
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáce ovocné knedle z kysnutého cesta: Letná klasika, ktorú zvládnete bez stresu
Domáce ovocné knedle z kysnutého cesta: Letná klasika, ktorú zvládnete bez stresu

Sladké kysnuté knedle plnené ovocím patria k overeným receptom, ktoré si mnohí spájame s detstvom a domácou kuchyňou. Pripraviť si ich zvládne aj ten, kto s varením len začína. Ich výhodou je jednoduchá príprava, nenáročné suroviny a možnosť obmieňať plnku podľa sezóny – od rebarbory cez jahody až po slivky.
Tieto knedle môžeme dochutiť rôznymi posýpkami – hodí sa na ne tvaroh, mletý mak, opečená strúhanka, škorica, orechy aj kokos. Výsledok je vždy chutný a sýty, no zároveň ľahký, ideálny na letné dni.
Z čoho sa pripravuje kysnuté cesto na knedle
Na základné cesto potrebujeme len niekoľko bežných surovín: hrubú múku, droždie, mlieko, vajcia, soľ a trochu cukru. Všetko, čo väčšina z nás bežne nájde v kuchyni. Cesto je nenákladné a výborne sa hodí na spracovanie sezónneho ovocia – či už čerstvého, mrazeného, alebo zaváraného. Najchutnejšie sú samozrejme z čerstvých plodov.
Rebarborové knedle si môžeme pripraviť už na jar, neskôr prídu na rad sladké jahody, marhule a čučoriedky. Jeseň uzatvárame so šťavnatými slivkami. Každý druh ovocia má svojho ideálneho „partnera“ v posýpke – napríklad mak sa výborne hodí k slivkám, zatiaľ čo tvaroh dopĺňa chuť jahôd či marhúľ.
Recept na domáce ovocné knedle
Ingrediencie na približne 20–25 knedlí:
-
1 kg hrubej múky
-
500 ml mlieka
-
2 celé vajcia
-
1 PL kryštálového cukru
-
2 ČL soli
-
1 kocka čerstvého droždia
Postup:
-
V menšej miske si pripravíme kvások – premiešame rozdrobené droždie s trochou vlažného mlieka, cukrom a niekoľkými lyžicami múky. Necháme ho na teplom mieste aktivovať, kým nezačne peniť.
-
Do veľkej misy nasypeme zvyšnú múku, pridáme vajcia, soľ, zvyšok mlieka a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí.
-
Cesto zakryjeme a necháme ho kysnúť približne 60 minút, kým zdvojnásobí objem.
-
Po vykysnutí si z cesta vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na rovnaké kúsky. Každý z nich roztlačíme na menšiu placku.
-
Do stredu dáme ovocie podľa chuti (napr. celé jahody, polovice sliviek alebo marhúľ) a trochu cukru – ideálne priamo do stredu ovocia, aby nevlhčilo cesto.
-
Knedle dôkladne uzatvoríme, vytvarujeme do guľky a položíme ich spojom nadol na pomúčený povrch. Necháme ich ešte 15 minút odpočívať.
Varenie knedlí: ako na to, aby boli nadýchané
Najčastejšie sa ovocné knedle varia vo vode, no zvládnu to aj nad parou. Pri varení vo vode postupujeme nasledovne:
-
Vodu v hrnci necháme zovrieť a vkladáme do nej len toľko knedlí, aby mali dostatok priestoru. Ak je ich veľa naraz, voda sa rýchlo ochladí a knedle sa môžu zraziť.
-
Najprv ich varíme pod pokrievkou 5 minút, potom ich otočíme a dokončíme varenie bez pokrievky, ďalšie 3 až 5 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti.
-
Pokiaľ plníme knedle mrazeným ovocím, je dobré ho najskôr rozmraziť. V opačnom prípade by mohol byť stred surový, zatiaľ čo cesto by sa mohlo rozvariť.
-
Prvú knedľu rozrežeme a skontrolujeme, či je cesto prevarené. Hotové knedle prepichneme vidličkou, aby mohla uniknúť para a knedle zostali nadýchané.
Servírovanie a tipy na záver
Čerstvo uvarené knedle sú najlepšie ešte teplé – podávame ich s tvarohom, posypané práškovým cukrom, preliate rozpusteným maslom alebo doplnené o mak, škoricu, opečenú strúhanku či orechy. Ak nám nejaké knedle zostanú, môžeme ich po vychladnutí zamraziť alebo neskôr prehriať na pare.
Domáce ovocné knedle sú ideálnym letným jedlom – jednoduché, výživné a plné chuti sezóny. Ak si ich raz pripravíte, pravdepodobne sa stanú stálicou vášho jedálnička.