
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Grilované špízy zo špekáčikov s pivovou omáčkou podľa Jirku Babicu: Jednoduché a chutné pohostenie na víkend
Grilované špízy zo špekáčikov s pivovou omáčkou podľa Jirku Babicu: Jednoduché a chutné pohostenie na víkend

Leto priam láka k posedeniu na záhrade s vôňou ohňa a niečím dobrým na zub. Ak hľadáte nápad na rýchle a nenáročné grilované jedlo, ktoré zároveň poteší aj chuťové bunky, inšpirujte sa receptom od známeho kuchára Jirku Babicu. Pripravil špízy zo špekáčikov doplnené o jemne predvarené zemiaky, zeleninu a výbornú pikantnú pivovú omáčku, ktorá dodá celému jedlu nezameniteľný šmrnc.
Prečo skúsiť práve špekáčikové špízy?
Možno si poviete, že špekáčiky na špajli nie sú nič výnimočné, ale práve ich jednoduchá kombinácia so zeleninou, zemiakmi a originálnou omáčkou vytvára výnimočný chuťový zážitok. Navyše ide o recept, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho talentu – je nenáročný, rýchly a výsledok vás príjemne prekvapí.
Babicovým trikom je pridať na špajdľu aj zemiaky, ktoré sú len mierne predvarené. Na grile sa dopečú dozlatista a ich vôňa sa krásne spojí s údeninou a zeleninou.
Ako pripraviť špízy krok za krokom
Čo budete potrebovať:
-
Špekáčiky – ideálne kvalitné, s vyšším podielom mäsa
-
Zemiaky – ošúpané, nakrájané na hrubšie plátky, mierne predvarené
-
Cibuľa – nakrájaná na štvrtiny a rozobratá na vrstvy
-
Farebná paprika – nakrájaná na väčšie kusy
-
Soľ, čierne korenie, sladká paprika, chilli
-
Voliteľne: cuketa, baklažán, kúsok údenej slaniny
Postup je jednoduchý: zeleninu a špekáčiky si pripravte do jednej misky, jemne osoľte, okoreňte a posypte sladkou aj štipľavou paprikou. Všetko dôkladne, ale opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie nepolámali. Následne ich napichujte na špajdle alebo kovové grilovacie ihly – nezabudnite ich vopred namočiť, ak používate drevené, aby sa nespálili.
Špízy sa grilujú na dobre rozohriatom grile približne 10 minút. Počas grilovania ich priebežne otáčajte, aby sa rovnomerne opiekli. Presný čas závisí od výkonu vášho grilu.
Nezabudnite na pivovú omáčku – dodá jedlu iskru!
Kým sa špízy pripravujú na grile, máte ideálnu príležitosť urobiť si lahodnú pikantnú pivovú omáčku, ktorá bude dokonalým doplnkom k celému jedlu.
Na prípravu omáčky budete potrebovať:
-
1 väčšia cibuľa – nadrobno nakrájaná
-
2 strúčiky cesnaku – nasekané
-
½ červenej kápie – nasekaná
-
1 lyžička paradajkového pretlaku
-
Worcesterská omáčka – pár kvapiek
-
1 lyžica plnotučnej horčice
-
1 lyžica kečupu
-
Pár kvapiek pálivej omáčky (piri piri, tabasco, sriracha…)
-
Soľ, čierne korenie
-
Pivo – svetlé alebo tmavé podľa chuti
Cibuľu, cesnak a kapiu krátko orestujte na troške oleja do zmäknutia. Potom pridajte paradajkový pretlak, horčicu, kečup, worcester a štipku pálivej omáčky. Dochutíte soľou a korením a pridajte trochu piva. Nechajte chvíľku prevariť, aby sa chute spojili. Po zredukovaní tekutiny pridajte ešte trochu piva, aby vznikla hustejšia, ale stále tekutá omáčka, do ktorej môžete špízy namáčať. Pred podávaním ju ochutnajte a prípadne dochuťte podľa vlastnej chuti.
Hotovú omáčku prelejte do širšej misky alebo servírovacej nádoby, aby si každý mohol špíz do omáčky ponoriť podľa chuti.
Tip na záver
Tento recept je ideálny na víkendové stretnutie s rodinou či priateľmi. Môžete si ho upraviť podľa svojho gusta – pridať obľúbenú zeleninu, nahradiť špekáčiky klobáskami, či experimentovať s rôznymi druhmi piva v omáčke. Jedno je však isté – táto kombinácia chutí a vôní vytvorí dokonalú letnú atmosféru.