Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Triky, ako uvariť zemiaky za niekoľko minút: Rýchlovarná kanvica dokáže zázraky

Varené zemiaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Varené zemiaky Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak potrebujete rýchlo pripraviť obed a neostáva čas na dlhé varenie zemiakov, existuje niekoľko šikovných metód, ktoré vám pomôžu mať chutnú prílohu za zlomok bežného času. Vďaka jednoduchým tipom a dobrému plánovaniu môžete servírovať čerstvo uvarené zemiaky oveľa skôr, ako ste zvyknutí.

Prečo veľké kusy brzdia rýchle varenie
Často platí, že čím väčšie kúsky zemiakov varíte, tým dlhšie to trvá. V situáciách, keď sa ponáhľate alebo jednoducho nemáte priestor pre tradičný postup (napríklad varenie zemiakov v šupke), je praktické zemiaky ošúpať a nakrájať na menšie kúsky. Tie sa uvaria rýchlejšie a výsledná kaša či rozpučené zemiaky budú hotové za pár minút.

Pomáha soľ, alebo nie?
Hoci sa zvykne hovoriť, že soľ môže proces urýchliť, v skutočnosti slúži predovšetkým na vylepšenie chuti. Nemá výrazný vplyv na samotné varenie či skracovanie času, kedy sa zemiaky úplne prevaria. Preto sa pri rýchlom varení oplatí spoľahnúť skôr na prácu s teplotou vody.

Rýchlovarná kanvica ako najlepší priateľ pri varení
Ak sú zemiaky už očistené a nakrájané v hrnci, najrýchlejšie ich uvaríte tým, že ich zalejete horúcou vodou priamo z rýchlovarnej kanvice. Zemiaky začnú okamžite vrieť, vďaka čomu sa zníži čas varenia. Postačí ich potom už len osoliť, prípadne ochutiť korením a nechať chvíľu variť na miernom plameni.

Varenie zemiakov v mikrovlnnej rúre
Ak práve nemáte k dispozícii ani čas, ani plyn, prípadne varnú dosku, dobrou možnosťou je mikrovlnná rúra. Zemiaky môžete uvariť celé, pokojne aj v šupke. Najprv ich dôkladne umyte a niekoľkokrát prepichnite vidličkou, aby mala uniknúť para a nedošlo k nechcenému prasknutiu. V priemere stačí približne desať minút na to, aby bola väčšia zemiaková hľuza kompletne mäkká. Po piatich minútach ju pre istotu otočte, aby sa uvarila rovnomerne z oboch strán.

Vďaka týmto tipom a trikom zvládnete pripraviť zemiaky bleskurýchlo, aj keď vás tlačí čas. Nech sa už rozhodnete pre rýchlovarnú kanvicu alebo mikrovlnku, dôležité je vybrať si metódu, ktorá vám najviac vyhovuje a umožní pripraviť obľúbenú prílohu s minimom námahy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.