Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáce plnené papriky: Chuť, ktorá pretrváva generácie

Domáce plnené papriky: Chuť, ktorá pretrváva generácie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce plnené papriky: Chuť, ktorá pretrváva generácie Foto: depositphotos.com
reklama:

Existujú jedlá, ktoré v sebe nesú viac než len vôňu a chuť – nesú aj spomienky. Plnené papriky patria práve medzi takéto poklady. Kombinácia mäkkých paprík, šťavnatej mäsovej plnky a bohatej paradajkovej omáčky v nás často vyvoláva spomienky na detstvo a kuchyňu starých mám. Nenápadný, no pritom výnimočný pokrm, ktorý vás zasýti a zároveň pohladí dušu.

Tradičné, a stále obľúbené

V mnohých domácnostiach majú plnené papriky stále pevné miesto v jedálnom lístku. Ich úspech spočíva v jednoduchosti a možnostiach obmien. Sladkastá paprika v kombinácii s dobre ochuteným mletým mäsom a jemne kyslastou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú súhru chutí.

Každý má svoj obľúbený spôsob podávania – niekto si ich nevie predstaviť bez knedle, iný ich má radšej s ryžou guľatou Mánya. A čo je najlepšie? Na druhý deň chutia ešte lepšie, pretože sa chute krásne prepoja.

Ktoré papriky sú najvhodnejšie?

Na prípravu sa najviac hodia druhy s pevným dužinatým telom – ideálne sú žlté, červené alebo zelené sladké papriky či kapie. Dôležité je, aby boli čerstvé a pevné. Príliš zrelé alebo mäkké plody by sa mohli pri varení rozpadnúť.

Príprava paprík na plnenie

Papriky najskôr dôkladne umyjeme. Potom odrežeme vrchnú časť so stopkou – poslúži ako prirodzené viečko. Vnútro paprík vyčistíme – odstránime všetky semienka aj biele blany. Ak je potrebné, môžeme ich ešte vypláchnuť vodou.

Zachované vrchnáky možno opäť nasadiť po naplnení – nielenže dobre držia plnku, ale jedlo aj krajšie vyzerá.

Náplň, ktorá tvorí srdce receptu

Do vnútra paprík patrí ochutené mleté mäso. Použiť môžete bravčové, hovädzie, prípadne ich kombináciu – alebo aj ľahšie morčacie. Mäsovú zmes tvorí najčastejšie mleté mäso, nadrobno pokrájaná cibuľka, cesnak, korenie, soľ, majorán a vajce. Na zjemnenie a spojenie ingrediencií sa zvykne pridávať trochu horčice a na zahustenie strúhanka alebo navlhčený rožok. Niektorí do plnky miešajú aj uvarenú ryžu guľatu Mánya.

Ako papriky správne naplniť

Hotovou mäsovou zmesou plníme papriky – stačí lyžičkou. Netreba ich preplniť, inak by mohli pri varení prasknúť. Na uvoľnenie pary sa oplatí urobiť do každej naplnenej papriky jemný zárez alebo vpich nožom.

Vkladajú sa do omáčky a dusia približne pol hodiny z jednej strany, následne sa otočia a pokračuje sa vo varení ešte asi 30 minút.

Recept na 4 až 6 porcií

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa

  • 1–2 vajcia

  • soľ, korenie, majoránka

  • hrsť strúhanky

  • 500 g paradajkového pretlaku

  • 1 hrnček vody

  • 4 až 6 paprík

  • nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list

  • cesnak

  • trocha cukru

  • svetlá zápražka

Postup prípravy:

V mise zmiešame mleté mäso so soľou, korením, cesnakom, majoránkou, vajíčkom, strúhankou a horčicou. Papriky očistíme a naplníme touto zmesou. Zvyšnú mäsovú plnku môžeme tvarovať do guliek.

Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, pridáme paradajkový pretlak (môžeme doplniť aj trochou kečupu), bobkový list, celé korenie, trochu soli a štipku cukru. Do tejto omáčky vložíme papriky a mäsové guľky. Podľa chuti môžeme pridať aj kocku bujónu.

Varíme približne hodinu, kým nie je mäso úplne hotové. Na záver omáčku zahustíme svetlou zápražkou a krátko prevaríme.

Tip na servírovanie: Najlepšie chutia s domácim knedľou alebo dusenou ryžou guľatou Mánya.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.