Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rebarborový džem s nádychom zázvoru

Rebarborový džem s nádychom zázvoru
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rebarborový džem s nádychom zázvoru Foto: depositphotos.com
reklama:

Rebarbora síce patrí medzi zeleninu, no v kuchyni ju často používame ako ovocie – najmä v sladkých receptoch. Jej charakteristickými znakmi sú veľké listy a výrazné červené až vínové stonky, ktoré sú jedinou jedlou časťou rastliny. Tie vynikajú osviežujúcou kyslastou chuťou, vďaka ktorej krásne vyniknú v koláčoch či závinoch..

Zber rebarbory prebieha zväčša v období od mája do polovice júna a najlepšie je ju spracovať hneď po odrezaní. Pred samotným varením je dôležité stonky ošúpať, aby nebol výsledný pokrm vláknitý.

Svieži domáci džem z rebarbory so zázvorom a mätou

Rebarborový džem je skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu úrodu. Ak k nej pridáte zázvor, získate originálnu, mierne pikantnú príchuť, ktorá prekvapí každého, kto ho ochutná. Čerstvá mäta navyše pridá príjemnú bylinkovú vôňu a chuť.

Na 4 menšie poháre budete potrebovať:

  • 1 kilogram rebarborových stoniek

  • 125 ml vody

  • šťavu z jedného citróna

  • 5 cm dlhý kus čerstvého zázvoru

  • 750 gramov kryštálového cukru

  • 60 gramov kandizovaného zázvoru

  • 2 polievkové lyžice najemno nasekanej čerstvej mäty

Ako postupovať krok za krokom:

  1. Príprava rebarbory
    Najprv rebarboru očistite a odstráňte šupku z povrchu stoniek. Následne ich nakrájajte na malé rovnomerné kúsky – približne centimetrové.

  2. Základná zmes
    Nakrájanú rebarboru dajte do väčšieho hrnca, pridajte citrónovú šťavu a odmeranú vodu. Netreba to s vodou preháňať – rebarbora si počas varenia pustí vlastnú šťavu.

  3. Zázvor pre vôňu a pikantnosť
    Čerstvý zázvor ošúpte, rozdeľte na niekoľko kúskov a pridajte k rebarbore. Celú zmes začnite pomaly ohrievať a občas premiešajte. Keď bude rebarbora úplne mäkká, kúsky zázvoru vyberte.

  4. Sladenie a varenie džemu
    Prisypte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Potom priveďte zmes opäť do varu a varte, kým nezačne hustnúť. Povrchovú penu, ktorá sa pri varení vytvára, môžete priebežne odstraňovať lyžicou.

  5. Záver s mätou a kandizovaným zázvorom
    Do takmer hotového džemu pridajte nadrobno nakrájaný kandizovaný zázvor a mätu. Premiešajte a ešte horúcu zmes ihneď plňte do pripravených pohárov.

  6. Zaváranie a skladovanie
    Poháre dôkladne uzavrite, prevráťte hore dnom a nechajte prirodzene vychladnúť. Takto vydržia v špajzi aj niekoľko mesiacov.

Hotový džem z rebarbory so zázvorom vás poteší svojou výraznou, no zároveň vyváženou chuťou. Skvelo sa hodí k raňajkovému pečivu, ale aj ako originálny darček pre gurmánov, ktorí ocenia niečo netradičné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.