Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce krokety: tradičná pochúťka v modernej, ľahšej verzii

Domáce krokety: tradičná pochúťka v modernej, ľahšej verzii
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce krokety: tradičná pochúťka v modernej, ľahšej verzii Foto: depositphotos.com
reklama:

Málo jedál dokáže vyvolať taký pocit domova ako čerstvo pripravené zemiakové krokety. Tá známa kombinácia zlatistého povrchu a mäkučkého vnútra sa neprekonateľne spája s detstvom, nedeľným obedom či kuchyňou našich starých mám. A hoci ich dnes bežne nájdeme v mrazenej podobe v obchode, nič nenahradí chuť tých domácich – obzvlášť, keď ich upečieme v rúre namiesto vyprážania.

Kde majú krokety svoje korene?

Prvotný recept vznikol vo Francúzsku, kde sa „croquette“ pripravovala ako chrumkavý valček plnený rôznymi surovinami. Postupne sa tento pokrm rozšíril aj do ďalších krajín, kde si získal svoje lokálne podoby. V našich končinách sa najviac udomácnila verzia so zemiakovým základom – jednoduchá, sýta a variabilná.

V minulosti sa krokety bežne vyprážali vo veľkom množstve tuku. No dnes, keď ľudia čoraz viac uprednostňujú ľahšie a zdravšie jedlá, si cestu do kuchýň nachádzajú pečené alternatívy – bez straty chuti a s výhodou, že presne viete, čo jedlo obsahuje.

Z čoho sa skladá dobrá zemiaková kroketa?

Krokety nevyžadujú žiadne zložité ingrediencie – ich základom sú obyčajné varené zemiaky. No aj tu záleží na výbere. Najlepšie poslúžia múčnaté zemiaky, ktoré sa po uvarení dobre rozpučia a vytvoria kompaktnú hmotu. Ak použijete zemiaky typu A alebo mladé zemiaky, môže byť hmota príliš vlhká a krokety sa pri pečení rozpadnú.

Dochucovanie je ďalší kľúčový krok. Do zemiakovej zmesi sa často pridáva žĺtok pre lepšiu štruktúru, kúsok masla pre jemnosť a ak chcete pokrmu dodať osobitosť, výborne poslúžia aj bylinky, syr, muškátový oriešok či cesnak. Tieto malé detaily urobia veľký rozdiel vo výslednej chuti.

Aby krokety držali tvar, je dôležité zmes pred tvarovaním dôkladne schladiť – ideálne v chladničke aspoň pol hodiny. Studené cesto sa menej lepí a počas pečenia sa nerozpadáva.

Chrumkavý obal bez olejovej vane

Obal tvorí finálnu „škrupinku“, ktorá dodá kroketám charakter. Môžete zostať pri klasickej trojkombinácii múky, vajíčka a strúhanky, alebo vyskúšať niečo originálnejšie – napríklad kukuričnú strúhanku pre extra chrumkavosť, alebo jemne zomleté ovsené vločky pre zdravší variant s ľahko orieškovým nádychom.

Pri pečení krokiet v rúre odpadá potreba ponárať ich do oleja – stačí ich jemne postriekať sprejom alebo natrieť tenkou vrstvou rastlinného tuku. Rúra si so zvyškom poradí – po 25 minútach máte na stole voňavé a zlatisté krokety, ktoré nezaťažujú trávenie, no napriek tomu chutia výborne.

Tipy na netradičné príchute

Zemiakové krokety sú ideálne na experimentovanie. Okrem klasickej verzie môžete vyskúšať aj tieto vylepšenia:

  • Syrové krokety – tvrdý syr (napríklad čedar, eidam alebo parmezán) zamiešaný do zmesi dodá plnšiu a bohatšiu chuť.

  • Bylinkové variácie – tymian, pažítka, petržlen či rozmarín ozvláštnia základ a vnesú sviežosť.

  • Cibuľovo-cesnakové – jemne opražená cibuľka s cesnakom pozdvihne základné chute na inú úroveň.

  • Zeleninové prísady – pre spestrenie farieb aj nutričného obsahu môžete pridať napríklad rozmixovanú brokolicu alebo pečenú tekvicu.

Podávanie krokiet: viac než len príloha

Hoci ich väčšina z nás pozná ako klasickú prílohu k mäsu, krokety majú čo ponúknuť aj ako hlavné jedlo. Stačí ich doplniť o vhodný dip – bylinkový jogurt, cesnakovú omáčku, avokádový krém či napríklad pikantný rajčinový chutney.

Krokety výborne fungujú aj ako súčasť BOSORKA príchuť do jedálriánskych jedál alebo ako zdravšia alternatíva ku klasickým hranolkám pri grilovačke. Ak ich vytvarujete do menších kúskov, môžu slúžiť ako občerstvenie na oslave – stačí ich doplniť o párátka a omáčky v miskách.

Recept: Pečené domáce krokety

Čo budete potrebovať:

  • 800 g varených zemiakov (najlepšie typ C)

  • 1 žĺtok

  • 30 g masla

  • soľ, mleté čierne korenie

  • muškátový oriešok (podľa chuti)

  • strúhanka na obalenie

  • 1 celé vajce

  • trochu hladkej múky (na podsypanie alebo na ruky)

  • rastlinný olej v spreji alebo trocha oleja na potretie

Postup:

  1. Vychladnuté zemiaky nastrúhajte alebo roztlačte na jemno. Pridajte žĺtok, maslo, korenie a prípadne ďalšie dochucovadlá.

  2. Vložte hmotu do chladničky minimálne na 30 minút.

  3. Zo zmesi formujte krokety v tvare malých valčekov či guličiek. Obaľte ich najprv v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.

  4. Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie a jemne ich postriekajte alebo potrite olejom.

  5. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25 minút. V polovici ich otočte, aby boli chrumkavé zo všetkých strán.

Domáce krokety si ľahko prispôsobíte vlastným chutiam a ich príprava nie je vôbec zložitá. Vďaka jednoduchej kombinácii tradičných surovín a modernej prípravy vzniká jedlo, ktoré sa hodí na každodenné aj výnimočné príležitosti. Nech už ich podávate k obedu, večeri alebo ako občerstvenie pre návštevu, krokety budú vždy trefou do čierneho.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.