Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rebarbora v koláči? Príprava je dôležitejšia, než si myslíte

Rebarbora v koláči? Príprava je dôležitejšia, než si myslíte
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rebarbora v koláči? Príprava je dôležitejšia, než si myslíte Foto: depositphotos.com
reklama:

Na záhrade pôsobí mohutne, v kuchyni očarí svojou výraznou chuťou. Reč je o rebarbore – hoci patrí medzi zeleninu, najčastejšie sa s ňou stretávame v sladkých dezertoch, kde zohráva úlohu kyselkavého ovocia. Táto jarná pochúťka dokáže koláču dodať sviežosť a výnimočný charakter, no len vtedy, ak sa správne pripraví.

Pestovanie rebarbory nie je zložité a už počas prvých teplejších mesiacov sa môžeme tešiť na bohatú úrodu. Je však dôležité vedieť, že listy rastliny obsahujú látky nevhodné na konzumáciu – spracovávajú sa výlučne dužinaté stonky, ktoré majú zväčša ružovkastú až sýtočervenú farbu.

Okrem tradičných koláčov možno rebarboru využiť aj v kompótoch, džemoch, ovocných omáčkach alebo dokonca ako náplň do knedlí. Než však zamierite k rúre, venujte pozornosť príprave.

Prečo rebarboru pred pečením krátko spariť?

Jej prirodzene kyslá chuť je síce osviežujúca, no v niektorých prípadoch môže byť až príliš intenzívna. Aby ste dosiahli jemnejšiu chuť a príjemnejšiu textúru, odporúča sa krátky proces blanšírovania – teda sparenie kúskov rebarbory vo vode. Tento krok pomôže odstrániť prebytočné kyseliny a zároveň mierne zmäkčí stonky, čo oceníte najmä pri pečení.

Ako na to krok za krokom:

  1. Najskôr odstráňte všetky listy – tie sa nekonzumujú. Stonky dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Pokiaľ sú staršie, zo spodnej časti jemne stiahnite tvrdšie vlákna. Mladšie kúsky netreba šúpať.

  2. Očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky vhodné do koláča.

  3. V hrnci priveďte vodu takmer k varu, potom do nej vložte pripravené kúsky a nechajte ich krátko spariť – stačí 1 až 2 minúty.

  4. Rebarboru následne preceďte a okamžite schlaďte v miske s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia.

  5. Po ochladení nechajte kúsky dobre odkvapkať – až potom sú pripravené na pečenie.

 Chutné kombinácie: Kyselkavú rebarboru môžete perfektne vyvážiť sladšími druhmi ovocia. Skvelo sa hodí k jahodám, jablkám, malinám alebo hruškám.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.