Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prebytok mäty v záhrade? Využite ju netradične – hodí sa aj k mäsu či do kaše!

Prebytok mäty v záhrade? Využite ju netradične – hodí sa aj k mäsu či do kaše!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prebytok mäty v záhrade? Využite ju netradične – hodí sa aj k mäsu či do kaše! Foto: depositphotos.com
reklama:

Mäta má v záhradách tendenciu rozrastať sa ako burina – rýchlo pokryje celé záhony a často prerastie aj tam, kde ju nechceme. Ak ju práve teraz pristrihnete alebo poriadne preriedite, je škoda nechať natrhané listy len tak zvädnúť. Namiesto toho ich rovno zužitkujte – máme pre vás niekoľko chutných a trochu netypických nápadov.

Mäta nepatrí len do čajov alebo drinkov

Keď sa povie mäta, väčšina z nás si predstaví osviežujúci nápoj, čaj pri nachladnutí alebo letný koktail ako mojito. No táto aromatická bylinka má oveľa širšie využitie. Jej svieža chuť skvelo doplní sladké aj slané jedlá – od dezertov až po mäso či zeleninové pyré.

Pestovanie mäty bez záhrady? Úplne jednoducho

Ak bývate v byte a máte len malý balkón alebo parapet, mätu si môžete dopestovať aj tam. Stačí väčší kvetináč, výživná pôda a pravidelná zálievka. Ideálne sú širšie a plytšie nádoby, ktoré rastline dajú priestor sa rozrásť. Mätu si môžete vypestovať zo semien, ale jednoduchšou cestou je získať od niekoho kúsok rastliny s koreňom, prípadne nechať čerstvú stonku zakoreniť vo vode.

Jablkový koláč s mätou a jahodami – svieži dezert, ktorý zmizne za chvíľu

Hľadáte inšpiráciu na sladké, no ľahké pečenie? Tento vláčny koláč kombinuje chuť jabĺk, vôňu mäty a čokoládovú polevu – skvelá kombinácia na teplé dni.

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 150 g mandľovej múky

  • 150 g hladkej múky

  • 100 g trstinového cukru

  • 1 ČL kypriaceho prášku

  • 2 PL kakaa

  • 2 stredne veľké jablká

  • 150 ml kokosového mlieka

  • 80 ml repkového oleja

  • 2 vajcia

Na polevu a ozdobu:

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády

  • 1 PL masla

  • 2 PL mätového oleja

  • 1 hrnček čerstvých jahôd

  • 3 PL strúhaného kokosu

  • niekoľko lístkov čerstvej mäty

Ako na to?

1. Jablká ošúpte a nastrúhajte najemno. Zatiaľ ich odložte bokom.

2. Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. V druhej miske zmiešajte suché ingrediencie – hladkú múku, prášok do pečiva a kakao. Pridajte mandľovú múku, kokosové mlieko a olej, potom všetko spojte s vajíčkovou zmesou. Na záver opatrne vmiešajte nastrúhané jablká.

3. Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút pri 180 °C. Po dopečení nechajte koláč úplne vychladnúť.

4. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, do ktorej vmiešajte maslo a mätový olej. Touto polevou potrite povrch koláča.

5. Na záver posypte kokosom, poukladajte jahody a pridajte čerstvé lístky mäty ako ozdobu. Nechajte stuhnúť a môžete podávať.

Ak máte mäty viac, než viete spotrebovať, skúste si ju usušiť na čaj, pripraviť domácu mätovú tinktúru, alebo ju pridajte do osviežujúcich letných šalátov a marinád. Možností je oveľa viac, než sa zdá na prvý pohľad.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.