Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lahodné marhuľové knedle z tvarohového cesta: Osvedčený recept, ktorý nikdy nesklame

Marhuľové knedlíky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Marhuľové knedlíky Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné obdobie je ako stvorené na to, aby sme si dopriali sezónne ovocie v tých najrôznejších podobách. Marhule dozrievajú, stromy sa prehýbajú pod ich váhou a mnohí už nevedia, čo s nimi. Ak máte po krk zaváranín, džemov či tradičných bublanín, je čas skúsiť niečo iné – napríklad výnimočne chutné marhuľové knedle z jemného tvarohového cesta. Tento dezert, ktorý sa u nás teší obrovskej obľube, zaručene poteší nielen deti, ale aj dospelých, ktorí milujú kombináciu sladkého ovocia a vláčneho cesta.

Marhuľové knedle ako súčasť tradičnej kuchyne

Ovocné knedle majú v našich končinách dlhoročnú tradíciu, no ich obľuba ďaleko presahuje hranice Slovenska. S týmto pokrmom sa stretnete aj v susednom Česku, Rakúsku, Nemecku či Poľsku. V minulosti sa pripravovali ako hlavné jedlo najmä v letných mesiacoch, zvyčajne od júna do septembra. Plnili sa nielen marhuľami, ale aj jahodami, čučoriedkami, višňami a v jeseni šípkami, slivkami alebo rebarborou.

Historicky prvé ovocné knedle sa začali objavovať už v 17. storočí. Vtedy sa však nevyvárali ako dnes, ale smažili sa na masti a plnili výhradne slivkami. Až neskôr prišiel trend varenia vo vode, po ktorom nasledovalo sypanie makom či tvarohom. V bohatších domácnostiach sa dokonca podávali s maslom alebo sladkou smotanou. V priebehu storočí sa z tohto jednoduchého jedla stal gastronomický poklad, ktorý si zamilovali aj významné osobnosti.

Vedeli ste, že ovocné knedle boli obľúbenou pochúťkou následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este? Pravidelne si ich nechával pripravovať na zámku Konopiště. Rovnako ich zbožňoval aj prvý prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk. A čo je možno ešte prekvapivejšie – francúzsky gurmán a kulinársky expert Edouard de Pomiane ich zaradil medzi desať najlepších jedál sveta. Zatiaľ čo u nás sa knedle často podávajú ako sýte hlavné jedlo, v zahraničí ich nájdeme skôr medzi teplými dezertmi.

Prečo si vybrať práve tvarohové cesto?

Ovocné knedle môžete pripravovať z rôznych typov cesta – kysnutého, zemiakového či tvarohového. Každý variant má svoje čaro, no tvarohové cesto je vďaka svojej jednoduchej príprave a lahodnej chuti čoraz obľúbenejšie. Je vláčne, jemné a nepotrebuje kysnutie, čo značne šetrí čas.

Tento recept na marhuľové knedle z tvarohového cesta je rýchly, nenáročný a výsledok je vždy vynikajúci – cesto drží tvar, nerozvára sa a krásne ladí so sladkou chuťou ovocia.

Recept: Marhuľové knedle z tvarohového cesta

Budete potrebovať:

  • čerstvé marhule (odkôstkované)

  • 250 g tučného tvarohu

  • 250 g hrubej múky

  • 1 celé vajce

  • ½ balíčka vanilkového pudingu (prášok)

  • 1 lyžicu rozpusteného masla alebo oleja

  • štipku soli

Na posypanie a dochutenie:

  • kryštálový alebo práškový cukor

  • strúhaný perník alebo škorica

  • prepustené maslo (ghí) na polievanie

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte tvaroh, múku, vajce, vanilkový pudingový prášok, maslo (alebo olej) a štipku soli. Vypracujte hladké, mierne lepivé, no poddajné cesto.

  2. Hotové cesto rozdeľte na dve časti, každú vyvaľkajte na valček a rozkrájajte na rovnaké kúsky.

  3. Marhule odkôstkujte, do vnútra každej dajte trošku cukru (cca ½ lyžičky) a zľahka znovu spojte.

  4. Každý kus cesta roztlačte dlaňou, vložte doň jednu marhuľu a starostlivo uzavrite do guličky.

  5. Knedle varte v mierne osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich variť ešte približne 5–7 minút.

  6. Uvarené knedle vyberte dierovanou naberačkou, nechajte odkvapkať a ihneď ich posypte cukrom zmiešaným s perníkom alebo škoricou a polejte roztopeným prepusteným maslom.

Tipy na záver:

  • Ak chcete knedliam dodať extra šmrnc, môžete do vnútra pridať aj kocku trstinového cukru alebo štipku vanilkového cukru.

  • Namiesto marhúľ môžete použiť aj iné ovocie – slivky, broskyne či menšie jahody.

  • Pripravte si väčšie množstvo cesta, rozdeľte ho na porcie a časť knedlíkov zamrazte – ušetríte si prácu nabudúce.

Záver:
Marhuľové knedle z tvarohového cesta sú dokonalou ukážkou toho, ako môže byť jednoduchý recept maximálne chutný. Ak ste ich ešte nikdy nepripravovali, teraz je ten správny čas. Výsledok vás milo prekvapí – nadýchané, jemné cesto, sladká ovocná náplň a vôňa masla a škorice vás prenesie späť do detstva, keď podobné dobroty pripravovali naše staré mamy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.