Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Poctivé nakladané papriky ako od starej mamy: Tento recept nikdy nevyjde z módy

Nakladané papriky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nakladané papriky Foto: depositphotos.com
reklama:

Vypestovali ste si tento rok nadmieru úrodu paprík, alebo ste narazili na výhodnú ponuku od miestnych pestovateľov? Nech je dôvod akýkoľvek, bola by škoda nevyužiť takú príležitosť naplno. Papriky sú totiž mimoriadne všestranná zelenina, ktorú si možno uchovať aj na zimu. A jednou z najobľúbenejších foriem konzervácie, ktorú si ešte pamätáme od našich babičiek, je klasické sladkokyslé nakladanie.

Aké papriky zvoliť a ako sa rozhodnúť?

Skôr než sa pustíte do samotného zavárania, zamyslite sa nad tým, aký druh papriky chcete použiť a čo od výslednej chuti očakávate. Červené papriky nakrájané na pásiky patria medzi tradičné ozdoby obložených chlebíčkov či vianočných šalátov. Práve tento druh je ideálny na nakladanie v sladkokyslom náleve s jemným dotykom oleja.

Ak však túžite po niečom netradičnejšom, môžete siahnuť po plnených paprikách s kyslou kapustou alebo pridať štipľavé druhy ako feferónky či kozí rohy. Praktickou voľbou je aj sterilizované lečo, ktoré vám ušetrí čas a prácu. Dôležité je vybrať si taký recept, ktorý bude chutiť celej rodine. Neoplatí sa konzervovať kilogramy zeleniny, ktoré by nakoniec zostali nepovšimnuté v špajze.

Ak máte chuť na klasiku, skúste variant s olejom. Zdá sa vám príliš obyčajný? Nebojte sa pridať vlastnú kreatívnu prísadu – napríklad strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu či štipku chilli. Jedna experimentálna poháriková dávka nikdy nezaškodí a možno objavíte nový rodinný favorit.

Recept na nakladané papriky s olejom: Klasika, ktorá nesklame

Príprava takýchto paprík je prekvapivo jednoduchá a výsledok stojí za to. Sladkokyslý nálev si pripravíte z 4 litrov vody a 1 litra octu. Do tejto zmesi pridajte 350 gramov kryštálového cukru a 100 gramov soli. Všetko spolu prevarte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Hotový nálev nechajte trochu vychladnúť – takto sa vám s ním bude lepšie pracovať.

Aj keď nálev obsahuje základné ingrediencie, práve olej dodá paprikám jemnosť a príjemnú chuť. Pridáva sa však až na záver – konkrétne po dvoch lyžiciach do každej pohára.

Chuť dotvára korenie a cibuľa

Do zaváraniny neodmysliteľne patrí aj aromatické korenie. Do každej sklenenej nádoby pridajte približne 6 guľôčok čierneho korenia, 3 guľôčky nového korenia a kúsok bobkového listu. Skvelým doplnkom sú aj krúžky cibule – tie papriku nielen ochutia, ale zároveň esteticky obohatia výsledný vzhľad celej zaváraniny. Paprika sa predsa „je aj očami“.

Preto si ešte pred samotnou prípravou nachystajte niekoľko cibúľ nakrájaných na rovnomerné kolieska hrubé približne 2 až 3 milimetre. Koreniny aj cibuľu si usporiadajte tak, aby ste ich mali po ruke pri vrstvení do pohárov.

Príprava paprík a samotné zaváranie

Na začiatku dôkladne umyte papriky. Potom ich očistite od semienok a nakrájajte na pásiky, štvrtiny alebo polovice – podľa toho, ako vám to najviac vyhovuje. Následne si pripravte čisté, suché zaváraninové poháre a viečka.

Do pohára začnite vrstviť kúsky paprík a cibuľové krúžky. Nezabudnite pridať korenie, ktoré máte vopred pripravené. Nakoniec zalejte obsah sladkokyslým nálevom – ale pozor, nedolejte až po vrch. Nechajte asi centimeter priestoru.

Ako posledný krok pridajte do každého pohára dve polievkové lyžice rastlinného oleja. Dôkladne utrite okraje pohára, aby dobre tesnili, a pevne uzavrite viečkom.

Záverečná sterilizácia: Nevynechajte ju!

Takto pripravené papriky ešte potrebujú tepelné spracovanie. Poháre vložte do veľkého hrnca s vodou ohriatou na 80 – 90 °C a sterilizujte približne 15 minút. Potom ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť hore dnom. Po vychladnutí skontrolujte, či sú viečka dobre zatiahnuté.

Záver

Nakladané papriky sú nielen chutnou pochúťkou, ale aj krásnym darčekom pre rodinu či priateľov. A čo je najlepšie? Tento tradičný recept má overenú chuť, ktorá obstála skúšku časom. Ak si chcete uchovať chuť leta aj počas zimných mesiacov, neváhajte a pustite sa do toho ešte dnes. Vaša špajza bude opäť o niečo bohatšia – a vy spokojnejší.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.