Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čo sa stane, keď cesnak zalejete octom? Blesková a zdravá gurmánska pochúťka

Ak máte prebytok cesnaku, skúste si ho zavariť do octového nálevu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ak máte prebytok cesnaku, skúste si ho zavariť do octového nálevu Foto: depositphotos.com
reklama:

Bez cesnaku nebýva dobrá kuchyňa – a nielen tá. Vďaka silným bioaktívnym látkam dokáže cesnak pomôcť aj pri prvých náznakoch nachladnutia. Ak práve teraz riešite bohatú úrodu z hriadky alebo ste objavili výhodnú akciu na trhu, máme pre vás overený spôsob, ako strúčiky uchovať a zároveň z nich vyrobiť delikatesu, po ktorej sa bude oblizovať celá rodina.

Cesnak: milovaný, nenávidený … a niekedy zakázaný

Cesnak má povesť suroviny, ktorá sa buď miluje, alebo zatracuje. Existuje však ešte jedna kategória: miluje sa, no pre ostrú arómu sa po ňom zakazujú pracovné porady či romantické rande. Záhradkári sa bez neho nezaobídu – domáca úroda chutí neporovnateľne lepšie než bežný dovoz a často je jej viac, než človek stihne spotrebovať. Vyhadzovať však ani jediný voňavý strúčik by bola škoda!

Štyri osvedčené spôsoby, ako cesnak uchovať

1. Zamrazenie – rýchle a bez námahy

Cesnakové strúčiky stačí olúpať, vsypať do uzatvárateľného vrecúška a uložiť do mrazničky. Vydržia tak zhruba rok. Ak k sebe prirastú, párkrát s vrecúškom buchnite o kuchynskú dosku – okamžite sa oddelia.

2. Cesnaková soľná pasta

Na 1 kg cesnaku potrebujete približne 350 g hrubozrnnej soli. Olúpané strúčiky prelisujte, premiešajte so soľou a natlačte do čistej, suchej zaváraninovej nádoby. Vrch zľahka poprášte soľou, uzavrite a odložte do chladu a tmy. Pri varení potom väčšinou už vôbec nedosáľajte – pasta je poriadne slaná!

3. Sušenie na plátky

Strúčiky nakrájajte na tenučké lupienky a rozložte ich na sitko či plech vyložený papierom na pečenie. Pri izbovej teplote schnú aspoň dva dni; v sušičke to ide rýchlejšie a rovnomernejšie. Suchý cesnak môžete skladovať vcelku, rozdrviť na hrubšie kúsky alebo zomlieť na prášok a používať ako korenie.

4. Nakladanie do sladkokyslého nálevu – naša dnešná hviezda

Tento recept spája tradičné konzervovanie octom so sviežou chrumkavosťou strúčikov. Výsledkom je zdravá pochúťka, ktorá sa hodí k syrom, mäsu, do šalátov aj na obyčajný chlieb s maslom.

Recept: nakladaný cesnak v octe

Suroviny (na 1 zaváraciu fľašu s objemom 720 ml):

  • toľko olúpaných cesnakových strúčikov, koľko fľaša pojme

  • 70 – 80 g kuchynskej soli

  • 2 bobkové listy

  • 8 celých čiernych korení

  • 1 l pitnej vody

  • 250 ml 8 % octu (môže byť aj jablčný, ak máte radi jemnejšiu chuť)

  • 150 g kryštálového cukru

Postup krok za krokom

  1. Plnenie fľaše
    Strúčiky cesnaku rovnomerne vrstvite do čistej fľaše a každú vrstvu prekladajte zrnkami čierneho korenia a bobkovým listom polámaným na menšie kúsky.

  2. Prvý zálev – čistá horúca voda
    Prevarte liter vody a hneď ňou cesnak zalejte tak, aby bol úplne ponorený. Fľašu pevne uzavrite a nechajte 20 minút stáť. Horúca voda cesnak jemne sblanšíruje a následne „uvoľní“ chuť do budúceho nálevu.

  3. Príprava sladkokyslého nálevu
    Po 20 minútach vodu z fľaše zlejte do hrnca – budete ju ďalej potrebovať. Prisypte cukor a soľ, za stáleho miešania privarte do varu. Akonáhle sa kryštáliky rozpustia, prilejte ocot, premiešajte a ihneď odstavte.

  4. Zalievanie a zaváranie
    Vriaci nálev nalejte späť do fľaše až po hrdlo, opäť pevne zavrite viečkom a fľašu obráťte hore dnom. Nechajte pomaly vychladnúť na kuchynskej linke. Vákuum, ktoré sa pri chladnutí vytvorí, zaistí dlhotrvajúcu čerstvosť bez ďalšej sterilizácie.

  5. Zrenie a skladovanie
    Po vychladnutí uložte pohár do špajze. Chuť sa najlepšie rozvinie po 2 – 3 týždňoch. Otvorenú fľašu potom majte radšej v chladničke a do mesiaca spotrebujte.

Prečo sa oplatí mať nakladaný cesnak vždy poruke?

  • Imunitná injekcia: Cesnak si uchováva alicín, prirodzené antibiotikum, ktoré pôsobí proti baktériám aj plesniam.

  • Rýchla dochucovacia bomba: Sladkokyslé strúčiky dodajú iskru sendvičom, obloženým misám či zeleninovým šalátom.

  • DÔRAZ na chrumkavosť: Krátke blanšírovanie a horúci nálev zabezpečia, že cesnak zostane pevný a nezošedne.

  • Bez zložitých pomôcok: Nepotrebujete tlakový hrniec ani špeciálne sterilizátory – postačí hrniec a klasický zavárací pohár.

Tipy a variácie

  • Bylinkový twist: Do nálevu môžete pridať vetvičku tymianu alebo rozmarínu, prípadne kolečká čili papričky, ak máte radi pikantné nôty.

  • Jemnejšia verzia: Ak znížite cukor na 100 g a nahradíte polovicu octu jablčným, získate sladko-kyslú, avšak miernejšiu marinádu.

  • Bez odpadu: Zvyšný nálev z dojedenej fľaše nevylievajte – skvelo ochutí domácu majonézu či dresing na zemiakový šalát.

Malá poznámka na záver

Aj keď nakladaný cesnak znesie teplotu špajze, skladujte ho v suchu a tme. Raz otvorenú fľašu vždy držte v chladničke a pri vyberaní používajte čistú lyžičku, aby sa do nálevu nedostali nežiaduce baktérie.

Tak a máte hotovo! Za necelú polhodinu práce ste si vytvorili zásobu cesnakových „bonbónov“, ktoré nielen výborne chutia, ale zároveň posilnia imunitu a oživia aj ten najobyčajnejší pokrm. Stačí otvoriť viečko a nezameniteľná vôňa vás presvedčí, že to stálo za to.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.