Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Svieži syrový dezert bez stresu: Cheesecake zvládne aj začiatočník

Svieži syrový dezert bez stresu: Cheesecake zvládne aj začiatočník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieži syrový dezert bez stresu: Cheesecake zvládne aj začiatočník Foto: depositphotos.com
reklama:

Cheesecake – slovo, ktoré evokuje jemnosť, krémovosť a sladký pôžitok. Pôvodne išlo o slaný koláč plnený zmesou syra, smotany a žĺtkov. Dnes však poznáme jeho modernú sladkú verziu, ktorú si zamilovali ľudia po celom svete. Či už sa rozhodnete pre pečenú alebo nepečenú verziu, základom úspechu je kvalitný čerstvý syr, ktorý dodáva tomuto dezertu typickú ľahkosť a hebkú textúru.

Nepečený cheesecake: Ideálny štart pre nováčikov

Nemáte s pečením veľa skúseností? Žiadny problém. Nepečený cheesecake je jednoduchý na prípravu a výsledok je pritom výnimočný.

  • Základ koláča pripravíme z rozdrvených sušienok (napríklad maslových, Lotus alebo Bebe), ktoré premiešame s roztopeným maslom. Hmotu rovnomerne rozložíme a utlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie.

  • Plnka sa skladá z čerstvého syra (napr. Philadelphia, Lučina, Mascarpone alebo žervé), ktorý zmiešame s cukrom, smotanou a želatínou (postup prípravy želatíny nájdete na obale). Zmes následne nalejeme na pripravený korpus.

  • Tvaroh ako lacnejšia alternatíva poslúži rovnako dobre, ak ho najprv prepasírujeme, aby sme sa zbavili hrudiek. Ak používate želatínu, môžete časť tvarohu nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom – získa tým ešte jemnejšiu chuť.

Pečený cheesecake: Klasika, ktorá nikdy nesklame

Ak túžite po bohatej chuti a pečenie vás neodrádza, siahnite po pečenej verzii. Výsledkom bude vláčny koláč s jemnou konzistenciou, ktorý poteší každého maškrtníka.

  • Na spodnú vrstvu môžete použiť sušienkový základ ako pri nepečenej verzii, prípadne piškótový alebo krehký korpus, ktorý treba najprv predpiecť naslepo. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.

  • Krémovú náplň pripravíme z tvarohu alebo čerstvého syra, ku ktorému pridáme mascarpone alebo hustú smotanu. Do zmesi zašľaháme vajcia (po jednom), cukor a ochucovadlá podľa chuti – napríklad vanilku, citrónovú či pomarančovú kôru, alebo kakao.

  • Samotné pečenie si vyžaduje trochu trpezlivosti – formu zabalíme do alobalu a vložíme do väčšieho plechu s vodou. Pečieme pri 170 °C približne 45 až 60 minút, pričom rúru počas pečenia neotvárame. Po vypnutí necháme cheesecake v pootvorenej rúre pomaly vychladnúť.

Dôležité poznámky, ktoré sa oplatí poznať

  • Hotový cheesecake sa môže v strede jemne triasť – to je v poriadku. Ak sa trasie celý, potrebuje ešte čas.

  • Povrch by mal ostať svetlý. Ak začne hnednúť, pravdepodobne ste ho nechali príliš dlho v rúre.

  • Nikdy ho nekrájajte horúci. Najlepšie je nechať ho úplne vychladnúť – ideálne priamo v rúre s pootvorenými dvierkami.

  • Ak sa stred jemne prepadne, netreba panikáriť – nejde o chybu, chuť to nijako neovplyvní.

Ako cheesecake doladiť do dokonalosti

Náplň možno výborne dochutiť citrónovou alebo pomarančovou šťavou, vanilkou, kakaom či roztopenou čokoládou. Chcete zaujímavý vzhľad? Vytvorte mramorovanie! Na vrch môžete použiť rôzne polevy – čokoládovú, ovocnú, karamelovú – a ozdobiť ho kúskami ovocia alebo lístkami mäty či medovky. Takto pripravený cheesecake nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.