Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchly cuketový perník z hrnčeka pre zaneprázdnených: Jemný, vláčny a hotový za pár minút

Cuketový perník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketový perník Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné obdobie praje cuketám – rastú vo veľkom, sú dostupné takmer všade a ponúkajú široké využitie v kuchyni. Hoci si ich väčšina ľudí spája najmä s varením alebo dusením, netreba sa báť zaradiť túto zeleninu ani do sladkých dezertov. Skvelým príkladom je jednoduchý, no vynikajúci cuketový perník, ktorý zvládne naozaj každý – aj ten, kto sa v pečení príliš nerealizuje.

Prečo zaradiť cuketu do dezertu?

Možno to znie zvláštne, no cuketa je v sladkých receptoch skutočne výborná. Po upečení jej zeleninová chuť úplne zmizne, a tak ju v koláči ani nespoznáte. Práve naopak – dodá mu úžasnú vláčnosť, ktorá vydrží aj niekoľko dní. Zvlášť ak použijete mladšie cukety s jemnou šupkou a bez semienok. Ale nebojte sa použiť ani väčšie kúsky – ak ich ošúpete, dokonale sa v ceste stratia.

Tento rýchly recept na hrnčekový cuketový perník je ideálny pre zaneprázdnených alebo pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni veľa času. Stačí zmiešať niekoľko bežných surovín, vložiť plech do rúry a o chvíľu máte na stole dezert, ktorý nadchne každého – či už ku káve, na oslavu alebo len tak pre radosť.

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety (mladšej, šťavnatej)

  • ¾ hrnčeka kryštálového cukru

  • 3 celé vajcia

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • ½ hrnčeka slnečnicového oleja

  • 3 lyžice marhuľového džemu

  • 1 čajovú lyžičku perníkového korenia

  • 1 balíček prášku do perníka

  • 2 lyžice kvalitného kakaa

  • 1 balenie čokoládovej polevy na záver

Ako na to:

  1. Príprava cesta:
    Do väčšej misy nastrúhajte cuketu nahrubo. Pridajte cukor a vajcia, dôkladne premiešajte. Potom pridajte múku, olej, perníkové korenie a prášok do perníka. Na oživenie chuti pridajte aj pár lyžíc marhuľového džemu, ktorý do cesta prinesie jemnú ovocnú arómu. Nakoniec vsypte kakao a všetko poriadne spojte do hladkého cesta.

  2. Pečenie:
    Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Rúru predhrejte na 190 °C a koláč pečte približne 25 minút. Vyskúšajte špajľou – ak je po vytiahnutí suchá, máte hotovo.

  3. Záverečné dolaďovanie:
    Keď perník trochu vychladne, pripravte čokoládovú polevu podľa inštrukcií na obale a rovnomerne ju naneste na celý povrch koláča. Nechajte stuhnúť a potom už len nakrájajte na porcie podľa chuti.

Tip na záver:

Ak chcete dezert obohatiť o ďalšiu vrstvu chutí, môžete do cesta pridať aj hrsť nasekaných orechov, hrozienok alebo kúsok nastrúhanej čokolády. Výsledok bude ešte luxusnejší.

Tento hrnčekový perník je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá pripraviť fantastický múčnik. Navyše je to ideálny spôsob, ako spotrebovať nadbytok cukety zo záhrady. A čo je najlepšie – jeho príprava nezaberie viac ako pár minút, no chuťovo prekoná mnohé zložitejšie recepty.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.