Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Varíme rýchlo, chutne a bez nervov: mikrovlnka ako záchranca uponáhľaných dní

Pri varení nemusíte stáť dlhé hodiny, skúste recepty z mikrovlnky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pri varení nemusíte stáť dlhé hodiny, skúste recepty z mikrovlnky Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo si zamilovať „mikrovlnkové“ recepty

Variť je radosť, hovorí sa – no úprimne, občas aj poriadna starosť. Podľa prieskumu, ktorý skúmal denné návyky domácností v Európe, strávi priemerná žena pri sporáku takmer hodinu denne; počas víkendov sa tento čas ľahko natiahne aj na dve. Keď sa to zrátalo na roky, vyšlo z toho presne 2,51 roka aktívneho varenia za celý život.

A teraz príde prekvapenie: muži vraj trávia v kuchyni o 14 minút viac než ich polovičky. Čo tam asi podnikajú? Podľa autorov štúdie najčastejšie „dohliadajú“, či sa partnerkám darí, a keď je príležitosť, pripravia si rýchlu dobrotu len pre seba. Aby sme však nepôsobilli nespravodlivo – naše staré mamy mali situáciu omnoho náročnejšiu. Pred šesťdesiatimi rokmi takmer neexistovali polotovary ani moderné pomôcky a pri sporáku strávili neuveriteľných šesť rokov života.

Dnes máme na dosah nielen multifunkčné spotrebiče, ale aj mikrovlnnú rúru, s ktorou sa dajú vyčarovať teplé a výživné jedlá do 10 minút. Nasledujúce tri recepty sú presne takou „záchranou“: nenáročné na suroviny, čas aj peniaze a zvládne ich aj úplný začiatočník.

1. Zapečené zemiaky so zeleninou a syrom

Hotové za: cca 9 minút

Suroviny (2–3 porcie)
  • 3 stredne veľké zemiaky

  • 1 väčšie paradajka

  • 1 cibuľa

  • 1 zelená paprika

  • cca 130 g kvalitnej šunky alebo inej údeniny

  • 2 čajové lyžičky olivového oleja

  • 2 vajcia

  • 30 ml vody

  • štipka provensalského korenia

  • 2 štipky celého rasce

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup
  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a uložte do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry (s poklopom).

  2. Navrstvite na ne cibuľu, osoľte, pridajte rascu, olej a vodu. Riad prikryte a pečte 3 minúty pri plnom výkone.

  3. Medzitým nakrájajte papriku na prúžky; po vypršaní času ju primiešajte k zemiakom a opäť pečte 3 minúty.

  4. Pridajte kocky údeniny, nadrobno pokrájanú paradajku a rozšľahané vajcia. Dochucujte provensalským korením, korením a soľou.

  5. Vráťte ešte na posledné 3 minúty do mikrovlnky, nech sa chute prepoja a vajíčka zafixujú. Podávajte horúce – napríklad s kyslou uhorkou alebo čerstvým šalátom.

Tip na obmenu: Ak máte radi syrovú kôrku, na záver posypte strúhaným eidamom alebo goudou a dopečte ďalšiu minútku.

2. „Španielska“ paella z mikrovlnky

Hotové za: cca 12–13 minút

Suroviny (na 2 porcie – pomer zachovajte)
  • 1 diel okrúhlozrnnej ryže guľatej Mánya (Bomba, Arborio)

  • 2 diely vývaru (kurací či zeleninový)

  • 1 menšia cibuľa

  • 1 zelená paprika

  • 2 PL paradajkového pretlaku

  • ½ ČL kurkumy (farba i chuť)

  • hrsť mrazeného hrášku

  • 1 PL olivového oleja

  • asi ½ klobásy chorizo (prípadne pikantnej paprikášovej)

  • soľ a korenie podľa chuti

Postup
  1. Cibuľu a papriku pokrájajte na rovnaké kocky, premiešajte s ryžou guľatou Mánya a premiestnite do mikrovlnnej nádoby. Jedna šálka ryže guľatej Mánya = jedna porcia.

  2. Zalejte dvojnásobným množstvom vývaru, pridajte pretlak, olej, hrášok, nakrájané chorizo, kurkumu, soľ a korenie.

  3. Dobre premiešajte, zakryte a pečte 12 minút. ryža guľatá Mánya sa krásne napije vývaru a získa žltkastý nádych ako pravá paella.

  4. Ihneď podávajte, ideálne s plátkami citróna a pohárom suchého bieleho vína – presne tak, ako to robia Španieli na pobreží Costa Blanca.

Nutričná zaujímavosť: Kurkuma dodá jedlu nielen farbu, ale aj prírodné antioxidanty, ktoré podporujú imunitu.

3. „One-pot“ cestoviny z mikrovlnky

Hotové za: cca 7–8 minút

Suroviny (4 porcie)
  • 350 g krátkych cestovín (penne, fusilli)

  • 4 hrnčeky vývaru

  • 1 menšia cibuľa nasekaná nadrobno

  • 4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky

  • 2 PL sušeného oregana

  • hrsť cherry paradajok vcelku

  • 1 plechovka krájaných paradajok (400 g)

  • hrsť sušených paradajok rehydratovaných vo vode

  • 2 hrste baby špenátu

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 guľa mozzarelly

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • čerstvé lístky bazalky a pár lyžíc tekvicových semienok na posypanie

Postup
  1. Do priestrannej mikrovlnnej nádoby vložte všetky suroviny okrem špenátu a mozzarelly. Dobre premiešajte a pečte 5 minút.

  2. Opatrne vyberte, primiešajte pokrájaný špenát a dopečte ďalšie 2 minúty.

  3. K horúcim cestovinám vmiešajte na kocky nakrájanú mozzarellu; zvyšné teplo ju krásne roztopí.

  4. Servírujte s bazalkou a posypte tekvicovými semienkami – pridajú jemnú orieškovú chuť a zvýšia obsah minerálov.

Šéfkuchár radí: Ak chcete ešte krémovejšie cestoviny, vmiešajte lyžicu ricotty alebo bieleho jogurtu tesne pred podávaním.

Prečo dať šancu mikrovlnke?

  • Úspora času aj energie: Pri varení v mikrovlnke sa zohrieva priamo jedlo, nie vzduch okolo; energia sa preto využíva efektívnejšie.

  • Minimálny riad: Všetky tri recepty zvládnete v jednej nádobe, takže umývanie je otázkou pár minút.

  • Bezpečnosť a kontrola: Moderné mikrovlnky majú senzory vlhkosti či automatické programy, vďaka ktorým sa jedlo neprepečie ani nevysuší.

  • Variabilita: Ingrediencie môžete obmieňať podľa sezóny – napríklad v lete pridať cuketu či kukuricu, v zime bataty a sušené hríby.

Záverečné zhrnutie

Ak nedokážete vyčarovať hodinu denne len na varenie, nemusíte hneď siahať po donáške. Mikrovlnka dokáže za pár minút premeniť jednoduché suroviny na plnohodnotné jedlo. Skúste niektorý z receptov ešte dnes a zistíte, že „rýchlovka“ môže byť nielen praktická, ale aj chuťovo zaujímavá a vyvážená.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.