
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica
Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica

Ak obľubujete vajcia na masle, možno vás zaujme nápad, ako ich premeniť na výbornú nátierku. Nepôjde však o klasickú verziu z varených vajec – dnes to vezmeme z iného konca a pripravíme si ich na panvici. Výsledok vás môže príjemne prekvapiť.
Táto jednoduchá, no výborne dochutená nátierka skvelo vynikne na čerstvom pečive a hodí sa na bežné raňajky, ale aj ako rýchle pohostenie pre návštevu. Vďaka kombinácii jemného syra, aromatického cesnaku a čerstvej jarnej cibuľky vznikne niečo, čo určite nebude nudiť.
Prečo práve praženica?
Namiesto toho, aby sme vajíčka varili natvrdo, spracujeme ich ako praženicu – jemne ich osmažíme na masle. Takto získajú inú textúru aj chuť, ktorú v nátierke okamžite spoznáte. Stačí ich pripraviť trochu tuhšie, no dôležité je, aby zostali mäkké a nie vysušené. Tento spôsob dodá nátierke osobitý charakter.
Suroviny, ktoré máte bežne doma
Na túto nátierku budete potrebovať:
-
5 vajec
-
1 lyžicu masla
-
2 jarné cibuľky
-
3 strúčiky cesnaku
-
150 g neochuteného nátierkového masla
-
100 g taveného syra (napr. Apetito alebo podobného typu)
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
Voliteľne 1 lyžicu majonézy alebo tatárskej omáčky, ak chcete jemnejšiu, hladšiu konzistenciu
Postup, ktorý zvládne každý
-
Najskôr si rozbijeme vajcia do misky a jemne ich premiešame – nemusíme ich vyšľahať do peny, ide len o to, aby sa spojili žĺtky s bielkami.
-
Na panvici roztopíme maslo a pridáme na drobno nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky. Chvíľu ju restujeme, kým nebude priesvitná.
-
Pridáme vajcia, trochu ich osolíme a miešame, kým vznikne praženica – ideálne hustejšia, ale stále šťavnatá. Necháme ju úplne vychladnúť.
-
V inej miske vymiešame nátierkové maslo spolu s taveným syrom. Do tejto zmesi pridáme pretlačený cesnak, zelenú časť jarnej cibuľky nakrájanú na drobno a vychladnuté vajíčka.
-
Dochutíme soľou, korením, prípadne zamiešame lyžicu majonézy alebo tatárky, ak chceme dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu.
-
Nátierku už len jemne premiešame tak, aby v nej zostali kúsky vajíčok – vďaka tomu bude chuť výraznejšia a textúra zaujímavejšia.
Ako nátierku využiť?
Skvelo sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako rýchly snack, na pohostenie pre hostí alebo súčasť obložených chlebíkov. V jednoduchosti je niekedy najväčšia sila – a práve táto vajíčková nátierka je toho dôkazom. Napriek obyčajným surovinám má mimoriadnu chuť, ktorá vás neomrzí.