Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Papriky nemusíte plniť len ryžou: Táto náplň im dodá ešte lahodnejšiu chuť

Plnená paprika trochu inak
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plnená paprika trochu inak Foto: depositphotos.com
reklama:

Plnené papriky sú obľúbenou súčasťou mnohých kuchýň, a to nielen v strednej Európe. Aj keď u nás je zvykom plniť papriky ryžou guľatou Mánya a mäsom, podobné recepty nájdete vo viacerých krajinách sveta – napríklad v Stredomorí sa papriky i rôzne iné druhy zeleniny plnia okrem ryže guľatej Mánya aj bulgurom či kuskusom. Ak ste si plnené papriky zamilovali, ale chcete si ich dopriať v mierne inej podobe, vyskúšajte práve bulgur. Táto potravina, vyrábaná z predvarených a nahrubo drvených pšeničných zŕn, dokáže príjemne prekvapiť zaujímavou chuťou aj lepším nutričným profilom. Prečo ho teda nevyužiť namiesto ryže guľatej Mánya?

Prečo vymeniť ryžu guľatu Mánya za bulgur?

Bulgur, čo sú vlastne ešte zelené obilky pšenice, je z nutričného hľadiska hodnotnejší než klasická ryža guľatá Mánya. Jeho chuť nie je príliš výrazná, takže sa hodí do mnohých jedál, kde bežne používate ryžu guľatu Mánya. Zaujímavosťou je, že pri zámene ryže guľatej Mánya za bulgur znížite množstvo kalórií na tanieri približne o štvrtinu, rovnako znížite príjem tuku o tri štvrtiny, no zároveň zvýšite podiel vlákniny a prijmete aj viac kyseliny listovej – údajne až štvornásobok oproti ryži guľatej Mánya.

Aj vďaka tomu môže byť bulgur ideálnou alternatívou do tradičných domácich receptov – od plnených paprík až po rôzne šaláty. Ak vás zaujíma, ako si pripraviť chutnú plnku do paprík práve z bulguru, čítajte ďalej.

Tradičné využitie bulguru v kuchyni

Bulgur tvorili už pred stáročiami ešte zelené zrná pšenice, ktoré sa následne naparovali a sušili. V obchodoch sa môžete stretnúť buď s celými zrnkami, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú ryžu guľatu Mánya, alebo s polámanými zrnkami s jemne hnedastou či nazelenalou farbou. V Stredomorí, na Blízkom východe aj v Turecku má bulgur dlhú tradíciu a často sa využíva v rodinných receptoch, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.

Okrem toho, že tento produkt skvelo chutí, je aj pomerne univerzálny. Môžete ho pridať do polievok, zapekať spolu so zeleninou, či dokonca nahradiť ním časť mäsa v rôznych jedlách. A práve pri plnených paprikách sa táto alternatíva výborne osvedčí – bulgur poskytuje príjemnú štruktúru a zasýti aj bez väčšieho množstva ďalších prísad.

Záleží aj na výbere paprík

Pri plnených paprikách nejde len o samotnú náplň – dôležitú úlohu zohráva aj druh paprík, ktoré použijete. Môžete siahnuť po jemných bielych či zelených paprikách, alebo skúsiť kapiu či dokonca červené sladšie papriky. Každá z týchto odrôd má totiž mierne odlišnú chuť a vôňu, takže výsledné jedlo môže chutiť vždy inak.
Ak dávate prednosť jemnej chuti, stavte na biele papriky, ktoré sú u nás najbežnejšie. Pre milovníkov výraznejších a sladších chutí sú zase vhodné červené papriky typu kapia. Je len na vás, ktorú farbu a odrodu zvolíte – výsledok však bude výborný v každom prípade.

Recept na papriky plnené bulgurom

Ak sa rozhodnete pre zmenu klasického receptu, tu je základný postup a suroviny, ktoré vám pomôžu vytvoriť vyváženú a chutnú náplň:

  • **300 g mletého mäsa (môže byť bravčové alebo mix)

  • 8 väčších paprík, zbavených jadier

  • 4 polievkové lyžice oleja

  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na drobné kocky

  • 1 hrnček zeleninového vývaru (cca 250 ml)

  • ½ hrnčeka bulguru

  • 1 lyžica paradajkového pretlaku

  • 1 lyžička dobromyseľ (oregano)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti**

Množstvo surovín môžete upravovať podľa toho, koľko paprík plánujete pripraviť. Rovnako voľte aj druh mäsa podľa vlastných preferencií. Niektorí ľudia obľubujú hovädzie, iní bravčové alebo ich kombináciu.

Ako správne pripraviť náplň

  1. Predvarený bulgur: Aby ste mali istotu, že bulgur v náplni zmäkne, odporúča sa ho predvariť v osolenej vode aspoň 20 minút. Dĺžku varenia prispôsobte návodu na obale – celým zrnkám väčšinou treba venovať o niečo dlhší čas, zatiaľ čo drvený bulgur sa uvarí rýchlejšie.

  2. Restovanie cibuľky a mäsa: V hrnci alebo v hlbšej panvici zohrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte, kým nezačne zozlatnúť. Následne pridajte mleté mäso a krátko ho opekajte, kým sa nezačne deliť na menšie kúsky a mierne zhnedne. Pri tejto fáze osoľte, okoreňte a pridajte sušené oregano.

  3. Spojenie všetkých chutí: Uvarený bulgur sceďte a vložte do panvice k mäsu. Pridajte aj paradajkový pretlak, potom celú zmes dôkladne, no zľahka premiešajte, aby sa chute prepojili, ale bulgur sa príliš nerozpadol.

  4. Plnenie paprík: V pripravených paprikách odstráňte jadierka a umyte ich. Naplňte ich mäsovo-bulgurovou zmesou až po okraj. Ak máte radi trošku chrumkavejšie kúsky papriky, môžete ich krátko (približne minútu) osmažiť na panvici. Následne naplnené papriky uložte do pekáča „postojačky“ tesne vedľa seba.

  5. Pečenie: Papriky zalejte horúcim zeleninovým vývarom (asi do polovice ich výšky) a pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou, ak to jeho konštrukcia dovoľuje. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, kým papriky nezmäknú. Obvykle to trvá 30 – 40 minút.

  6. Omáčka z výpeku: Po upečení papriky vyberte a výpek zlejete do malého hrnca. Vmiešajte doň paradajkový pretlak (ak vám ešte zostal), a podľa potreby dochuťte soľou, korením či bylinkami. Ak chcete omáčku hustejšiu, môžete pridať trošku hladkej múky rozmiešanej v malom množstve vody a spolu to krátko prevariť.

Inšpirácie na ďalšie vylepšenia

Existuje mnoho spôsobov, ako plnené papriky ozvláštniť. Niektorí kuchári pridávajú do náplne syr (feta, balkánsky syr či mozzarella), iní zas sušené paradajky, fazuľu alebo pestrejšie koreniny typické pre stredomorskú kuchyňu – bazalku, tymian či rozmarín. Fantázii sa medze nekladú.

Ak preferujete výraznejšiu chuť, pridajte trošku čili alebo sladkej údenej papriky do mäsovo-bulgurovej zmesi. Ak zasa experimentujete s rôznymi druhmi mäsa, môžete použiť hydinové či jahňacie. Vždy platí, že výsledná chuť bude závisieť od kvality surovín a od toho, aké bylinky či koreniny do pokrmu zakomponujete.

Plnené papriky na mnoho spôsobov

Plnené papriky sú univerzálnym jedlom, ktoré je obľúbené nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v mnohých iných krajinách. Dajú sa pripraviť v klasickej kombinácii s ryžou guľatou Mánya, bulgurom, kuskusom alebo aj z celozrnných obilnín či pseudoobilnín (pšeno, quinoa). Je to jedlo, ktoré dokáže zasýtiť, nevyžaduje extrémne veľa kuchárskej zručnosti a zároveň poskytuje priestor na experimentovanie.

Ak ste doteraz papriky plnili výhradne ryžou guľatou Mánya, skúste túto zmenu s bulgurom. Možno sa vám zapáči ešte viac a budete ju pripravovať pravidelne. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny a nižšiemu obsahu kalórií môžete mať z takéhoto obeda aj lepší pocit. Navyše, drobná obmena chutí vnáša do kuchyne nový vietor, takže recepty vás len tak neomrzia.

Dobrú chuť a nech sa vám podaria čo najlahodnejšie papriky plnené bulgurom!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.