Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonalé dezerty s vôňou kávy: Ochutnajte škoricové slimáky či expresné tiramisu v pohári

Vyskúšajte si doma pripraviť dezerty s kávou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte si doma pripraviť dezerty s kávou Foto: depositphotos.com
reklama:

„Kedy už konečne bude káva?“ často sa netrpezlivo pýtame, ale v skutočnosti tým myslíme niečo sladké ku kávičke. Práve tieto recepty sú ideálnym riešením: spájajú intenzívnu chuť kávy s lahodnými dezertmi, ktoré si vychutnáte nielen pri popoludňajšom oddychu, ale pokojne aj ako sladké raňajky.

Slimáky s kávou a škoricou – vláčne a aromatické

Tieto škoricové slimáky najlepšie chutia čerstvé a mierne teplé. Ak ich pripravíte deň vopred, pred podávaním ich zohrejte, napríklad počas pohodovej víkendovej raňajkovej atmosféry.

Ingrediencie na cesto:

  • 400 g hladkej múky (ideálne chlebovej)

  • 2 lyžice kryštálového cukru

  • ½ čajovej lyžičky soli

  • 2 lyžičky sušeného droždia

  • 3 vajcia

  • 80 ml vlažného mlieka

  • 50 g masla

Ingrediencie na kávovo-škoricovú náplň:

  • 115 g zmäknutého masla

  • 115 g trstinového cukru

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1½ lyžice čerstvo pripraveného espressa

Poleva na dokončenie:

  • 40 g masla

  • 1–2 lyžice espressa

  • 140 g práškového cukru (preosiaty)

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, droždie a soľ, potom v strede urobte jamku. Vedľa si rozšľahajte vajíčka s mliekom a túto tekutú zmes vlejte do jamky v múke. Premiešajte a napokon pridajte maslo izbovej teploty. Dôkladne vypracujte pružné a hladké cesto, ktoré necháte vymiesené pod čistou utierkou kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

  2. Zatiaľ, čo cesto kysne, pripravte náplň. Zmiešajte zmäknuté maslo, trstinový cukor, škoricu a espresso. Všetko vyšľahajte do hladkej hmoty a odložte minimálne na 30 minút do chladničky.

  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Každú z nich vyvaľkajte na obdĺžnik približne 20 x 25 cm. Povrch cesta bohato natrite kávovou náplňou, zrolujte a z valčeka odkrojte 6 rovnakých kusov. Tie ukladajte do formy na muffiny vystlanej papierom na pečenie. Opäť nechajte približne polhodinu kysnúť.

  4. Rúru si predhrejte na 190 °C a slimáky pečte asi 25 minút, pokiaľ nebudú krásne zlatisté. Hotové pečivo nechajte mierne vychladnúť a pripravte polevu.

  5. Na polevu v malom kastróliku roztopte maslo spolu s espressom. Keď sa zmes spojí, pridajte postupne práškový cukor. Miešajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká lesklá poleva. Ešte teplou polejte upečené slimáky a ihneď servírujte.

Expresné tiramisu v pohári – talianska klasika rýchlo a jednoducho

Tiramisu je dezert, ktorý priamo žije z intenzívnej arómy kvalitnej kávy. A hoci je taliansky, perfektne sa hodí do každého ročného obdobia. Vďaka tejto verzii si ho pripravíte za pár minút.

Ingrediencie (na 6 porcií):

  • 250 g mascarpone

  • 200 g kyslej smotany

  • 2 lyžice práškového cukru

  • 50 ml čerstvo pripraveného espressa

  • 10 cukrárenských piškót (ideálne menšie a okrúhle)

  • kvalitné kakao na posypanie

Postup:

  1. Mascarpone, kyslú smotanu a práškový cukor spolu vyšľahajte na hladký krém.

  2. Piškóty krátko namáčajte v espresse a ukladajte ich do pohárov.

  3. Na piškóty dajte vrstvu krému, opäť pridajte piškóty a zakončite poslednou vrstvou krému.

  4. Povrch jemne poprášte kakaom a podávajte čerstvé, prípadne nechajte vychladiť v chladničke pre ešte lepší výsledok.

Extra tip: Kávové brownies pre milovníkov čokolády

Ak milujete spojenie kávy a čokolády, brownies obohatené espressom vás zaručene osloví. Dezert získava vďaka káve ešte bohatšiu a intenzívnejšiu chuť.

Ingrediencie na brownies (8 porcií):

  • 225 g kvalitnej horkej čokolády (min. 55 % kakaa)

  • 200 g masla

  • 4 vajcia

  • 130 g kryštálového cukru

  • 125 g hladkej múky

  • 1½ lyžice instantnej kávy (alebo granulovaného espressa)

Postup:

  1. Čokoládu rozpustite nad parou spolu s maslom. Nechajte mierne vychladnúť.

  2. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte múku, kávu a nakoniec jemne vmiešajte rozpustenú čokoládu.

  3. Cesto nalejte do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a pečte pri 170 °C asi 25 minút. Stred by mal zostať mierne vláčny.

  4. Nechajte vychladnúť a krájajte na kúsky.

Kávový koláč s pekanovými orechmi a javorovým sirupom

Ideálny ako zakončenie sviatočného obeda, v ktorom pekanové orechy príjemne doplní jemný tón kávy a sladkého javorového sirupu.

Ingrediencie (8 porcií):

Cesto: 125 g masla, 85 g cukru, 250 g hladkej múky, 1 vajce
Plnka: 2 lyžice espressa, 55 ml javorového sirupu, 20 g trstinového cukru, 4 vajcia, 20 g rozpusteného masla, 100 g sekaných pekanov + 30 polovíc na ozdobu

Postup:

  1. Vypracujte hladké cesto a vyložte ním formu (30 cm), dajte do chladu.

  2. Zmiešajte espresso, sirup, vajcia, cukor, maslo a pekany. Rozotrite na cesto, ozdobte pekanmi a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Tak ktorý dezert ochutnáte ako prvý? Každý jeden z týchto kávových pokušení si vás určite získa!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.