Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca salsa: Ochutnajte dušu Mexika vo vlastnej kuchyni

Domáca salsa: Ochutnajte dušu Mexika vo vlastnej kuchyni
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca salsa: Ochutnajte dušu Mexika vo vlastnej kuchyni Foto: depositphotos.com
reklama:

Mexická gastronómia si získala svet nielen vďaka odvážnym kombináciám chutí, ale aj pre svoju jednoduchosť. Medzi jej ikonické elementy patrí salsa – omáčka, ktorá si zaslúžila pevné miesto aj mimo Latinskej Ameriky. Hoci v preklade znamená len „omáčka“, vo svete jedla symbolizuje oveľa viac: sviežosť, pikantnosť, kontrasty a radosť z každého sústa.

Či už ju podávate k tacos, mäsu z grilu, nachos alebo ako dip počas filmového večera, správne pripravená salsa dokáže aj obyčajné jedlo premeniť na zážitok. Navyše, vďaka jednoduchej príprave a dostupným surovinám si ju môžete vytvoriť doma presne podľa svojej chuti.

Červená salsa – klasika, ktorá nikdy nesklame

Najrozšírenejšou verziou salsy je tá, ktorá stavia na červenej farbe dozretých paradajok. Základ tvorí kombinácia paradajok, cibule, cesnaku, čili a čerstvých byliniek, najčastejšie koriandra. Niektoré recepty uprednostňujú surové suroviny, iné ich pred spracovaním krátko opečú – výsledkom je o niečo hlbšia, údená chuť.

Mnohé rodiny si vytvárajú vlastný recept podľa toho, čo im chutí. Napríklad jedna česká rodina sa po návrate z Mexika rozhodla zrekonštruovať chuť salsy, ktorú ochutnali v malej lokálnej reštaurácii v Oaxace. Experimentovaním s druhmi paradajok, čili a spôsobmi mixovania dosiahli vlastný dokonalý výsledok, ktorý sa stal stálicou ich letných posedení.

Jednoduchý recept na domácu paradajkovú salsu

Potrebujete:

  • 5 zrelých paradajok

  • 1 malú červenú cibuľu

  • 1 až 2 strúčiky cesnaku

  • 1 až 2 čili papričky (napr. jalapeño, serrano)

  • šťavu z jednej limetky

  • hrsť nasekaného koriandra

  • soľ, čierne korenie

Ako na to:

  1. Všetky suroviny nakrájajte na menšie kúsky.

  2. Rozmixujte ich do polohladkej konzistencie – salsa by nemala byť úplne krémová.

  3. Dochutíme limetkou, osolíme, okoreníme a necháme pol hodiny vychladnúť v chladničke.

Táto verzia salsy je svieža, jemne štipľavá a skvelo sa hodí ku grilovanému jedlu, ako príloha k tacos alebo len tak ku chipsom.

Salsa verde – zelená alternatíva plná sviežosti

Menej známa, no chuťovo rovnako výrazná je zelená verzia – tzv. salsa verde. V tradičných mexických receptoch sa pripravuje zo zelených paradajok (tomatillos), no u nás ich možno nahradiť napríklad cherry paradajkami, avokádom či bylinkami.

Táto salsa je o niečo ľahšia, sviežejšia a často jemnejšia než klasická červená. Vďaka svojej jemnej kyslosti a hladkej textúre perfektne dopĺňa ryby, morské plody, pečenú zeleninu či batáty.

Recept na rýchlu zelenú salsu

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo

  • hrsť koriandra

  • šťava z limetky

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 jarná cibuľka

  • malé zelené čili (voliteľne)

  • soľ a korenie

Postup:

  1. Všetko vložte do mixéra a mixujte dohladka.

  2. Dochutíme podľa preferencií – môžete pridať viac limetky alebo koriandra.

  3. Podávajte ihneď, najlepšie čerstvú. V chladničke vydrží len krátko kvôli avokádu.

Výborne sa hodí ku grilovanému kuraciemu mäsu, rybám či zeleninovým hranolkám.

Experimentujte a objavujte nové kombinácie

Salsa nie je viazaná na jeden konkrétny recept. Je to omáčka, ktorá pozýva k experimentovaniu – môžete sa pohrať s ovocím (napríklad mango), pridať bylinky ako mäta, alebo v chladnejšom období vyskúšať pečenú paprikovú verziu.

Obľúbenou sa stáva napríklad mango salsa s mätou, ideálna ku grilovanej rybe. V zime môžete pripraviť hustejšiu salsu z pečenej zeleniny, ktorá výborne doplní mäso či sýtejšie jedlá.

Výhodou je aj to, že si ju upravíte podľa seba – ak vám nevyhovuje koriander, jednoducho ho nahraďte petržlenom. V mexických domácnostiach sa recepty na salsu dedia ako rodinné poklady a každá verzia má svoje čaro.

Prečo salsu zaradiť do jedálnička?

Okrem skvelej chuti má salsa aj výživové výhody – je prirodzene bezlepková, vegánska a obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov a čerstvých surovín. Oproti hotovým dipom z obchodu neobsahuje zbytočné aditíva, konzervanty ani cukry.

Z hľadiska využitia je neuveriteľne všestranná: môže slúžiť ako marináda, omáčka, príloha aj samostatný dip. Varenie s ňou je rýchle, intuitívne a kreatívne – hotová je doslova za pár minút.

Záver: Malá omáčka s veľkým efektom

Keď budete nabudúce mať doma zrelé paradajky, bylinky a chuť na niečo netradičné, vyskúšajte pripraviť vlastnú salsu. Nech už siahnite po klasike alebo zelenom variante, výsledkom bude chuťový zážitok, ktorý si vaši hostia zapamätajú.

Salsa nie je len omáčka – je to spôsob, ako priniesť na tanier farbu, čerstvosť a kúsok mexického temperamentu. A ak si ju raz osvojíte, stane sa stálicou vášho jedálnička

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.