciu pomalého varu, predmáčania krupice a záverečného zjemnenia maslom. Tým docielite, že bude krásne hladká, bez žmolkov a so skvelou chuťou – presne tak, ako si ju pamätáme z detstva. A možno sa vám vďaka týmto radám stane krupicová kaša novým obľúbeným jedlom. Bon appetit!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.