Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonale nadýchaná tvarohová bábovka: recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu

Bábovku si zamiluje celá rodina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bábovku si zamiluje celá rodina Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka je koláč, ktorý patrí medzi tradičné múčniky a pečie sa takmer v každej rodine už dlhé desaťročia. Každý má svoju obľúbenú receptúru, ktorá sa zvykne dediť od starej mamy na mamu, a od mamy na dcéru. Ak hľadáte ten pravý recept alebo jednoducho chcete ochutnať niečo nové a výnimočné, ponúkame vám túto lahodnú tvarohovú verziu, ktorá je krásne jemná a vláčna.

Bábovka nie je len slovenskou záležitosťou

Hoci je bábovka u nás doma mimoriadne obľúbená, nie je to výlučne slovenská špecialita. Podobné koláče nájdeme v rôznych európskych krajinách. V Rakúsku a Nemecku poznajú Gugelhupf, Taliani pripravujú Ciambellu, ktorá má tiež charakteristický kruhový tvar, a vo Francúzsku majú obľúbený koláč Kouglof. Všetky tieto koláče spája forma s typickým otvorom uprostred, ktorá môže mať množstvo rôznych ozdobných vzorov a veľkostí.

Odkiaľ sa vzal názov „bábovka“?

Pôvod názvu tohto obľúbeného koláča je zaujímavý a nejednoznačný. Niektoré historické zdroje uvádzajú, že označenie „bábovka“ pôvodne patrilo samotnej nádobe, v ktorej sa koláč pečie, a až časom sa prenieslo na koláč samotný. Iné vysvetlenia zase hovoria, že koláče tohto tvaru sa kedysi dávali ako darčeky ženám, ktoré pomáhali pri pôrode. Tieto ženy – ľudovo nazývané aj „báby“ – dostávali koláč ako symbol poďakovania, čím koláč nadobudol svoje súčasné pomenovanie.

Recept na perfektnú tvarohovú bábovku – „250-ka“

Tento recept je výnimočný svojou jednoduchosťou, pretože mnohé suroviny potrebujete presne po 250 gramov. To znamená, že je ľahké si ho zapamätať a zároveň vždy zaručuje perfektný výsledok.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 250 g kryštálového cukru

  • 2 lyžice kvalitného rumu

  • 250 g plnotučného jemného tvarohu

  • 250 g Hery s maslovou príchuťou alebo klasického masla (+ trochu na vymazanie formy)

  • 250 g polohrubej múky (+ na vysypanie formy)

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 1 lyžička jedlej sódy

  • 100 g kvalitnej tmavej čokolády

  • 150 g nasekaných mandlí alebo vlašských orechov podľa vlastného výberu

Podrobný postup prípravy:

  1. Šľahanie peny:
    V hlbokej mise vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom a rumom do jemnej, hustej peny. Tento krok nevynechajte – pena musí byť skutočne nadýchaná, aby bola aj hotová bábovka jemná a vláčna.

  2. Pridanie tuku a tvarohu:
    Heru alebo maslo rozpustite, nechajte chvíľku vychladnúť a potom ich pridajte do vaječnej zmesi spolu s tvarohom. Premiešajte už len zľahka na nižších otáčkach, kým sa všetko pekne nespojí.

  3. Suchá zmes:
    Polohrubú múku preosejte a zmiešajte ju s kypriacim práškom a sódou. Múku pridávajte do mokrej zmesi postupne, aby ste zachovali jej nadýchanú štruktúru.

  4. Pridanie orieškov a čokolády:
    Do cesta na záver vmiešajte nasekanú čokoládu a orechy. Ak chcete výraznejšiu chuť, orechy predtým na sucho opražte a nechajte ich vychladnúť.

  5. Pečenie:
    Formu dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto vlejte do formy a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 190 °C asi 30 minút, potom teplotu znížte na 170 °C a dopekajte ďalších 20 minút. Skontrolujte prepečenie pomocou špajdle – ak vyjde čistá, bábovka je hotová.

  6. Dokončenie:
    Po upečení bábovku nechajte krátko vychladnúť vo forme, potom ju jemne vyklopte na chladiacu mriežku. Vychladnutú bábovku ozdobte podľa chuti – najlepšie je posypať ju práškovým cukrom, poliať čokoládovou polevou alebo posypať sekanými orechmi.

Tip na vylepšenie receptu:

Ak chcete bábovku ešte viac obohatiť, pridajte hrsť rumom namočených hrozienok, brusníc alebo iného sušeného ovocia. Bábovka tým získa ešte intenzívnejšiu chuť a zostane dlhšie svieža.

Podávajte so šálkou čerstvej kávy, horúceho čaju alebo kakaa a vychutnávajte si tento dokonalý múčnik, ktorý si okamžite zamilujete vy aj celá vaša rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.