Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica

Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Neodolateľná vajíčková nátierka trochu inak: V hlavnej úlohe praženica Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak obľubujete vajcia na masle, možno vás zaujme nápad, ako ich premeniť na výbornú nátierku. Nepôjde však o klasickú verziu z varených vajec – dnes to vezmeme z iného konca a pripravíme si ich na panvici. Výsledok vás môže príjemne prekvapiť.

Táto jednoduchá, no výborne dochutená nátierka skvelo vynikne na čerstvom pečive a hodí sa na bežné raňajky, ale aj ako rýchle pohostenie pre návštevu. Vďaka kombinácii jemného syra, aromatického cesnaku a čerstvej jarnej cibuľky vznikne niečo, čo určite nebude nudiť.

Prečo práve praženica?

Namiesto toho, aby sme vajíčka varili natvrdo, spracujeme ich ako praženicu – jemne ich osmažíme na masle. Takto získajú inú textúru aj chuť, ktorú v nátierke okamžite spoznáte. Stačí ich pripraviť trochu tuhšie, no dôležité je, aby zostali mäkké a nie vysušené. Tento spôsob dodá nátierke osobitý charakter.

Suroviny, ktoré máte bežne doma

Na túto nátierku budete potrebovať:

  • 5 vajec

  • 1 lyžicu masla

  • 2 jarné cibuľky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 150 g neochuteného nátierkového masla

  • 100 g taveného syra (napr. Apetito alebo podobného typu)

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • Voliteľne 1 lyžicu majonézy alebo tatárskej omáčky, ak chcete jemnejšiu, hladšiu konzistenciu

Postup, ktorý zvládne každý

  1. Najskôr si rozbijeme vajcia do misky a jemne ich premiešame – nemusíme ich vyšľahať do peny, ide len o to, aby sa spojili žĺtky s bielkami.

  2. Na panvici roztopíme maslo a pridáme na drobno nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky. Chvíľu ju restujeme, kým nebude priesvitná.

  3. Pridáme vajcia, trochu ich osolíme a miešame, kým vznikne praženica – ideálne hustejšia, ale stále šťavnatá. Necháme ju úplne vychladnúť.

  4. V inej miske vymiešame nátierkové maslo spolu s taveným syrom. Do tejto zmesi pridáme pretlačený cesnak, zelenú časť jarnej cibuľky nakrájanú na drobno a vychladnuté vajíčka.

  5. Dochutíme soľou, korením, prípadne zamiešame lyžicu majonézy alebo tatárky, ak chceme dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu.

  6. Nátierku už len jemne premiešame tak, aby v nej zostali kúsky vajíčok – vďaka tomu bude chuť výraznejšia a textúra zaujímavejšia.

Ako nátierku využiť?

Skvelo sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako rýchly snack, na pohostenie pre hostí alebo súčasť obložených chlebíkov. V jednoduchosti je niekedy najväčšia sila – a práve táto vajíčková nátierka je toho dôkazom. Napriek obyčajným surovinám má mimoriadnu chuť, ktorá vás neomrzí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.