Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Perfektný hamburger: Ako dlho pripravovať hovädzie mäso na panvici?

Perfektný hamburger: Ako dlho pripravovať hovädzie mäso na panvici?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Perfektný hamburger: Ako dlho pripravovať hovädzie mäso na panvici? Foto: depositphotos.com
reklama:

Príprava šťavnatého a správne prepečeného hamburgera môže vyzerať jednoducho, no vyžaduje si cit pre detaily. Či už grilujete vonku alebo smažíte burger doma na panvici, rozhodujúci je nielen výber mäsa, ale aj spôsob tepelnej úpravy. Pozrime sa, ako dosiahnuť ideálny výsledok krok za krokom.

Základom je správne mäso

Kvalita suroviny je alfou a omegou. Na hamburgery sa najviac osvedčilo čerstvé mleté hovädzie s podielom tuku okolo 20 %. Takýto pomer zaručí, že placka zostane po tepelnej úprave šťavnatá a nebude suchá. Mäso by malo ísť na panvicu ešte chladné – priamo z chladničky.

Teplota panvice rozhoduje

Na začiatku je dôležité panvicu poriadne rozhorúčiť. Vysoká teplota pomôže mäsu rýchlo sa zatiahnuť, čím sa na povrchu vytvorí kôrka a vo vnútri sa uzamknú šťavy. Výsledok? Plnšia chuť a lepšia štruktúra.

Koľko času potrebuje burger na panvici?

Dĺžka opekania závisí od viacerých faktorov – najmä od hrúbky mäsa a toho, ako veľmi ho chcete prepiecť. Pri bežnej hrúbke približne 2 centimetre trvá úprava z každej strany približne 3 až 5 minút. Tento čas je však len orientačný a skutočný stav vnútra sa najlepšie overuje teplomerom.

Vnútorná teplota – kľúč k istote

Ak chcete burger prepiecť presne podľa svojho gusta, kuchynský teplomer je najspoľahlivejší pomocník. Pre zriedkavo prepečený (rare) burger je ideálnych približne 53 °C, stredne prepečený (medium) dosahuje asi 63 °C a dôkladne tepelne upravený (well done) by mal mať až 71 °C.

Nemáte teplomer? Skúste test prstom – jemne zatlačte na mäsovú placku. Čím pevnejší je odpor, tým je burger viac prepečený.

Rada na záver

Úspech spočíva v detailoch: čerstvé mäso, dobre rozohriata panvica a cit pre čas. Dodržiavaním týchto krokov pripravíte hamburger, ktorý bude lahodne šťavnatý, chutný a zároveň bezpečný na konzumáciu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.