Určite ju poznáte – na prvý pohľad nenápadná rastlinka s názvom lebeda, ktorá sa dokáže veľmi rýchlo rozšíriť po celej vašej záhrade. Ak ste ju doteraz považovali len za otravný plevel, je načase dať jej novú šancu. Už naši starí rodičia vedeli, že táto burina je skutočným pokladom pre zdravie a kuchyňu.
Lebeda: odolná a všadeprítomná rastlina
Keď sa raz lebeda usadí na vašom pozemku, veľmi ľahko a rýchlo sa rozšíri. Ide o rastlinu, ktorá si doslova vychutnáva vlhkú, výživnú pôdu. Objavuje sa často v záhradách, popri cestách, v blízkosti kompostov a dokonca aj na skládkach odpadu. Hoci môže na prvý pohľad vyzerať ako burina, zbaviť sa jej nie je vôbec náročné, pretože nemá hlboké korene.
Zaujímavá história – vážená rastlina našich predkov
Už v stredoveku patrila lebeda medzi dôležité rastliny v jedálnom lístku našich predkov. Jej čerstvé lístky sa používali nielen ako náhrada šalátu, ale aj ako chutná náhrada špenátu. Na Ukrajine sa dodnes pripravuje tradičné pôstne jedlo z lebedy a cesnaku, známe pod názvom „natyna“. Táto jednoduchá kombinácia sa tešila obľube najmä v čase pôstnych dní, pretože je výživná, chutná a veľmi dostupná.
Chuť mladých listov vás prekvapí – pripomína hrášok!
Mladé lístky lebedy majú jemnú a prekvapivo sladkastú chuť, ktorá pripomína čerstvo natrhaný hrášok. Dnes sa preto táto rastlinka stále častejšie pridáva do rôznych pokrmov ako sú polievky, šaláty či omáčky. Dokonca môžete jemne nasekané listy použiť aj na dochutenie rôznych mäsových jedál.
Lebeda ako prírodný liek: babské rady, ktoré fungujú
Okrem skvelej chuti je lebeda známa aj svojimi liečivými vlastnosťami, ktoré využívali už generácie pred nami. Jej čerstvá vňať pomáhala pri problémoch ako dna, črevné parazity, silný kašeľ či nachladnutie. Domáce liečiteľstvo odporúčalo lebedu aj ako prírodný prostriedok na liečbu kožných problémov – najmä ekzémov a akné. Semená tejto rastliny zase slúžili ako prvá pomoc pri zápche.
Vitamínová bomba priamo zo záhrady
Aj keď vás možno doteraz hnevala, lebeda dokáže byť veľmi užitočným pomocníkom v zdravom stravovaní. Jej lístky totiž obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok ako vitamíny (najmä C, B1, B2, B3 a E), saponíny a minerály, medzi ktorými nájdeme napríklad železo, horčík či fosfor. Navyše listy môžete priebežne oberať, rastlina veľmi rýchlo regeneruje a pravidelne poskytuje nové výhonky.
Mladé lístky sú vhodné ihneď na konzumáciu, staršie je lepšie krátko podusiť, aby boli jemnejšie a ľahšie stráviteľné.
Ako pripraviť chutný „falošný špenát“ z lebedy?
Už naše staré mamy vedeli, že lebeda sa dá jednoducho využiť na prípravu chutného pokrmu, ktorý je dokonca jemnejší a zdravší ako tradičný špenát. Ak ste to ešte neskúšali, určite vám odporúčame túto zdravú pochúťku zaradiť do svojho jedálnička.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
-
500 g čerstvej záhradnej lebedy
-
1 stredne veľká cibuľa
-
1 strúčik cesnaku
-
100 g kvalitného masla
-
2 lyžice hladkej múky
-
štipka soli a mletého čierneho korenia
-
podľa chuti trochu smotany na varenie (voliteľné)
Postup prípravy:
Listy lebedy dôkladne umyte a vložte do hrnca, zalejte vodou a nechajte variť približne 15 minút. Potom ich sceďte a rozmixujte tyčovým mixérom na jemnú konzistenciu. Medzitým si pripravte cibuľovú zápražku – jemne nasekanú cibuľku opražte na masle, poprášte múkou a krátko restujte do svetlozlatej farby. Do tejto zmesi vmiešajte rozmixovanú lebedu, prelisovaný cesnak, podľa chuti soľ a korenie, prípadne aj smotanu pre ešte jemnejšiu chuť.
Hotový „lebedový špenát“ servírujte s varenými zemiakmi a vajíčkom, prípadne ako prílohu k mäsu či rybe. Je nielen chutný, ale aj bohatý na vápnik a ďalšie prospešné látky.
Lebedový čaj – skvelá pomoc pri kašli a prechladnutí
Ak vás trápi kašeľ, vyskúšajte jednoduchý, no účinný domáci recept na čaj z lebedy.
Ingrediencie:
Postup:
Vodu priveďte do varu, pridajte nasekanú lebedovú vňať a nechajte variť približne 2 minúty. Potom odstavte zo sporáka a nechajte lúhovať asi 30 minút. Nápoj sceďte, ochuťte medom a užívajte po 1 deci, ideálne 4-krát denne. Tento odvar pomáha zmierňovať kašeľ, uvoľňuje hlieny a pôsobí celkovo posilňujúco na dýchacie cesty.
Takže, keď nabudúce uvidíte lebedu na záhrade, určite ju už nebudete považovať za nepriateľa, ale za cennú rastlinu, ktorá obohatí vašu kuchyňu aj domácu lekárničku.