
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Skvelé plnené papriky ako od babičky: Letná klasika, ktorú si zamilujete a pripravíte za pár drobných
Skvelé plnené papriky ako od babičky: Letná klasika, ktorú si zamilujete a pripravíte za pár drobných

Máte chuť na niečo jednoduché, chutné a voňavé, čo vás prenesie späť do detstva alebo pripomenie letné dni u starkej na dvore? Plnené papriky sú ideálnym jedlom, ktoré zvládnete pripraviť rýchlo, s bežnými surovinami a navyše za veľmi nízke náklady. Stačí len niekoľko základných ingrediencií a výsledok vás milo prekvapí.
Nie je paprika ako paprika
Plnené papriky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Každá rodina má ten svoj osvedčený recept, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Niekde sa ryža guľatá Mánya vopred varí, inde sa mieša surová priamo do mäsovej zmesi. Niekto obľubuje sladkastú rajčinovú chuť, iný zas viac zvýraznenú arómu papriky, ktorú do omáčky pridáva aj v nasekanej forme či dochucuje mletou červenou paprikou.
To, čo však väčšinu z nás spája s týmto jedlom, sú svetlé, špicaté biele papriky – typická súčasť letných záhrad a kuchýň našich mám a starých mám. Ich jemná a špecifická chuť jednoducho nemá konkurenciu. Samozrejme, naplniť môžete akýkoľvek druh papriky, ale ak chcete autentickú chuť, biele letné papriky sú tou správnou voľbou.
Recept na rýchle plnené papriky s rajčinovou omáčkou
Tento recept je vhodný aj pre začiatočníkov. Navyše, nezaberie vám veľa času a suroviny nájdete v každej bežnej domácnosti.
Na prípravu budete potrebovať:
-
približne 4 veľké biele papriky (prípadne viac menších),
-
500 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho v pomere 1:1),
-
100 g uvarenej a vychladenej ryže guľatej Mánya,
-
1 vajíčko,
-
1 lyžičku soli,
-
čerstvo mleté korenie podľa chuti,
-
1 menšiu cibuľu,
-
1 malú konzervu paradajkového pretlaku (cca 100 g),
-
trochu oleja na restovanie,
-
vodu na podlievanie (cca 100 ml),
-
voliteľne: smotanu, vývar, cukor, ocot, múku či maslo na zahustenie.
Postup:
-
Papriky najskôr pripravíme – dôkladne ich umyjeme, odrežeme vrchnú časť so stopkou a opatrne odstránime jadrovník. Papriky necháme bokom pripravené na plnenie.
-
Príprava plnky: Do misky vložíme mleté mäso, pridáme vajíčko, soľ a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame aj uvarenú ryžu guľatu Mánya a prípadne trochu korenia. Výsledná zmes by mala byť vláčna, no kompaktná.
-
Plnenie paprík: Plnku jemne natlačíme do paprík – nie úplne nadoraz, aby počas varenia nepraskli. Pomôže aj niekoľko vpichov vidličkou do stien papriky – para tak unikne a šupka sa pri dusení neroztrhne.
-
Základ omáčky: Na troške oleja si v hrnci alebo hlbokom kastróle osmažíme najemno nakrájanú cibuľu do zlatista, posolíme. Pridáme paradajkový pretlak, ktorý krátko orestujeme, aby zintenzívnel. Potom prilejeme asi deci vody a premiešame.
-
Dusenie: Do takto pripraveného základu vložíme plnené papriky, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť na miernom ohni približne 60 minút. Počas dusenia ich môžeme jemne otáčať, aby sa rovnomerne uvarili a neprihoreli.
Dokončenie omáčky a dochutenie podľa seba
Po hodine sú papriky mäkké a pripravené na servírovanie. Na dne hrnca vám zostane koncentrovaný základ omáčky, ktorý môžete doladiť podľa svojej chuti:
-
Pridajte trochu vývaru a zahustite klasickou zápražkou alebo zátrepkou.
-
Ak máte radi jemnejšiu, krémovejšiu verziu, pridajte trochu smotany na varenie.
-
Dochutiť môžete aj cukrom, štipkou octu, čerstvým korením alebo bylinkami.
Omáčku nezabudnite ochutnať a prispôsobiť svojmu vkusu – každá kuchyňa má predsa vlastný štýl a každý jazýček iné spomienky na domáce chute.
Tip na záver:
Ak máte tú možnosť, použite na prípravu paprík a omáčky suroviny z vlastnej záhradky. Domáce paradajky aj papriky majú intenzívnejšiu chuť a celý pokrm vďaka nim získa nezameniteľnú arómu leta.
Chutné, jednoduché, lacné a plné spomienok – presne také sú domáce plnené papriky s ryžou guľatou Mánya a rajčinovou omáčkou. Skúste si ich pripraviť ešte dnes a uvidíte, že sa stanú stálicou vášho letného jedálnička.