Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne skladovať vajcia, aby vydržali čo najdlhšie a ostali bezpečné

Aby ste zaistili čo najdlhšiu životnosť vajec, uskladňujte ich špičkou nadol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Aby ste zaistili čo najdlhšiu životnosť vajec, uskladňujte ich špičkou nadol Foto: depositphotos.com
reklama:

Vajcia patria k najuniverzálnejším potravinám v našich kuchyniach. Či už pochádzajú z vlastného ekochovu, od suseda alebo zo supermarketu, pre všetky platia tie isté zásady skladovania. Správna teplota, vhodné miesto a šetrné zaobchádzanie rozhodujú o tom, či si vajce zachová chuť aj výživovú hodnotu – a hlavne, či zostane zdravotne nezávadné.

Chladnička nie je jediná možnosť, dôležitá je stála teplota

  • Pod 20 °C – ideálna hranica. Ak máte priestrannú suchú špajzu, kde teplomer stabilne ukazuje menej ako 20 °C, kľudne nechajte vajcia tam.

  • V chladničke áno, ale nie vo dverách. Najväčší problém nie je samotný chlad, ale výkyvy. Vo dverách sa pri každom otvorení mení teplota aj vlhkosť; vo vajíčku sa nachádza tenká ochranná blana hneď pod škrupinou, ktorá tieto šoky nezvláda. Preto položte vajcia radšej dozadu na strednú policu či do tzv. fresh zóny na ovocie a zeleninu, kde sa teplota mení len minimálne.

Prevarené vajcia chcú okamžite chlad

Po veľkonočnom hodovaní či pikniku nenechávajte varené vajcia stáť na stole ako dekoráciu. S neporušenou škrupinou vydržia v chlade asi desať dní. Prasknuté kusy alebo tie, čo počas zrážania v hrnci utrpeli štrbinu, spotrebujte ideálne v priebehu 24 hodín – tam už sa ochranná blana porušila.

Špička dolu? Áno, má to zmysel

Možno to vyzerá neprirodzene, pretože vajce „pekne stojí“ na obednej strane, no odborníci sa zhodujú: ukladajte ich špičkou nadol. V takom postavení zostáva žĺtok presne v strede, nepadá o steny a nehrozí, že by sa začal kaziť skôr než bielok.

Ponechať originálny kartón sa oplatí aj doma

  1. Rýchla kontrola dátumu znesenia. Na škatuľke nájdete nielen dátum znášky, ale aj minimálnu trvanlivosť – typicky 28 dní. Ak boli vajcia skladované správne, nič sa nedeje ani po piatich týždňoch, no platí: čím staršie, tým vhodnejšie skôr na pečenie než na mäkko na raňajky.

  2. Absorbcia vlhkosti. Kartón dokáže nasať kondenz, ktorý by sa inak ukladal na povrchu škrupiny. Mokrá škrupina je živnou pôdou pre mikropleseň, ktoré sa môžu dostať dnu.

  3. Ochrana pred pachmi. Vajcia „dýchajú“ – cez póry prepúšťajú kyslík aj arómy. Kartón zmierni šance, že preberú výrazný zápach z ryby či aromatického syra uloženého vedľa.

Ak ste farmár či chováte sliepky na dvore, pokojne vajcia poukladajte do košíka vyplneného slamou a pripojte ceduľku s dátumom zberu – slamené hniezdo plní podobnú izolačnú funkciu.

Ako skladovať vajcia bez škrupiny

  • Rozbité bielky a žĺtky (napríklad z cesta, kde ste použili iba bielky) držte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke 2 – 3 dni. Žĺtky prikryte filmom alebo zalejte lyžičkou vody, inak rýchlo oschnú.

  • Mrazenie funguje výborne: oddelené žĺtky aj bielky vydržia pri -18 °C približne tri mesiace. Pred pečením ich nechajte pozvoľna rozmraziť v chladničke.

Rýchly vodný test čerstvosti

  1. Naplňte pohár alebo malý hrniec studenou vodou.

  2. Vložte vajce:

    • Ponorené na dno – čerstvé, ideálne na volské oko či stratené vajce.

    • Stojí na špičke – staršie, v zmesi cesta či bábovke mu to vôbec nevadí.

    • Pláva na hladine – nahromadilo sa príliš veľa vzduchu, vajce vyhoďte.

Prečo sa vajcia kazia a ako tomu zabrániť

  • Baktérie vs. blana. Hneď pod škrupinou sídli ochranná membrána. Teplotné šoky ju narušia, mikroorganizmy majú ľahšiu cestu dnu a vajce začne zapáchať.

  • Salmonela sa množí pri izbovej teplote. V stabilnom chlade sa jej rast výrazne spomalí. Preto sa neodporúča premiestňovať vajcia hore-dolu (napr. z obchodu do auta na slnku a následne do chladničky).

  • Sucho nad zlato. Vlhké prostredie podporuje plesne. Ak vajíčko náhodou ovlažíte, jemne ho osušte papierovou utierkou a odložte späť do kartónu.

Praktické tipy navyše

  • Nakupujte rozumne. V horúcich mesiacoch sa oplatí vziať termo-tašku alebo poslednú zastávku nakupovania načasovať tesne pred odchodom domov.

  • Dajte vajciam čas. Ak práve vyšli zo špajze a chcete ich vyšľahať do snehu, nechajte ich polhodinu temperovať – bielok sa vyšľahá nadýchanejšie.

  • Neváhajte označovať. K domácim vajciam si veďte malý zošitok či fixkou poznačte dátum na škrupinu. Znížite plytvanie a vždy siahnete po najstaršom kuse.

Zhrnutie

Držať vajcia špičkou nadol, v suchu a bez veľkých výkyvov teploty je to najdôležitejšie, čo pre ne môžete urobiť. Varené kusy patria ihneď do chladničky, rozbité zvyšky spotrebujte rýchlo alebo zamrazte. A keď si nie ste istí čerstvosťou, vodná skúška vám prezradí pravdu v sekunde. Dodržiavaním týchto jednoduchých zásad si zabezpečíte nielen lahodné raňajky a nadýchané koláče, ale najmä pokojné svedomie, že servírujete bezpečné jedlo.

Dobrú chuť a dlhú trvanlivosť praje každému vajcu ten, kto ho uloží správne!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.