Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablkové lekváriky z letných jabĺk: Sladký poklad do koláčov aj buchiet počas celého roka

Pripravte si z jabĺk domáci lekvár
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pripravte si z jabĺk domáci lekvár Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace, najmä august, prinášajú záplavu šťavnatých jabĺk, ktoré dozrievajú na záhradách aj v sadoch. Ich sladká chuť a jemná vôňa priam lákajú na spracovanie. Ak premýšľate, čo z úrody pripraviť, aby ste si ju mohli vychutnávať aj počas chladných zimných dní, máme pre vás výborný tip – domáci jablkový lekvár! Tento tradičný spôsob konzervovania ovocia vás poteší nielen chuťou, ale aj univerzálnym využitím.

Prečo práve letné jablká?

Jablká dnes zoženieme v obchodoch počas celého roka. Napriek tomu má domáca úroda svoje neopakovateľné čaro. Ovocinári a záhradkári vkladajú do pestovania mnoho starostlivosti – od výberu vhodnej odrody až po ochranu pred škodcami a chorobami. Medzi obľúbené letné odrody patria napríklad Quinte, Discovery, Hana, Daria alebo Dima. Tieto jablká dozrievajú už počas leta a hoci sú výborné na konzum, na skladovanie sa veľmi nehodia. Práve preto je ideálne ich čo najskôr spracovať.

Jednou z možností je výroba hustého jablkového lekváru, ktorý môžete neskôr použiť do kysnutých koláčov, buchiet, palaciniek, ale aj ako plnku do žemľoviek či knedlí. A najlepšie na tom je, že príprava nie je vôbec zložitá. Prinášame vám hneď dva recepty – jeden pre tých, čo si potrpia na výrazné chute a vône, a druhý jednoduchší, ktorý zvládnete aj s minimom surovín.

Recept č. 1: Aromatický jablkový lekvár s rumom a korením

Tento variant je vhodný pre milovníkov výrazných a korenistých chutí. Výsledkom je voňavý lekvár, ktorý oživí každý koláč.

Potrebujete:

  • 2 kg očistených jabĺk

  • šťavu z 2 pomarančov

  • 60 ml jablčného octu

  • 300 g kryštálového cukru

  • 100 ml tmavého rumu

  • 2 celé škoricové tyčinky

  • štipku mletého klinčeka

  • kúsok badiánu

  • štipku nového korenia

  • ½ lyžičky mletého zázvoru

  • 1 hrnček vody

Postup:

Jablká si najprv ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom ich buď nastrúhajte na hrubom strúhadle, alebo rozmixujte do jemnejšieho pyré. V miske ich premiešajte s pomarančovou šťavou, octom, cukrom a všetkým korením. Nechajte ich takto marinovať do nasledujúceho dňa, aby sa chute krásne prepojili.

Na druhý deň zmes prelejte do väčšieho pekáča, pridajte vodu a vložte do rúry predhriatej na 150 °C. Pečte približne 3 hodiny – počas pečenia občas premiešajte, aby sa nič neprichytilo. Keď sú jablká dostatočne rozvarené a hmota hustá, vyberte pekáč z rúry, odstráňte škoricu a badián a primiešajte rum. Horúcu zmes potom naplňte do čistých zaváracích pohárov, dobre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečko zatiahlo.

Recept č. 2: Jednoduchý jablkový lekvár bez korenín

Ak dávate prednosť jemnejšej chuti alebo hľadáte recept, ktorý zvládnete aj s deťmi, skúste túto minimalistickú verziu. Je jednoduchá, no výsledok stojí za to.

Budete potrebovať:

  • 1 kg očistených jabĺk

  • 250 g kryštálového alebo krupicového cukru

  • 50 ml jablčného octu

  • 125 ml vody

Ako na to:

Jablká zbavte šupky aj jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky. Mali by ste získať presne 1 kg čistej ovocnej hmoty. Vložte ich do hrnca, podlejte vodou a dajte variť. Počas varenia občas premiešajte, aby sa jablká rovnomerne rozvarili.

Keď sú mäkké, prisypte cukor, pridajte ocot a pokračujte vo varení, kým nevznikne hustá kaša. Celý proces trvá približne 30 minút. Hotovú zmes plňte do horúcich pohárov, uzavrite viečkom a sterilizujte podľa vlastných zvyklostí.

Domáce lekváriky – poklad v špajze

Nech si vyberiete ktorúkoľvek verziu, jedno je isté – domáce jablkové lekváriky sa v kuchyni nestratia. V zimných mesiacoch budú sladkým spestrením jedálnička a zároveň pripomenú slnečné letné dni. Navyše, keď ich pripravíte z vlastnoručne nazbieraných jabĺk, budete mať z každej pohára ešte väčšiu radosť.

Tak neváhajte, využite úrodu do posledného jabĺčka a naplňte si špajzu vôňou leta, ktorá vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.