Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Karlovarský knedlík z hrnčeka: Najjednoduchší a najrýchlejší knedlík na svete

Hrnčekový knedlík
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hrnčekový knedlík Foto: depositphotos.com
reklama:

Radi by ste mali krásne súmerné a nadýchané knedlíky, jeden plátok ako druhý? Skúste si pripraviť karlovarský knedlík netradičným spôsobom – priamo v hrnčeku. Tento postup je veľmi jednoduchý a rýchly, navyše nepotrebujete špeciálne pomôcky. Stačí vám niekoľko hrnčekov s rovnými stenami a dostatočne vysoký hrniec či kastról, do ktorého sa hrnčeky pohodlne zmestia. Príprava vás naozaj prekvapí svojou nenáročnosťou a výsledok bude vždy pôsobiť profesionálne.

Prečo práve karlovarský knedlík z hrnčeka?

Karlovarské knedlíky sa tradične pripravujú vo fólii alebo textilnej utierke, avšak verzia z hrnčeka je skvelou alternatívou, najmä ak chcete získať pekný valcovitý tvar a ušetriť čas. Keď je knedlík hotový, stačí ho vyklopiť a nakrájať na plátky. Vďaka rovnej stene hrnčeka získate súmerné kolieska, ktoré na tanieri vyzerajú jednoducho lákavo.

Dôležité je, aby ste na prípravu zvolili vhodné hrnčeky. Nemali by byť baňaté, užšie pri okraji ani príliš zúžené smerom ku dnu. Ak by mal hrnček nepravidelný tvar, z hotového knedlíka by ste ho vyberali veľmi ťažko a mohol by sa potrhať. Hrnčeky treba dôkladne vymastiť maslom alebo olejom a následne vysypať hrubou múkou, aby sa knedlíky dali po uvarení pekne vyklepnúť.

Postup varenia v hrnci

Na uvarenie takto naplnených hrnčekov potrebujete väčší hrniec, do ktorého sa všetky hrnčeky pohodlne zmestia. Hrnčeky vkladáte do studenej vody, ktorá by mala siahať približne do polovice ich výšky. Až potom zapnete sporák, privediete vodu do varu a od momentu bublania varíte približne 30 minút. Po uvarení opatrne vyberiete hrnčeky z vody a knedlíky vyklopíte. Pokiaľ máte kvalitne vymastené a vysypané hrnčeky, pôjde to ľahko a výsledok bude krásne držať tvar.

Čo budete potrebovať na prípravu karlovarských knedlíkov?

Na prípravu cesta nepotrebujete žiadne výnimočné suroviny. Dokonca aj tie dve staršie rožky, ktoré vám zostali v kuchyni, tu nájdu perfektné využitie. Hlavným trikom je vyšľahanie bielkov do snehu, čo pridá knedlíkom nadýchanosť. Tu je kompletný prehľad ingrediencií:

  • 1 hrnček hrubej múky

  • 1 hrnček mlieka

  • 2 žĺtky

  • 2 bielky vyšľahané do snehu

  • 2 staršie rožky, pokrájané na kocky

  • štipka soli

  • pažítka alebo petržlenová vňať (voliteľné, na dochutenie)

Tieto suroviny by ste mali mať bežne doma. Možno vás prekvapí, aké jednoduché a rýchle to je, keďže väčšinu času zaberie len samotné varenie.

Rýchly a chutný knedlík: Krok za krokom

  1. Namočte rožky do mlieka:
    Vo väčšej mise zmiešajte pokrájané rožky s mliekom. Rožky sa vďaka tomu zvlhčia a ľahšie sa zapracujú do cesta.

  2. Pridajte základné suroviny:
    K rožkom a mlieku postupne pridajte žĺtky, hrubú múku, štipku soli a prípadne aj nadrobno nasekanú pažítku či petržlenovú vňať. Bylinky môžete vynechať, pokiaľ preferujete čistú chuť, ale s nimi získate pekný farebný akcent a príjemnú arómu.

  3. Vyšľahajte bielky:
    Bielky si v samostatnej miske vyšľahajte do tuhého snehu. Túto penu opatrne vmiešajte do cesta až na konci, aby ste ho neubrali o vzduchové bubliny, ktoré dodajú knedlíkom žiadanú vláčnosť.

  4. Plnenie hrnčekov:
    Vymastené a múkou vysypané hrnčeky plňte zhruba do 3/4 ich objemu, pretože cesto počas varenia ešte narastie.

  5. Varte vo vode:
    Hrnčeky vložte do širokého hrnca so studenou vodou do polovice ich výšky. Priveďte vodu do varu a od tohto momentu varte približne 30 minút. Dávajte pozor, aby voda neprekypovala, prípadne teplotu mierne znížte, ak sa voda varí príliš prudko.

  6. Knedlíky vyberte a servírujte:
    Po polhodine vyberte hrnčeky z vody. Nožom môžete jemne uvoľniť okraje a knedlík by mal z hrnčeka vyjsť bez problémov. Ihneď ho nakrájajte na plátky. Najlepšie sa krája niťou alebo ostrým nožom, aby ste plátky nezošliapli.

Na čo sa hodí karlovarský knedlík z hrnčeka?

Karlovarský knedlík sa často podáva k omáčkam (sviečková, kôprová, guláš…), ale vynikajúci je aj k pečenému mäsu či dusenej zelenine. Mnohí labužníci ho obľubujú napríklad k sviatočnému jahňaciemu mäsu, hoci to býva skôr špecialita pre fajnšmekrov. Dobrý karlovarský knedlík viete nakombinovať prakticky s akýmkoľvek mäsom na šťave alebo hustou omáčkou, a vždy dodá jedlu lahodnú nadýchanú prílohu.

Rýchla inšpirácia na koniec

Ak radi skúšate nové recepty, môžete si k týmto nadýchaným knedlíkom pripraviť napríklad japonské omeletky, ktoré sú podobné našim brnenským zemiakovým plackám, len sú pripravované o niečo zdravšie a odlišnými surovinami. Vďaka nim získate exotický dotyk vo vlastnej kuchyni.

Voilà! Karlovarský knedlík z hrnčeka je hotový raz-dva a poteší vás nielen svojou nadýchanosťou, ale aj jednoduchou prípravou.

Ak hľadáte rýchle riešenie, ako na tradičný knedlík bez zbytočnej námahy, táto metóda z hrnčeka je presne pre vás. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami, že príprava domácej prílohy môže byť naozaj hračkou. Bon appétit!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.