Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vajíčka v mikrovlnke: Ako ich pripraviť, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam? Vyskúšajte tieto jednoduché triky!

Vajíčka sa dajú pripraviť v mikrovlnke aj bez explózie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vajíčka sa dajú pripraviť v mikrovlnke aj bez explózie Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste už počuli rôzne hororové príbehy o explodujúcich vajíčkach v mikrovlnke. Pravdou však je, že príprava vajíčok v mikrovlnnej rúre vôbec nemusí skončiť katastrofou. Naopak – je to rýchla, efektívna a úplne bezpečná metóda, pokiaľ dodržíte niekoľko jednoduchých zásad. Ukážeme vám podrobné postupy na prípravu rôznych druhov vajíčok, ktoré sa vám vždy vydaria bez akéhokoľvek neporiadku.

Prečo vajíčka v mikrovlnke explodujú?

Základom všetkých problémov s vajíčkami v mikrovlnnej rúre je ich vnútorná štruktúra. Vajce obsahuje veľké množstvo tekutiny, ktorá sa pri zohrievaní mení na paru. Táto para má tendenciu expandovať, a ak nemá možnosť voľne uniknúť, vytvorí vnútri vajíčka tlak. Nakoniec tento tlak naruší škrupinu a dôjde k výbuchu, ktorý znečistí celú mikrovlnku. Vyhnúť sa tomu môžete veľmi ľahko, stačí len vedieť, ako na to.

Varenie vajíčka natvrdo v škrupine v mikrovlnke – osvedčený postup

Možno vás prekvapí, že vajíčko v škrupine naozaj môžete variť aj v mikrovlnke. Tajomstvom úspechu je, že vajíčko nikdy nezohrievate na vysoký výkon. Ideálne je nastaviť mikrovlnnú rúru približne na 250 až 300 wattov. Ďalším nevyhnutným krokom je prepichnutie škrupiny. Jemne urobte malý otvor na širšom konci vajíčka pomocou špendlíka, čím umožníte pare bezpečne unikať.

Ako postupovať?

  • Vyberte dostatočne veľkú misku vhodnú do mikrovlnky.

  • Položte vajíčko do misky a zalejte ho studenou vodou, tak aby bolo úplne ponorené a nedotýkalo sa okrajov ani ďalších vajec.

  • Nastavte výkon rúry na 250-300 wattov a zapnite ju na 4 minúty.

  • Po skončení varenia nevyberajte ihneď vajíčko von, ale nechajte ho vo vnútri ešte 2 minúty „dojsť“. Presné časy môžete prispôsobiť podľa výkonu vašej mikrovlnky a osobnej skúsenosti.

Vajíčko namäkko jednoducho v šálke

Ak dávate prednosť vajíčku namäkko bez škrupiny, použite jednoduchý trik, ktorý nikdy nesklame.

  • Vezmite keramický hrnček vhodný do mikrovlnnej rúry a dobre ho vymažte maslom, aby sa vajíčko neprilepilo.

  • Rozklepnite doň celé vajíčko a opatrne prepichnite žĺtok špáradlom alebo tenkou špajľou. Tento jednoduchý krok zabráni explózii žĺtka.

  • Hrnček zakryte malým tanierikom alebo poklopom do mikrovlnky.

  • Mikrovlnku nastavte na stredný výkon (asi 50 % maximálneho výkonu) a spustite ju na jednu minútu. Potom nechajte vajíčko ešte jednu minútu v mikrovlnke odpočívať a dôjsť.

Získate lahodné vajíčko namäkko bez rizika katastrofy a bez zašpinenej rúry.

Rýchle a chutné miešané vajíčka z mikrovlnky

Máte radi klasické miešané vajíčka, ale nechce sa vám špiniť panvicu? Mikrovlnná rúra zvládne aj tento recept s perfektným výsledkom.

Jednoduchý postup:

  • Rozklepnite vajíčka do vhodnej misky pre mikrovlnné rúry, jemne ich premiešajte a prikryte.

  • Zapnite mikrovlnku na 20 sekúnd na stredný až vyšší výkon, potom vajíčka premiešajte lyžičkou alebo vidličkou.

  • Opakujte tieto 20-sekundové intervaly, pričom medzi nimi vždy dôkladne premiešajte, až kým nedosiahnete želanú konzistenciu. Obvykle postačia 3–4 opakovania.

Výsledkom budú krásne nadýchané a chutné miešané vajíčka, ktoré budú na stole za pár minút bez väčšej námahy.

Zvládnete aj stratené vajce – jednoduchšie to už byť nemôže

Ani lahôdka ako stratené vajíčko nie je pre mikrovlnnú rúru problémom. Vyskúšajte tento postup a budete nadšení z výsledku.

  • Vezmite hrnček a naplňte ho asi do dvoch tretín studenou vodou. Pridajte jednu polievkovú lyžicu octu, ktorý pomôže bielku lepšie sa zraziť.

  • Opatrne do vody vyklepnite vajíčko tak, aby ostalo úplne pod hladinou.

  • Hrnček prikryte a vložte do mikrovlnky, nastavte stredný výkon a nechajte ho variť presne jednu minútu.

  • Ak ešte nie je bielok úplne hotový, pridajte ďalších 10 až 15 sekúnd podľa potreby.

  • Po skončení varenia nechajte vajíčko ešte minútu vo vode odstáť, aby dokonale došlo.

Tento jednoduchý trik zabezpečí, že stratené vajíčko bude mať krásne tekutý žĺtok a pevný, kompaktný bielok – presne tak, ako má byť.

Ako vidíte, príprava vajíčok v mikrovlnke je jednoduchá, bezpečná a rýchla, pokiaľ poznáte správne triky. Už nikdy viac sa nemusíte obávať výbuchu ani zbytočného čistenia. Stačí sa držať našich rád a mikrovlnka vám pripraví chutné jedlo za pár minút.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.