Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane, keď cesnak zalejete octom? Blesková a zdravá gurmánska pochúťka

Ak máte prebytok cesnaku, skúste si ho zavariť do octového nálevu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ak máte prebytok cesnaku, skúste si ho zavariť do octového nálevu Foto: depositphotos.com
reklama:

Bez cesnaku nebýva dobrá kuchyňa – a nielen tá. Vďaka silným bioaktívnym látkam dokáže cesnak pomôcť aj pri prvých náznakoch nachladnutia. Ak práve teraz riešite bohatú úrodu z hriadky alebo ste objavili výhodnú akciu na trhu, máme pre vás overený spôsob, ako strúčiky uchovať a zároveň z nich vyrobiť delikatesu, po ktorej sa bude oblizovať celá rodina.

Cesnak: milovaný, nenávidený … a niekedy zakázaný

Cesnak má povesť suroviny, ktorá sa buď miluje, alebo zatracuje. Existuje však ešte jedna kategória: miluje sa, no pre ostrú arómu sa po ňom zakazujú pracovné porady či romantické rande. Záhradkári sa bez neho nezaobídu – domáca úroda chutí neporovnateľne lepšie než bežný dovoz a často je jej viac, než človek stihne spotrebovať. Vyhadzovať však ani jediný voňavý strúčik by bola škoda!

Štyri osvedčené spôsoby, ako cesnak uchovať

1. Zamrazenie – rýchle a bez námahy

Cesnakové strúčiky stačí olúpať, vsypať do uzatvárateľného vrecúška a uložiť do mrazničky. Vydržia tak zhruba rok. Ak k sebe prirastú, párkrát s vrecúškom buchnite o kuchynskú dosku – okamžite sa oddelia.

2. Cesnaková soľná pasta

Na 1 kg cesnaku potrebujete približne 350 g hrubozrnnej soli. Olúpané strúčiky prelisujte, premiešajte so soľou a natlačte do čistej, suchej zaváraninovej nádoby. Vrch zľahka poprášte soľou, uzavrite a odložte do chladu a tmy. Pri varení potom väčšinou už vôbec nedosáľajte – pasta je poriadne slaná!

3. Sušenie na plátky

Strúčiky nakrájajte na tenučké lupienky a rozložte ich na sitko či plech vyložený papierom na pečenie. Pri izbovej teplote schnú aspoň dva dni; v sušičke to ide rýchlejšie a rovnomernejšie. Suchý cesnak môžete skladovať vcelku, rozdrviť na hrubšie kúsky alebo zomlieť na prášok a používať ako korenie.

4. Nakladanie do sladkokyslého nálevu – naša dnešná hviezda

Tento recept spája tradičné konzervovanie octom so sviežou chrumkavosťou strúčikov. Výsledkom je zdravá pochúťka, ktorá sa hodí k syrom, mäsu, do šalátov aj na obyčajný chlieb s maslom.

Recept: nakladaný cesnak v octe

Suroviny (na 1 zaváraciu fľašu s objemom 720 ml):

  • toľko olúpaných cesnakových strúčikov, koľko fľaša pojme

  • 70 – 80 g kuchynskej soli

  • 2 bobkové listy

  • 8 celých čiernych korení

  • 1 l pitnej vody

  • 250 ml 8 % octu (môže byť aj jablčný, ak máte radi jemnejšiu chuť)

  • 150 g kryštálového cukru

Postup krok za krokom

  1. Plnenie fľaše
    Strúčiky cesnaku rovnomerne vrstvite do čistej fľaše a každú vrstvu prekladajte zrnkami čierneho korenia a bobkovým listom polámaným na menšie kúsky.

  2. Prvý zálev – čistá horúca voda
    Prevarte liter vody a hneď ňou cesnak zalejte tak, aby bol úplne ponorený. Fľašu pevne uzavrite a nechajte 20 minút stáť. Horúca voda cesnak jemne sblanšíruje a následne „uvoľní“ chuť do budúceho nálevu.

  3. Príprava sladkokyslého nálevu
    Po 20 minútach vodu z fľaše zlejte do hrnca – budete ju ďalej potrebovať. Prisypte cukor a soľ, za stáleho miešania privarte do varu. Akonáhle sa kryštáliky rozpustia, prilejte ocot, premiešajte a ihneď odstavte.

  4. Zalievanie a zaváranie
    Vriaci nálev nalejte späť do fľaše až po hrdlo, opäť pevne zavrite viečkom a fľašu obráťte hore dnom. Nechajte pomaly vychladnúť na kuchynskej linke. Vákuum, ktoré sa pri chladnutí vytvorí, zaistí dlhotrvajúcu čerstvosť bez ďalšej sterilizácie.

  5. Zrenie a skladovanie
    Po vychladnutí uložte pohár do špajze. Chuť sa najlepšie rozvinie po 2 – 3 týždňoch. Otvorenú fľašu potom majte radšej v chladničke a do mesiaca spotrebujte.

Prečo sa oplatí mať nakladaný cesnak vždy poruke?

  • Imunitná injekcia: Cesnak si uchováva alicín, prirodzené antibiotikum, ktoré pôsobí proti baktériám aj plesniam.

  • Rýchla dochucovacia bomba: Sladkokyslé strúčiky dodajú iskru sendvičom, obloženým misám či zeleninovým šalátom.

  • DÔRAZ na chrumkavosť: Krátke blanšírovanie a horúci nálev zabezpečia, že cesnak zostane pevný a nezošedne.

  • Bez zložitých pomôcok: Nepotrebujete tlakový hrniec ani špeciálne sterilizátory – postačí hrniec a klasický zavárací pohár.

Tipy a variácie

  • Bylinkový twist: Do nálevu môžete pridať vetvičku tymianu alebo rozmarínu, prípadne kolečká čili papričky, ak máte radi pikantné nôty.

  • Jemnejšia verzia: Ak znížite cukor na 100 g a nahradíte polovicu octu jablčným, získate sladko-kyslú, avšak miernejšiu marinádu.

  • Bez odpadu: Zvyšný nálev z dojedenej fľaše nevylievajte – skvelo ochutí domácu majonézu či dresing na zemiakový šalát.

Malá poznámka na záver

Aj keď nakladaný cesnak znesie teplotu špajze, skladujte ho v suchu a tme. Raz otvorenú fľašu vždy držte v chladničke a pri vyberaní používajte čistú lyžičku, aby sa do nálevu nedostali nežiaduce baktérie.

Tak a máte hotovo! Za necelú polhodinu práce ste si vytvorili zásobu cesnakových „bonbónov“, ktoré nielen výborne chutia, ale zároveň posilnia imunitu a oživia aj ten najobyčajnejší pokrm. Stačí otvoriť viečko a nezameniteľná vôňa vás presvedčí, že to stálo za to.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.