Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako drviť cesnak bez zložitého čistenia lisu: Záleží aj na tom, ako naložíte so šupkou

Cesnak je jednou z najstarších plodín na svete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cesnak je jednou z najstarších plodín na svete Foto: depositphotos.com
reklama:

Cesnak je jednou z najstarších plodín na svete a pestuje sa takmer vo všetkých kútoch zemegule. Niet sa čomu čudovať – jeho blahodarné liečivé účinky sú vedecky overené a súčasne ponúka veľmi výraznú arómu, bez ktorej si mnohé národné kuchyne nedokážu predstaviť svoje tradičné pokrmy. Vďaka prenikavej vôni a chuti dokáže cesnak každej pochúťke dodať náležitý šmrnc.

Prečo mať vlastný cesnak

Cesnak sa pestuje kvôli svojím guľovitým cibuľkám. Tie sa skladajú z niekoľkých šťavnatých strúčikov, z ktorých každý obklopuje tenká „papierová“ šupka (zvyčajne bielej alebo purpurovej farby). Nad touto cibuľou vyrastá dutý stvol, ktorý je z časti obalený listovými pošvami.

Ak máte priestor a trochu záhradkárskeho nadšenia, pestovať si vlastný cesnak sa rozhodne oplatí. Domáci cesnak totiž spravidla chutí intenzívnejšie než mnohé varianty zo supermarketu a jeho využitie je v kuchyni naozaj nepreberné.

Cesnak ako elixír zdravia

Cesnak patrí medzi najzásadnejšie potraviny podporujúce správne fungovanie ľudského organizmu, najmä vďaka pozitívnym účinkom na našu imunitu. Nie je žiadnym tajomstvom, že už v dávnej histórii sa využíval pri rôznych rituáloch či liečebných postupoch. Spomína sa napríklad v súvislosti s perzskými náboženskými obradmi v 6. storočí pred n. l. Archeologické nálezy dokonca naznačujú jeho výskyt na Sibíri a v iných častiach sveta už pred vyše 7 000 rokmi. Významnú rolu zohrával aj v kultúrach Sumerov a starovekých Egypťanov, ktorí si cenili jeho schopnosť posilňovať organizmus a chrániť pred chorobami.

Zbavte sa zdĺhavého lúpania

Cesnak je v stredoeurópskej kuchyni takmer nevyhnutný. Ak však pripravujete väčšie množstvo cesnaku, môže byť jeho postupné lúpania každý strúčik zvlášť prácne a zdĺhavé. Dobrá správa je, že existuje niekoľko trikov, ako sa šupiek zbaviť rýchlo, pohodlne a bez väčšej námahy.

Ako predísť zdĺhavému čisteniu lisu

  1. Predpríprava cesnaku
    Najskôr z cesnakovej hlavičky odstráňte všetky uvoľnené suché šupky a nechajte len tú pevnú vrstvu, ktorá na strúčikoch dobre drží. Potom jednotlivo oddeľte strúčiky a nožom dôkladne odstrihnite alebo odkrojte korienky na špičke.

  2. Lisovanie so šupkou
    Takto upravené strúčiky vkladajte po jednom do klasického lisu na cesnak. Pri stlačení sa dužina vy lisuje von a šupka ostane takmer celá v lise. Vďaka tejto metóde sa cesnak nelepí do drobných dierok, takže ich následne nemusíte pracne čistiť špáradlom či kefkou. Postačí, ak z lisu vyberiete šupku a hneď ho opláchnete. Ušetríte si čas aj nervy.

Vytriasanie v uzatvárateľnej nádobe

Ak chcete olúpať celú hlavičku cesnaku naraz, zaobstarajte si plastovú alebo sklenenú nádobu s dobrým tesnením či uzáverom. Oddeľte všetky strúčiky a vložte ich dovnútra. Potom nádobu pevne zavrite a energicky ňou niekoľkokrát zatraste. Po pár sekundách uvidíte, že šupky sa samy uvoľnia od strúčikov, a vy tak získate olúpaný cesnak prakticky bez námahy.

Ponorenie do horúcej vody

Ďalšou možnosťou, ako urýchliť lúpací proces, je krátke namočenie cesnaku do horúcej vody. Celú palicu najskôr rozdeľte na jednotlivé strúčiky a tie vložte do malej misky či hrnčeka. Zalejte ich horúcou, prípadne vriacou vodou, a nechajte pôsobiť. Vďaka tomuto kroku zmäkne šupka natoľko, že ju dokážete ľahkým stlačením prsta zo strúčika takmer okamžite odstrániť.

Silikónový valček ako praktický pomocník

Pre tých, ktorí chcú mať cesnak pripravený rýchlo a čisto, existuje aj silikónový valček. Strúčik cesnaku vložíte dovnútra a krátko ním pováľate po kuchynskej linke. V priebehu niekoľkých sekúnd šupka ostane vo vnútri valca a samotný cesnak vypadne hotový na ďalšie použitie. Tieto valčeky sú bežne dostupné v obchodoch s domácimi potrebami, a to vo viacerých cenových kategóriách.

Výhoda praženia cesnaku

Mimoriadne voňavou metódou, ktorá sa zároveň postará o jednoduché odstránenie šupky, je nasucho opražiť strúčiky na panvici. Počas toho sa cesnak nádherne rozvonia. Ak chcete docieliť ešte lepší výsledok, môžete pridať hrubozrnnú soľ, prípadne obľúbené bylinky, aby ste získali ešte intenzívnejšie arómy. Keď sú strúčiky jemne opražené, ľahko im odpadne šupka aj pri najmenšom dotyku.

Zhrnutie

Cesnak je nesmierne dôležitou súčasťou jedálnička naprieč rôznymi kuchyňami sveta. Jeho intenzívna aróma a charakteristická chuť sú jedinečné. Aby ste si užili všetky benefity cesnaku a neprichádzali o čas zdĺhavým lúpaním či čistením upchatého lisu, vyskúšajte niektorú z popísaných metód. Či už ide o vytriasanie v uzatvárateľnej nádobe, použitie silikónového valčeka, namáčanie vo vriacej vode alebo praženie nasucho, vždy tak získate rýchly a pohodlný spôsob, ako strúčiky zbaviť šupky.

Kuchynský lis si ušetríte od ťažko vyčistiteľných zvyškov a nebudete musieť strácať čas zdĺhavým prepichovaním drobných otvorov. Čerstvý, aromatický a voňavý cesnak tak budete mať pripravený do omáčok, marinád či iných vašich obľúbených receptov prakticky okamžite.

Súvisiace tipy

  • Pridajte do drveného cesnaku hrubozrnnú soľ či vhodné bylinky pre ešte výraznejšie chute.

  • Cesnak v kuchyni využijete do polievok, omáčok, nátierok, marinád aj rôznych druhov pečeného mäsa.

  • Aby ste si udržali čo najvyšší obsah účinných látok, odporúča sa cesnak pridávať do jedál až v závere prípravy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.