Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Letný koláč z detstva: Nadýchaná bublanina s ovocím, ktorú zvládne každý

Ako nepreraziť bublaninu ovocím: Tajomstvo dokonale prepečeného koláča
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako nepreraziť bublaninu ovocím: Tajomstvo dokonale prepečeného koláča Foto: depositphotos.com
reklama:

Spomínaš si na vôňu babičkinho koláča, ktorý sa piekol vždy, keď dozreli čerešne alebo jahody? Práve takú atmosféru dokáže navodiť domáca bublanina – ľahký, ovocím prevoňaný koláč, ktorý patrí k letu rovnako ako slnko a záhrada. A najlepšie na tom je, že ho pripravíš bez zbytočných komplikácií aj ty.

Nadýchaná a jednoduchá – taká má byť

Tento sladký múčnik je ideálny, ak máš po ruke ovocie zo záhrady a chuť na niečo sladké. Či už zvolíš čerešne, jahody alebo čučoriedky, bublanina sa vždy prispôsobí tvojej chuti. A ak si dáš záležať na šľahaní vajíčok, odmenou ti bude jemná, mäkučká striedka.

Čo budeš potrebovať na plech veľkosti 30 × 40 cm:

  • 6 vajec

  • 300 g kryštálového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • jemne nastrúhaná citrónová kôra

  • 150 ml oleja

  • 150 ml mlieka

  • 435 g polohrubej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • ovocie podľa chuti (napr. čerešne, jahody, čučoriedky)

  • trochu hladkej múky na obalenie ovocia

  • tuk a hrubú múku na prípravu plechu alebo papier na pečenie

Postup krok za krokom:

  1. V miske vyšľahaj celé vajcia spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridaj aj citrónovú kôru. Dôležité je šľahať poriadne a dostatočne dlho – výsledné cesto bude potom nadýchané ako pena.

  2. Do vyšľahanej zmesi pomaly prilievaj olej, potom mlieko, a napokon zľahka vmiešaj preosiatu múku s práškom do pečiva.

  3. Ovocie, ktoré plánuješ použiť, jemne obaľ v hladkej múke – zabrániš tým tomu, aby kleslo na dno plechu.

  4. Pripravené cesto vylej na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystlaný papierom na pečenie) a ovocie rozlož rovnomerne po povrchu.

  5. Peč pri teplote 180 °C približne pol hodinu. Ak si nie si istý, či je koláč hotový, vyskúšaj to špajdľou – ak po vytiahnutí ostane suchá, môžeš ho vytiahnuť z rúry.

Tip na záver:

Bublanina je ideálnym koláčom aj pre tých, ktorí s pečením iba začínajú. Navyše, každý kúsok sa dá vylepšiť – napríklad štipkou škorice, hrubým cukrom na povrch alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.