Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hodvábny čučoriedkový cheesecake: dezert, ktorý očarí zmysly

Hodvábny čučoriedkový cheesecake: dezert, ktorý očarí zmysly
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hodvábny čučoriedkový cheesecake: dezert, ktorý očarí zmysly Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie je to len koláč. Je to chvíľa pokoja, jemného pokušenia a osvieženia zároveň. Čučoriedkový cheesecake si vás získa svojou bohatou, krémovou štruktúrou, delikátnou rovnováhou sladkosti a kyslosti a ovocným finále, ktoré pretrvá na jazyku.

Tento dezert nie je len o chuti – je o textúrach, o tom, ako sa jemne rozpadne maslový základ, ako krémová náplň hladí podnebie a ako čučoriedky do celého zážitku vnášajú svieži závan prírody. Príprava je jednoduchá, výsledok je však ako z luxusnej cukrárne.

Čo budete potrebovať

Na spodnú vrstvu:

  • 250 g jemne pomletých maslových sušienok

  • 90 g rozpusteného masla

  • 1 až 2 lyžice mlieka (iba ak je zmes príliš suchá)

Na krémový stred:

  • 900 g smotanového syra (napr. typu Philadelphia)

  • 200 g cukru

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty (alebo extraktu)

  • 225 g kyslej smotany

  • 12 g kukuričného škrobu

  • jemne nastrúhaná kôra z jedného bio citróna

  • štipka soli

  • 200–300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Na ovocný preliv:

  • 250 g čučoriedok

  • 8 g kukuričného škrobu

  • 50 g cukru

  • kôra z 1 citróna

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 2 lyžice vody

Ako na to

  1. Korpus:
    Rúru predhrejte na 160 °C. Sušienky spracujte na jemnú zmes a premiešajte s maslom. Ak sa hmota drobí, pridajte trošku mlieka. Natlačte do okrúhlej formy (23 cm) a pečte 8 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

  2. Plnka:
    Krémový syr a cukor vymiešajte do hladkej hmoty. Postupne po jednom zapracujte vajcia. Následne pridajte vanilku, sladkú a kyslú smotanu, citrónovú kôru, škrob a štipku soli. Nepremešajte, stačí kým sa suroviny spoja. Na záver opatrne primiešajte čučoriedky.

  3. Vodný kúpeľ a pečenie:
    Formu obalte alobalom až do polovice výšky, aby sa do nej nedostala voda. Krém nalejte na korpus, zarovnajte povrch. Celú formu vložte do hlbšieho plechu a nalejte horúcu vodu tak, aby siahala do polovice bokov tortovej formy. Pečte 55 až 65 minút. Stred koláča sa môže ešte jemne triasť, okraje by mali byť pevné.

  4. Chladenie:
    Po upečení nechajte cheesecake hodinu odpočívať v pootvorenej rúre. Potom ho premiestnite na kuchynskú linku, aby vychladol na izbovú teplotu, a napokon ho uložte aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc) do chladničky.

  5. Ovocný toping:
    Do menšieho hrnca dajte čučoriedky, cukor, škrob, citrónovú šťavu aj kôru a vodu. Varte na miernom plameni 5 až 7 minút, kým omáčka zhustne. Nechajte úplne vychladnúť.

  6. Záverečné dotvorenie:
    Pred podávaním prelejte koláč čučoriedkovým topingom. Na dozdobenie môžete použiť pár čerstvých čučoriedok alebo lístky mäty.

Rady, ktoré sa oplatí dodržať

  • Všetky ingrediencie nechajte pred prípravou zohriať na izbovú teplotu – vyhnete sa zhrudkovateniu.

  • Neprešľahajte plnku, aby nebola riedka. Stačí, keď bude hladká.

  • Pečenie vo vodnom kúpeli je kľúčové pre rovnomerné prepečenie a hladký povrch bez prasklín.

  • Ovocný preliv pridávajte len vychladený – inak by sa mohol povrch cheesecakeu narušiť.

  • Podávajte poriadne vychladené. Efektne vyzerá aj s pár lístkami mäty alebo jemným posypom práškového cukru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.