Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Najlepší slivkový koláč s makovou posýpkou podľa cukrárskeho majstra Maršálka: Domáci poklad plný chuti

Posýpkový koláč so slivkami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Posýpkový koláč so slivkami Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak milujete spojenie sladkého ovocia, jemného tvarohu a voňavej makovej posýpky, potom vás tento slivkový koláč od renomovaného českého cukrára Josefa Maršálka rozhodne očarí. Jeho recepty sú známe tým, že nepotrebujete žiadne zložité suroviny ani extravagantné postupy. Stačí trocha kvalitnej múky, masla, cukru a zručné ruky – výsledkom je lahodný domáci koláč, ktorý vám bude každý závidieť.

Tradičný koláč, ktorý nezostarne: jednoduchý, variabilný a neodolateľný

Tento univerzálny posýpkový koláč nie je výnimočný len použitím sliviek. Maršálkov recept umožňuje nahradiť ovocie podľa sezóny – či už lesnými plodmi, ako sú čučoriedky alebo maliny, alebo záhradnými klasikami typu jablká či hrušky. Každé ovocie dodá koláču vlastný šmrnc a šťavu, ktorú do seba krásne vsiakne chrumkavá posýpka.

Zásadným rozdielom oproti mnohým iným koláčom je však náplň. Namiesto obyčajného ovocia sa tu používa lahodná zmes z jemného tvarohu a krémového jogurtu, ktorá zabezpečí šťavnatosť a bohatú chuť pri každom súste.

Tajomstvo dokonalej posýpky: viac než len cukor, múka a maslo

Posýpka je jednou z najdôležitejších súčastí tohto receptu – a nie je to len taká obyčajná verzia, akú poznáme z detstva. Cukrári dnes odporúčajú vylepšiť ju rôznymi dochucovadlami. Výborne sa hodí vanilkový cukor, jemne nastrúhaná citrónová kôra, ale aj žĺtok, ktorý dodá posýpke jemnosť a lepšiu konzistenciu.

Na kysnuté koláče je ideálna polohrubá múka, no na túto konkrétnu posýpku použil Maršálek hladkú. A čo je jeho špeciálnym trikom? Do posýpky pridáva aj mletý mak, kvapku rumu a štipku soli, čím vytvára kontrast sladkej a jemne pikantnej chuti.

Postup: Ako pripraviť Maršálkov koláč krok za krokom

Posýpkové cesto (základ a posýpka):

  • 150 g zmäknutého masla

  • 150 g práškového alebo kryštálového cukru

  • 200 g hladkej múky

  • 100 g mletého maku

  • 1 lyžička rumu

  • štipka soli

Z týchto surovín vypracujte posýpkové cesto. Dve tretiny použite na vytvorenie korpusu v tortovej forme (s vyššími okrajmi, aby udržali náplň). Formu s cestom vložte asi na 30 minút do chladničky – cesto sa spevní a bude sa s ním lepšie pracovať.

Náplň:

  • 250 g mäkkého tvarohu

  • 250 g bieleho jogurtu

  • 100 g cukru

  • 3 vajcia

  • šťava a kôra z citróna alebo limetky

Všetky suroviny premiešajte len zľahka – cieľom je, aby sa rozpustil cukor, nie vyšľahať penu. Náplň vlejte na vychladený korpus vo forme.

Ovocná vrstva a finálna posýpka:

  • 400 g zrelých sliviek (umyté, odkôstkované, nakrájané na štvrtiny)

  • zvyšná 1/3 posýpkového cesta (môžete primiešať ešte 100 g mletého maku)

Slivky poukladajte rovnomerne na tvarohovo-jogurtovú zmes a posypte ich zvyšnou posýpkou.

Pečenie a podávanie

Koláč vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte približne 45 minút – závisí od typu rúry, preto sledujte, kedy má koláč peknú zlatohnedú farbu a stred nie je tekutý. Po upečení ho nechajte chvíľu vychladnúť, aby sa ľahšie vyberal z formy. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom – alebo nechať vyniknúť prirodzenú krásu sliviek a maku.

Tipy na záver:

  • Namiesto rumu môžete použiť aj vanilkový extrakt pre jemnejšiu vôňu.

  • V prípade, že nemáte jogurt, môžete ho nahradiť kyslou smotanou.

  • Skúste tento recept aj so zmesou bobuľového ovocia – čučoriedky s makovou posýpkou vytvoria výborný kontrast.

Tento koláč je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dajú vytvoriť kulinárske zázraky. Vyskúšajte ho a presvedčíte sa, že majstrovský recept Josefa Maršálka funguje aj v bežnej domácnosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.