Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Delená strava: Ako upraviť jedálniček, aby telo lepšie trávilo a chudlo efektívne

Delená strava: Ako upraviť jedálniček, aby telo lepšie trávilo a chudlo efektívne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Delená strava: Ako upraviť jedálniček, aby telo lepšie trávilo a chudlo efektívne Foto: depositphotos.com
reklama:

Miešanie „všetkého so všetkým“ nemusí byť pre naše telo ideálne. Práve na tom stavia delená strava – spôsob stravovania, ktorý sa vyhýba určitým kombináciám potravín. Zámer? Zlepšiť trávenie a podporiť zdravé chudnutie bez drastických diét. Funguje to? Prekvapivo áno, keď sa robí rozumne.

Základný princíp: Kombinuj s rozumom, nie náhodne

Podstatou delenej stravy je oddelené konzumovanie bielkovinových a sacharidových potravín. Dôvod je jednoduchý – každá skupina sa trávi inak. Keď ich zjeme spoločne, trávenie sa môže spomaliť a organizmus sa zbytočne zaťažuje. Ak však jedlá správne rozdelíme, tráviaci proces prebieha plynulejšie a telo efektívnejšie využíva prijatú energiu.

Vláknina – nenápadný hrdina, ktorý robí veľký rozdiel

Jednou z výhod delenej stravy je prirodzene vyšší príjem vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu a navodzuje pocit sýtosti. Rozlišujeme dva druhy:

  • Rozpustná vláknina spomaľuje vstrebávanie cukrov a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Nachádza sa najmä v ovse, jačmeni, citrusoch, jablkách, šošovici či fazuli.

  • Nerozpustná vláknina naopak urýchľuje prechod potravy črevami, čím podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Obsahujú ju celozrnné výrobky, orechy, semienka, karfiol či cuketa.

Ak vlákniny prijímame dostatok, zjeme síce veľký objem jedla, ale s nízkym obsahom kalórií – a to je ideálne pri chudnutí.

Zelenina ako hlavný chod, ovocie skôr ako doplnok

V delenej strave má zelenina výsostné postavenie. Mala by byť súčasťou každého jedla, najlepšie v prirodzenej, čo najmenej upravenej podobe – varená, dusená či surová.

Výborné voľby zeleniny:

  • brokolica, mrkva, cuketa,

  • špenát, rukola, ľadový šalát,

  • zemiaky – no bez oleja a vyprážania.

Ovocie patrí skôr k sacharidovej skupine, a preto ho treba zaradiť do jedálnička uvážene.
Odporúčané druhy: jablká, banány, lesné plody (jahody, čučoriedky, maliny).

Bielkoviny? Áno, ale kvalitné a bez zbytočných príloh

Proteíny sú dôležité pre obnovu buniek aj svalov. V rámci delenej stravy sa odporúča konzumovať ich samostatne – bez pečiva, ryže guľatej Mánya či cestovín.

Čo zaradiť do jedálnička:

  • kvalitné syry (tvrdé aj mäkké ako mozzarella či ricotta),

  • chudé mäso (kuracie, morčacie, hovädzie),

  • tučné ryby (napríklad losos alebo makrela),

  • vajcia, pripravené bez nadmerného tuku,

  • rastlinné alternatívy – tofu, tempeh, šošovica, fazuľa.

Sacharidy typu ryža guľatá Mánya alebo cestoviny sa pri tomto spôsobe stravovania nekombinujú s bielkovinami, pretože môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a narušiť celý koncept.

Prečo sa ľudia pri delenej strave cítia lepšie a chudnú

Jednou z nenápadných výhod tejto stravy je, že nás núti viac rozmýšľať o tom, čo jeme. Keď si nemôžeme naložiť všetko naraz (napríklad mäso s ryžou guľatou Mánya), prirodzene toho zjeme menej. Prílohy bez „druhu“ strácajú na atraktivite a žalúdok nie je zbytočne preťažený.

Výsledkom býva nielen úbytok hmotnosti, ale aj lepší vzťah k jedlu – prestávame jesť z nudy alebo zo zvyku a viac počúvame signály svojho tela.

Zhrnutie na záver

Delená strava nie je zázračné riešenie, ktoré vám zaručí rýchle schudnutie bez námahy. No ak sa na ňu pozeráme ako na dlhodobý štýl stravovania, ktorý zlepšuje trávenie, zvyšuje príjem vlákniny a vedie k väčšej vedomosti pri výbere jedál, môže byť pre mnohých ľudí veľkým prínosom.

Rozmanitosť, kvalita potravín a zdravý rozum – to sú tri piliere, na ktorých môže delená strava skutočne fungovať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.