Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potraviny, ktoré vyzerajú zdravo, ale klamú: 6 mýtov, ktorým by ste už nemali veriť

Potraviny, ktoré vyzerajú zdravo, ale klamú: 6 mýtov, ktorým by ste už nemali veriť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Potraviny, ktoré vyzerajú zdravo, ale klamú: 6 mýtov, ktorým by ste už nemali veriť Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektoré potraviny si už roky nesú nálepku „zdravé“, aj keď realita je často niekde úplne inde. Spomínate si na Pepka námorníka so špenátom? Alebo na vetu „Po ovocí sa nepriberá“? Tieto predstavy sú tak hlboko zakorenené, že ich málokto spochybňuje. No mnohé z nich už dávno vyvrátila výživa aj veda.

Tu je prehľad najčastejších potravinových mýtov, ktoré sú síce populárne, no nie vždy pravdivé.

1. Špenát ako zázračný zdroj železa? Nie celkom.

Mnohí veria, že špenát patrí medzi najbohatšie zdroje železa – hlavne vďaka rozprávkam. V skutočnosti však tento mýtus vznikol v dôsledku starej chyby vedcov, ktorí pri analýze omylom posunuli desatinnú čiarku. Výsledok? Umelo nafúknuté čísla.

Pravda je taká, že v 100 gramoch špenátu sa nachádzajú len približne 3 mg železa. Navyše obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá absorpciu tohto minerálu v tele značne znižuje. Ak teda chcete telu dopriať železo v dobre vstrebateľnej forme, siahnite radšej po strukovinách, mäse, rybách či semienkach.

2. Mrkva a zrak: zveličená legenda

Áno, mrkva obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. A ten je dôležitý pre zrak – predovšetkým pri znížených svetelných podmienkach. No že by ste si pravidelným chrúmaním mrkvy zlepšili dioptrie? To už je príliš optimistické.

Mrkva však aj napriek tomu zostáva cennou súčasťou jedálnička – pomáha správnemu tráveniu, podporuje imunitu a prispieva k lepšiemu prekrveniu organizmu.

3. Ovocie – zdravé áno, ale nie v neobmedzenom množstve

Ovocie je pre telo prínosné vďaka vitamínom a vláknine, no netreba zabúdať, že obsahuje aj cukry. A nie málo. Typ, zrelosť a spôsob spracovania ovocia výrazne ovplyvňujú jeho kalorickú hodnotu.

Napríklad zrelé banány majú vyšší podiel škrobov, a teda sa správajú podobne ako bežné sacharidové prílohy. Naopak, ovocie s vyšším podielom fruktózy (napr. dozreté bobule) zvyšuje hladinu cukru v krvi pomalšie.

Najlepšie je ovocie zaradiť do jedálnička skôr počas dňa – ideálne pred fyzickou aktivitou. Na večer si radšej doprajte zeleninu, ktorá má výrazne menej cukru aj kalórií.

4. Cereálie s označením „fit“ môžu skôr uškodiť

Výrazy ako „fitness“, „zdravá energia“ či „light“ môžu ľudí ľahko oklamať. Realita je často taká, že mnohé raňajkové cereálie a müsli tyčinky obsahujú prekvapivo veľa cukru, prípadne sladidiel, ktoré ich „zdravý“ imidž úplne popierajú.

Ak si chcete dopriať skutočne výživné a zdravé raňajky, pripravte si vlastné zmesy – ovsené vločky, oriešky, semienka, sušené alebo čerstvé ovocie a kvalitný zdroj bielkovín. Tak budete presne vedieť, čo jete.

5. Light výrobky ako pomoc pri chudnutí? Len na prvý pohľad

Výrobky s nízkym obsahom tuku sa môžu zdať ako vhodná voľba pri redukcii hmotnosti. No častokrát sa z tukov uberá len preto, aby ich nahradili škroby, zahusťovadlá či umelé sladidlá – teda zložky, ktoré môžu mať na vašu váhu ešte negatívnejší vplyv.

Okrem toho sa pri týchto produktoch často znižuje obsah bielkovín, čo je pri chudnutí nežiaduci efekt. Preto neplatí, že light potraviny môžete jesť bez obmedzenia. Čítajte etikety, sledujte zloženie a dávajte si pozor aj na celkový energetický príjem.

6. Margarín vs. maslo: nie všetko rastlinné je automaticky zdravšie

Tuky sa vo všeobecnosti rozdeľujú na tie „lepšie“ a „horšie“. Nenasýtené mastné kyseliny (napr. z orechov, avokáda alebo rybích olejov) sú pre telo veľmi dôležité – okrem podpory srdca či mozgu pomáhajú aj pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch.

Naopak, transmastné a niektoré nasýtené tuky (často prítomné v margarínoch, sušienkach, polevách) môžu spôsobovať zdravotné problémy a prispievať k obezite.

Maslo aj margarín majú približne rovnaký počet kalórií, no záleží na ich konkrétnom zložení. Nie každý margarín je vhodnejšou alternatívou – preto sa vždy oplatí skontrolovať etiketu.

Záver

Nie všetko, čo sa tvári zdravo, skutočne zdraviu prospieva. Základom je porozumieť zloženiu potravín, ich skutočnému nutričnému obsahu a vyhnúť sa slepému nasledovaniu zaužívaných tvrdení. Pri výžive platí jednoduché pravidlo – menej reklamy, viac zdravého rozumu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.