
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Majonéza a tatárska omáčka bez vajec? Áno, je to možné! Takto si s tým kedysi poradili aj naše staré mamy
Majonéza a tatárska omáčka bez vajec? Áno, je to možné! Takto si s tým kedysi poradili aj naše staré mamy

Letné večery sú ako stvorené na grilovanie pod holým nebom. Ak plánujete priateľské posedenie, pripravte hosťom niečo výnimočné – studenú omáčku bez vajec, ktorá vynikne nielen pri mäse, ale aj ako dip k zelenine či pečivu. Možno to znie nezvyčajne, ale domáca majonéza bez jediného vajíčka je ľahká, jemná a pritom chutí naozaj fantasticky. A čo je najlepšie? Pripravíte ju rýchlo a jednoducho z dostupných surovín!
Bezvaječný zázrak v kuchyni
Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že sa majonéza bez vajec jednoducho nedá pripraviť, je načase zmeniť názor. Tajomstvo spočíva v jednej nenápadnej, no výživnej strukovine – v červenej šošovici. Práve tá vám umožní vytvoriť chutný základ, z ktorého si ľahko pripravíte nielen majonézu, ale aj domácu tatársku omáčku alebo rôzne dresingy.
Tento spôsob bol známy už našim starým mamám, ktoré si museli často poradiť aj bez tradičných surovín. A výsledok? Lahodná omáčka bez cholesterolu a bez rizika salmonely – ideálne riešenie pre alergikov, vegánov či ľudí na diéte.
Ako pripraviť základ omáčky z červenej šošovice
Na prípravu základnej bezvaječnej majonézy budete potrebovať 100 gramov červenej šošovice. Tú je potrebné večer pred prípravou zaliať trojnásobným množstvom vody a nechať odstáť – najlepšie cez noc. Ráno šošovicu rozmixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie, ktorá pripomína redšie mlieko. Pre lepší výsledok môžete zmes precediť cez jemné sitko, aby ste získali čistý, hladký základ.
Do tejto zmesi pridajte 3 polievkové lyžice sušeného sójového mlieka. Práve sójové mlieko obsahuje prírodný emulgátor – lecitín, ktorý pomáha zmes zahustiť. Za stáleho miešania priveďte všetko do varu. V priebehu niekoľkých minút začne omáčka hustnúť. Keď dosiahne požadovanú konzistenciu, odstavte ju zo sporáka a nechajte úplne vychladnúť.
Recept na domácu majonézu bez vajec
Do vychladnutej zmesi pridajte:
-
polovicu čajovej lyžičky soli,
-
2 lyžičky cukru,
-
trochu vody podľa potreby,
-
čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu (množstvo upravte podľa chuti),
-
2 lyžičky plnotučnej horčice.
Celú zmes opäť dôkladne rozmixujte ponorným mixérom, aby sa chute spojili. Nakoniec prilejte 3 až 5 lyžíc kvalitného extra panenského olivového oleja a ešte raz všetko premixujte. Výsledkom bude ľahučká, nadýchaná majonéza jemnej konzistencie.
Pre najlepší výsledok ju prelejte do čistých uzatvárateľných sklenených nádob a skladujte v chladničke. Po vychladnutí ešte viac zhustne a jej chuť sa krásne rozvinie.
Ako pripraviť domácu tatársku omáčku bez vajec
Z rovnakého šošovicového základu si viete pripraviť aj výbornú tatársku omáčku. Budete na to potrebovať:
-
1 menšiu cibuľu,
-
pár kyslých uhoriek.
Cibuľu najemno nakrájajte a zalejte ju horúcou vodou. Nechajte pár minút odstáť – tento jednoduchý trik zabezpečí, že cibuľa nebude v omáčke horknúť a vydrží dlhšie čerstvá. Potom ju sceďte. Medzitým si nasekajte na drobno kyslé uhorky.
Do základnej omáčkovej zmesi vmiešajte pripravenú cibuľku a uhorky. Ak máte chuť experimentovať, nebojte sa pridať aj ďalšie suroviny: nadrobno nasekaný cesnak, kôpor, čerstvé bylinky, mleté čierne korenie, trošku chilli alebo dokonca horčicové semienka.
Hotovú tatársku omáčku dajte do uzatvárateľného pohára a uskladnite v chladničke. Vydrží niekoľko dní a skvele doplní nielen grilované jedlá, ale aj hranolky či zeleninové tyčinky.
Záver: Zdravšie, jednoduchšie a s chuťou tradície
Pripraviť si vlastnú majonézu alebo tatársku omáčku bez vajec doma je nielen možné, ale aj jednoduché a zdravé. Vďaka červenej šošovici, sójovému mlieku a troche kreativity získate omáčky, ktoré sú ľahšie, výživnejšie a vhodné aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom. Inšpirujte sa múdrosťou našich predkov a nebojte sa experimentovať – vaše chuťové poháriky sa vám poďakujú.