Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poctivý domáci mazanec ako od babičky: Tradícia, ktorá nepopraská

Poctivý domáci mazanec ako od babičky: Tradícia, ktorá nepopraská
Poctivý domáci mazanec ako od babičky: Tradícia, ktorá nepopraská Foto: depositphotos.com
reklama:

S príchodom jari sa opäť pripomína jedno z najkrajších období roka – Veľká noc. Čas, keď sa po pôstnom období opäť vracia radosť, spoločné chvíle pri stole a vôňa čerstvo upečeného pečiva. Ak sa chystáte uctiť si tradície našich predkov, nemal by na vašom stole chýbať ani jeden z najklasickejších symbolov týchto sviatkov – nadýchaný veľkonočný mazanec.

A my vám prezradíme, ako ho pripraviť tak, aby bol krásne zlatistý, vláčny a hlavne – aby nepraskol.

Odkiaľ sa vlastne mazanec vzal?

Pečenie mazanca má v našich končinách dlhú históriu. Tradične sa pripravoval na Bielu sobotu, aby bol na Veľkonočnú nedeľu čerstvý a pripravený na slávnostné raňajky. Predtým, než sa doň rodina pustila, niesol sa do kostola na požehnanie. Práve tento akt pomazania dal vzniknúť jeho názvu – „mazanec“.

Veľkonočný mazanec má tvar bochníka, čo nie je náhoda – predstavuje totiž symbol hojnosti a nového života po období pôstu. A ak ste si niekedy všimli krížik, ktorý sa naň pred pečením vyrýva nožom – ten pripomína obetu Ježiša Krista.

Čo budete na mazanec potrebovať?

Pripravte si nasledovné suroviny:

  • 150 g polohrubej múky

  • 150 g hladkej múky

  • 40 g cukru

  • 120 ml mlieka

  • 60 g masla

  • 20 g čerstvého droždia

  • štipka soli

  • strúhaná citrónová kôra

  • 2 žĺtky

  • 30 až 40 g hrozienok (ak ich máte radi)

Na potretie: 1 žĺtok + lyžička mlieka
Na ozdobenie: mandľové lupienky

Ako na to, aby bol mazanec nadýchaný a nepraskol?

  1. Začnite kváskom: Vlažné (nie horúce) mlieko zmiešajte s cukrom a droždím, nechajte približne 15 minút pracovať. Kvasinky sa prebudia a vznikne krásne nadýchaný základ.

  2. Pripravte si cesto: Do veľkej misy preosejte oba typy múky, prisypte štipku soli. Medzitým si v hrnčeku jemne roztopte maslo a dajte ho bokom trochu vychladnúť.

  3. Spojte suroviny: Do kvásku zašľahajte žĺtky a celú zmes pridajte k múke. Postupne pridávajte roztopené maslo a citrónovú kôru. Vymiesite vláčne, elastické cesto, ktoré sa nelepí. Na záver vmiešajte hrozienka.

  4. Kysnutie: Cesto zakryte utierkou, nechajte kysnúť aspoň 2–3 hodiny pri izbovej teplote. Počas kysnutia ho môžete raz-dvakrát jemne premiesiť – to mu len prospeje.

  5. Formovanie bochníka: Z vykysnutého cesta vytvarujte guľatý mazanec a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 20 minút odpočívať.

  6. Záverečné úpravy: Povrch potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom, na vrchu urobte krížik a bohato posypte mandľovými lupienkami.

  7. Pečenie: Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 30 minút. Ak by začal príliš skoro hnednúť, prekryte ho papierom na pečenie alebo kúskom alobalu.

  8. Chladnutie: Po upečení nechajte úplne vychladnúť – a až potom krájajte.

Tip na záver

Nech už ho budete podávať s maslom, džemom alebo len tak ku káve či čaju, tento mazanec zmizne z taniera rýchlosťou blesku. Vďaka tomuto postupu budete mať istotu, že sa cesto nezdvihne nerovnomerne ani nepraskne, a zároveň si zachová krásnu nadýchanú štruktúru.

Prajeme vám pokojné sviatky a veľa radosti pri pečení aj ochutnávaní!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.