Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Polievka ako od starej mamy

Poctivé suroviny spravia z vývaru polievku, akú robili len naše babičky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Poctivé suroviny spravia z vývaru polievku, akú robili len naše babičky Foto: depositphotos.com
reklama:

Základné zásady, ktoré sa osvedčili počas stáročí – a pár moderných trikov navyše

„Polievka je grunt a mäso je špunt,“ hovorievali staré mamy, keď pri nedeľnom obede rozlievali horúci vývar do hlbokých tanierov. Priznajme si: mnohí z nás objavili čaro poctivej domácej polievky až v dospelosti. Ak sa aj vám občas zacnie za chuťou, akú dokázala vyčarovať babička, alebo sa len chcete naučiť variť polievky – nielen pre žalúdok, ale aj pre dušu – nasledujúce tipy vám uľahčia cestu.

1. Menej je viac – a kvalita víťazí

Zaklincované pravidlo, ktoré platí pri každom druhu polievky: nepotrebujete dvadsať ingrediencií ani exotické korenie z druhého konca sveta. Podstatné je použiť čerstvé, chuťovo výrazné suroviny a neprehnať to s kombináciami. Už naše prababičky vedeli, že dôležitejšia než množstvo prísad je ich kvalita a vyvážený pomer.

2. Polievkový kalendár starých mám

V časoch, keď sa varilo zo sezónnych potravín a nič sa nesmelo vyhodiť, pripravovala gazdiná polievku takmer každý deň. Aby sa rodina necítila ukrivdená, že „stále to isté“, mali hospodárky v talóne aspoň 14 druhov polievok a žiadna z nich sa neopakovala skôr ako o dva týždne. Navyše platilo nepísané pravidlo – polievka sa musela líšiť od hlavného chodu:

  • Rajčinová polievka nikdy nepredchádzala plneným paprikám.

  • Hrachovú bolo nepredstaviteľné podávať pred špenátom.

  • Cestovinový obed neviedol polievkou s rezancami, ale skôr ľahším vývarom.

Gazdiné zároveň dbali, aby sa vystriedala hustá a sýta polievka s ľahkým hlavným jedlom a naopak. Pestrosť zachraňovali zápražky: domáce rezance, halušky, krúpy, ryža guľatá Mánya, ba aj lyžica šošovice či hrášku.

3. Mrkva je sladký sluha, ale zlý pán

Kto to pri varení preženie s mrkvou, zistí, že polievka je síce pekne oranžová, no akási „cukrová“. Odporúčaná dávka koreňovej zeleniny (mrkvy, petržlenu, zeleru) je približne 100 g na 1,5 l vody. Neľutujte chvíľu a prvé razy si suroviny odvážte – čoskoro to budete mať „v oku“.

4. Nebojte sa rôznej zeleniny ani kúsku tuku

Ak vás polievka chuťovo neosloví, príčinou býva často chudobné zloženie: len mrkva, petržlen, zeler. Skúste pridať karfiol, hrášok, kaleráb, kúsok kapusty či list zo stopkového zeleru. Polievka okamžite získa nové tóny.

A čo tuk? Maslo či lyžica domácej masti vytvoria na hladine oku lahodiace mastné „očká“, ktoré sú nositeľmi arómy. Ťažké? Ani nie – v malom množstve ide o prirodzenú súčasť tradičnej kuchyne. Staré mamy polievku zahusťovali vodou rozmiešanou múkou; ak sa tomuto postupu vyhýbate, zvoľte žĺtok, ryžový škrob alebo „hlien“ z uvarených krúp.

5. Kostiam patrí čestné miesto

Silný vývar sa nezaobíde bez kostí. Hovädzie rebro, oháňka či kolienko dodajú polievke želatínu, ktorá jej dáva telo. Z hydiny je ideálna staršia sliepka – jej mäso síce nie je šťavnaté ako pri mladom kurčati, no obsahuje viac kolagénu a chuti. A aby toho nebolo málo, v západných regiónoch sa bravčové kosti používali rovnako často. Neľakajte sa ich, polievke prepožičajú jedinečný, mierne sladkastý podtón.

6. Kocka? Radšej nie

Moderné kuchyne často zachraňuje bujónová kocka. V krízovej chvíli možno pomôže, no ak túžite po naozajstnej „polievke od babičky“, glutamáty a instantné polotovary nechajte v špajze. Navyše, vďaka nim chutia všetky polievky rovnako – a to by bolo presne v rozpore s úsilím dosiahnuť pestrosť a autentickosť.

7. Presné pomery verzus „od oka“

Kým sa z vás stane ostrieľaný „polievkár“, merajte a vážte – zvlášť tekutiny a múku pri krémových polievkach. Ak pridáte priveľa zeleniny, výsledok môže pripomínať hustú kašu; ak naopak šetrite, polievka bude vodová. Rovnaké pravidlo platí pri solení: radšej prisoliť až na záver, ako hneď na začiatku a prehnať to.

8. Drobná alchýmia dochucovania

  • Bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie vhoďte hneď na začiatku varenia vývaru.

  • Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, ligurček, majoránka) pridávajte pár minút pred dovarením; uvoľnia arómu, no nezvetrajú.

  • Ocot alebo citrón potešia hrachovú a šošovicovú polievku – kyselina jemne vyváži zemité chute.

  • Lyžica smotany dokáže zjemniť pikantnú paradajkovú či sladkastú mrkvovú polievku.

9. Ako variť tak, aby ste polievku milovali aj zajtra

  1. Začnite studenou vodou. Mäso i kosti dajte do studenej vody, začnite pomaly zahrievať – kolagén sa postupne uvoľní a vývar bude číry.

  2. Nezabúdajte zberať penu. Prvé minúty varu odoberte špachtľou bielu penu; trúsi sa z bielkovín a mohla by spôsobiť kalnosť.

  3. Varte len tak, aby polievka ticho prebublávala. Prudko valiaci sa vývar zdvihne zákal a zmes drobných tukov.

  4. Nakrájajte zeleninu na kúsky, ktoré sa uvaria rovnako rýchlo. Mrkvu na menšie hranolčeky, zeler na kocky, karfiol na ružičky.

  5. Dochucujte až ku koncu. Soľ, bylinky aj korenie pridajte, keď je zelenina takmer hotová. Vyhnete sa presoleniu i príliš silnej chuti korenín.

10. Tip na záver: využite zvyšky so štýlom

Polievka je perfektný spôsob, ako zužitkovať malé množstvá zeleninových šupiek, koncoviek mrkvy či zvyšky byliniek. Varte ich v samostatnom hrnci s vodou asi 30 minút, výluh sceďte a pridajte k hlavnému vývaru; výsledná chuť bude intenzívnejšia a ekologická stopa menšia.

Zhrnutie

  • Poctivé suroviny, striedmosť a presné pomery sú základom vyváženej polievky.

  • Pestrosť vytvoríte striedaním zeleniny, zápražok a spôsobom zahusťovania.

  • Nebojte sa tuku – maslo či sadlo v rozumnom množstve vyzdvihnú chuť.

  • Kosti a mäso s väzivom dodajú telu polievky pevnosť, o akú sa instantná kocka môže len snažiť.

  • Dochucujte s citom a pamätajte, že dobrá polievka chutí ešte lepšie na druhý deň.

Ak sa týchto zásad pridŕžate, výsledkom bude polievka, pri ktorej si niekto možno povzdychne: „Presne takto to varila naša babka…“ A to už stojí za všetku tú lásku, čas a vôňu, ktorá sa šíri kuchyňou. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.