Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Prebytok mäty v záhrade? Využite ju netradične – hodí sa aj k mäsu či do kaše!

Prebytok mäty v záhrade? Využite ju netradične – hodí sa aj k mäsu či do kaše!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prebytok mäty v záhrade? Využite ju netradične – hodí sa aj k mäsu či do kaše! Foto: depositphotos.com
reklama:

Mäta má v záhradách tendenciu rozrastať sa ako burina – rýchlo pokryje celé záhony a často prerastie aj tam, kde ju nechceme. Ak ju práve teraz pristrihnete alebo poriadne preriedite, je škoda nechať natrhané listy len tak zvädnúť. Namiesto toho ich rovno zužitkujte – máme pre vás niekoľko chutných a trochu netypických nápadov.

Mäta nepatrí len do čajov alebo drinkov

Keď sa povie mäta, väčšina z nás si predstaví osviežujúci nápoj, čaj pri nachladnutí alebo letný koktail ako mojito. No táto aromatická bylinka má oveľa širšie využitie. Jej svieža chuť skvelo doplní sladké aj slané jedlá – od dezertov až po mäso či zeleninové pyré.

Pestovanie mäty bez záhrady? Úplne jednoducho

Ak bývate v byte a máte len malý balkón alebo parapet, mätu si môžete dopestovať aj tam. Stačí väčší kvetináč, výživná pôda a pravidelná zálievka. Ideálne sú širšie a plytšie nádoby, ktoré rastline dajú priestor sa rozrásť. Mätu si môžete vypestovať zo semien, ale jednoduchšou cestou je získať od niekoho kúsok rastliny s koreňom, prípadne nechať čerstvú stonku zakoreniť vo vode.

Jablkový koláč s mätou a jahodami – svieži dezert, ktorý zmizne za chvíľu

Hľadáte inšpiráciu na sladké, no ľahké pečenie? Tento vláčny koláč kombinuje chuť jabĺk, vôňu mäty a čokoládovú polevu – skvelá kombinácia na teplé dni.

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 150 g mandľovej múky

  • 150 g hladkej múky

  • 100 g trstinového cukru

  • 1 ČL kypriaceho prášku

  • 2 PL kakaa

  • 2 stredne veľké jablká

  • 150 ml kokosového mlieka

  • 80 ml repkového oleja

  • 2 vajcia

Na polevu a ozdobu:

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády

  • 1 PL masla

  • 2 PL mätového oleja

  • 1 hrnček čerstvých jahôd

  • 3 PL strúhaného kokosu

  • niekoľko lístkov čerstvej mäty

Ako na to?

1. Jablká ošúpte a nastrúhajte najemno. Zatiaľ ich odložte bokom.

2. Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. V druhej miske zmiešajte suché ingrediencie – hladkú múku, prášok do pečiva a kakao. Pridajte mandľovú múku, kokosové mlieko a olej, potom všetko spojte s vajíčkovou zmesou. Na záver opatrne vmiešajte nastrúhané jablká.

3. Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút pri 180 °C. Po dopečení nechajte koláč úplne vychladnúť.

4. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, do ktorej vmiešajte maslo a mätový olej. Touto polevou potrite povrch koláča.

5. Na záver posypte kokosom, poukladajte jahody a pridajte čerstvé lístky mäty ako ozdobu. Nechajte stuhnúť a môžete podávať.

Ak máte mäty viac, než viete spotrebovať, skúste si ju usušiť na čaj, pripraviť domácu mätovú tinktúru, alebo ju pridajte do osviežujúcich letných šalátov a marinád. Možností je oveľa viac, než sa zdá na prvý pohľad.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.