Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste nikdy nemali ohrievať párky a iné mäsové výrobky v mikrovlnke: Je to nebezpečné

Niektoré potraviny nepatria do mikrovlnky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Niektoré potraviny nepatria do mikrovlnky Foto: depositphotos.com
reklama:

V posledných rokoch sa okolo mikrovlnných rúr často rozvíja živá diskusia. Mnohí ľudia si ich nevedia vynachváliť, iní ich naopak v kuchyni vôbec neuznávajú. Otázka však znie, či je naozaj dobré v nich zohrievať úplne všetko – od obyčajnej vody, cez už raz uvarené jedlá, až po mrazené potraviny. Hoci je mikrovlnka rýchlym a praktickým pomocníkom, existujú druhy pokrmov, ktorým tento spôsob ohrievania môže výrazne uškodiť, alebo dokonca spôsobiť zdravotné riziká. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na konkrétne potraviny, ktoré do mikrovlnnej rúry rozhodne nepatria.

Mikrovlnka ako spojenec aj nepriateľ

Mikrovlnné rúry sa stali symbolom rýchleho spôsobu života. Človek ušetrí čas pri bežnom ohrievaní pokrmov či pri príprave instantných jedál. Napriek tomu si však musíme uvedomiť, že mikrovlnné vlny zohrievajú potraviny nerovnomerne. Najmä pri mrazenom jedle sa ľahko stane, že jedna časť bude horúca, zatiaľ čo zvyšná časť ostane studená alebo len čiastočne rozmrazená. Takéto nerovnomerné zahrievanie môže podporovať množeniu nežiaducich baktérií a vo výsledku ohroziť naše zdravie.

Niektoré druhy potravín navyše počas ohrevu v mikrovlnke podliehajú chemickým zmenám. Vznikajú tak látky, ktoré nášmu organizmu rozhodne neprospievajú. Práve preto je dôležité vedieť, ktorým jedlám sa pri mikrovlnnom ohreve radšej vyhnúť.

Voda, čaj a mlieko – nebezpečenstvo popálenia

Hoci sa môže zdať celkom bežné zohriať si v mikrovlnke pohár vody alebo čaju, skrýva sa tu výrazný risk popálenia. Nádoba sa v mikrovlnnej rúre môže prehriať natoľko, že aj keď tekutina nedosiahne var, samotný hrnček či pohár bude tak horúci, že sa ho nedokážete dotknúť bez následkov. Podobný problém nastáva pri mlieku, ktoré často aj vykypí.

  • Ak teda potrebujete rýchlo ohriať vodu, použite radšej rýchlovarnú kanvicu.

  • Mlieko je zase lepšie naliať do malého hrnca a ohriať klasicky na sporáku. Budete mať lepšiu kontrolu nad teplotou a vyhnete sa riziku vyliatia či popálenia.

Materské mlieko: bezpečnosť na prvom mieste

Veľa mamičiek si materské mlieko mrazí, aby ho mohli dieťaťu neskôr ohriať. Mikrovlnná rúra však pre tento účel nie je vhodná. Dôvodov je viacero:

  1. Nerovnomerné zohrievanie: V niektorých častiach fľaše môže mlieko ostať chladnejšie, inde sa zase prudko prehreje. Horúce miesta môžu bábätko veľmi nepríjemne popáliť.

  2. Zničenie výživových hodnôt: Mikrovlnné vlny menia molekuly mlieka tak, že sa do veľkej miery strácajú cenné látky prospešné pre dieťa.

Ak teda potrebujete rozmraziť či zohriať materské mlieko, najlepším riešením je teplá vodná lázeň alebo postupné rozmrazenie v chladničke.

Celé vajcia v škrupinke

Vajíčka so škrupinou patria k najčastejšie spomínaným potravinám, ktoré do mikrovlnnej rúry vôbec nepatria. Keď sa vajce vo vnútri začne zohrievať, tlak pod škrupinou prudko stúpa a môže explodovať. Výsledkom je nielen znečistená rúra, ale predovšetkým riziko poranenia.

  • Ak chcete vajíčka pripraviť rýchlo, vyskúšajte radšej varenie natvrdo či namäkko v hrnci.

  • Ušetríte si tým mnohé nepríjemnosti a predídete možnej nehode v kuchyni.

Párky a iné mäsové výrobky

Mnohí ľudia radi siahajú po rýchlych riešeniach a nemajú problém vložiť do mikrovlnky napríklad klobásu, párok či dokonca kus surového mäsa, ktoré chcú zohriať alebo rozmraziť. Práve tu sa skrýva značné nebezpečenstvo. Tieto výrobky môžu pri mikrovlnnom ohreve tvoriť takzvané oxidačné produkty cholesterolu. Ide o zlúčeniny, ktoré sa spájajú so zvýšeným rizikom koronárnych ochorení srdca.

Okrem toho platí, že mikrovlnná rúra zahrieva jedlo nerovnomerne. Môže sa teda stať, že vonkajšia časť párku či mäsového výrobku je síce teplá, no vnútri ostane nedostatočne prehriata a v takomto prostredí sa môžu baktérie ľahko množiť. Oveľa lepšie je zohriať párky či iné mäsové produkty v hrnci s vodou, alebo ich krátko opiecť na panvici.

Mrazené mäso: riziko bakteriálneho rastu

Podobne nevhodné je aj rozmrazovanie mäsa v mikrovlnke. Často sa stane, že kúsok mäsa už bude napoly uvarený, zatiaľ čo iné časti ostanú zmrznuté. V takomto stave sa vytvára ideálne prostredie pre rast baktérií, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Mrazivé teploty spočiatku bránia baktériám v rozmnožovaní, no ak sa mäso neohrieva rovnomerne, bakteriálny rast môže prebiehať exponenciálne v miestach s vyššou teplotou.

Z tohto dôvodu je bezpečnejšie nechať mäso rozmraziť v chladničke, prípadne použiť iné vhodné metódy (napr. studenú vodu, pričom mäso musíte uložiť do nepriepustného vrecka). Aj keď to trvá dlhšie, vyhnete sa kontaminácii a znehodnoteniu potraviny.

Mrazené ovocie a zelenina

Ak chcete ohrievať alebo rozmrazovať mrazené ovocie, radšej to nerobte v mikrovlnke. Dlhodobé štúdie naznačujú, že niektoré pozitívne vlastnosti ovocia pri mikrovlnnom ohrievaní miznú a môžu dokonca vznikať zdraviu škodlivé látky. Tie môžu mať negatívne účinky na imunitný systém.

  • Aj zelenina, hlavne listová (napríklad špenát či kel), môže v mikrovlnke iskriť a tým poškodiť spotrebič.

  • Následkom iskrienia sa môže jedlo pripáliť a zničiť.

Najbezpečnejší spôsob, ako mrazené ovocie alebo zeleninu pripraviť, je nechať ich rozmraziť prirodzene pri izbovej teplote alebo postupne v chladničke a potom tepelne upraviť na sporáku, v pare alebo v rúre podľa potreby.

Už raz uvarené zemiaky a huby

Ďalšou skupinou potravín, ktoré by sme do mikrovlnky v žiadnom prípade nemali dávať, sú už uvarené zemiaky a huby. Ak necháte tepelne spracované zemiaky dlhšie stáť pri izbovej teplote a následne ich chcete rýchlo ohriať v mikrovlnke, existuje riziko, že sa v nich rozvinul tzv. botulizmus (bakteriálne ochorenie spôsobené toxínmi Clostridium botulinum). Mikrovlnná rúra nedokáže tento jed neutralizovať, a teda môže zostať v potrave. Dôsledky botulizmu sú vážne a môžu ohroziť život.

Rovnako to platí aj pre huby, ktoré sú citlivé na opakované ohrievanie. Po uvarení veľmi rýchlo podliehajú skaze a stávajú sa „ľahkým terčom“ pre mikroorganizmy. Aby ste predišli zdraviu škodlivým situáciám, varte a konzumujte iba také množstvo, aké dokážete zjesť na posedenie.

Zhrnutie a praktické tipy

  1. Vodu a mlieko radšej ohrievajte tradičným spôsobom na sporáku alebo si pripravte vodu v rýchlovarnej kanvici.

  2. Materské mlieko vždy zohrievajte šetrne vo vodnom kúpeli, aby ste zachovali jeho nutričné hodnoty a predišli popáleniu dieťaťa.

  3. Celé vajcia do mikrovlnky nepatria, môžu explodovať a ohroziť bezpečnosť.

  4. Párky a iné mäsové výrobky je lepšie ohrievať na panvici alebo v horúcej vode. Vyhnete sa tak tvorbe škodlivých oxidačných produktov a bakteriálnemu riziku.

  5. Mrazené mäso nechajte prirodzene rozmraziť v chladničke. Nerovnomerné prehriatie v mikrovlnke vedie k riziku množstva baktérií.

  6. Mrazené ovocie a zelenina by sa tiež mali rozmrazovať mimo mikrovlnky, aby nestratili prospešné vlastnosti a aby sa zabránilo iskreniu či možnému pripáleniu.

  7. Už raz uvarené zemiaky a huby by sa nemali ohrievať v mikrovlnke. Hrozí riziko botulizmu a tvorby škodlivých mikroorganizmov.

Hoci je mikrovlnná rúra nepochybne skvelým vynálezom na rýchle ohrievanie jedla, vždy majte na pamäti, že niektoré potraviny sa pri tomto spôsobe prípravy môžu stať toxické alebo nebezpečné. Vo všeobecnosti sa snažte variť len toľko, koľko naozaj skonzumujete, aby ste sa vyhli opakovanému ohrievaniu a znižovaniu kvality či výživových hodnôt pokrmov. Ak budete dbať na odporúčané zásady, ochránite tým nielen vlastné zdravie, ale aj zdravie svojej rodiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.