Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Svetlý chlieb z domácej rúry: Návod, ako ho zvládnuť aj bez skúseností

Svetlý chlieb z domácej rúry: Návod, ako ho zvládnuť aj bez skúseností
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svetlý chlieb z domácej rúry: Návod, ako ho zvládnuť aj bez skúseností Foto: depositphotos.com
reklama:

Voňavý, mäkký a bez pridaných látok – taký je chlieb, ktorý si upečiete doma. Ak túžite po poctivom pečive, ktoré bude chutiť celej rodine, ste na správnej adrese. Domáce pečenie nie je žiadna veda – keď raz pochopíte základné princípy, stane sa z toho príjemná rutina.

Svetlý chlieb patrí medzi najobľúbenejšie druhy – je jemný, nadýchaný a hodí sa takmer ku všetkému: na raňajky, k polievke aj k večeri. Navyše si ho pripravíte z bežne dostupných surovín a bez použitia akýchkoľvek chemických prísad.

Čo budete potrebovať a ako na to?

Základom úspešného chleba je kvalitný kvások, dobrá múka a čas. S nasledujúcim postupom si však poradí aj ten, kto ešte nikdy cesto nezamiesil.

1. Rozkvas si pripravte deň vopred

Zhruba 12 hodín pred pečením je potrebné pripraviť rozkvas. V menšej miske zmiešajte:

  • lyžicu ražného kvásku,

  • 100 g celozrnnej alebo chlebovej ražnej múky,

  • 100 g vlažnej vody.

Nechajte túto zmes pracovať pri izbovej teplote, najlepšie prikrytú, aby neoschla.

2. Tajomstvo vláčneho cesta – jednoduchá kaša

Chlieb vydrží mäkký dlhšie, ak do cesta pridáte jednoduchú kašu. Pripravíte ju tak, že:

  • 40 g ražnej múky zalejete 100 g vriacej vody,

  • dôkladne premiešate a necháte vychladnúť.
    Táto kaša pridá chlebu šťavnatosť a zlepší jeho štruktúru.

3. Zamiesenie cesta

Keď máte rozkvas aj kašu hotové, zmiešajte ich s ostatnými prísadami:

  • 500 g pšeničnej chlebovej múky,

  • 270 g vlažnej vody,

  • 14 g soli,

  • lyžička rasce.

Cesto môžete spracovať ručne, alebo si pomôcť kuchynským robotom. Výsledné cesto má byť pružné, mierne lepivé, ale súdržné.

4. Nechajte cesto poriadne narásť

Premiesené cesto uložte do misy a prikryte, aby neosychalo. Nechajte ho kysnúť, kým nezväčší objem približne na dvojnásobok – obvykle to trvá asi tri hodiny, v závislosti od teploty v miestnosti a sily kvásku.
Počas kysnutia ho trikrát preložte – to mu pomôže spevniť sa a lepšie držať tvar.

5. Tvarovanie a druhé kysnutie

Nakysnuté cesto vytvarujte do bochníka a vložte do pomúčenej ošatky. Vrch jemne poprášte múkou. Nechajte ešte asi hodinu odpočívať.

Ako zistíte, že je cesto pripravené na pečenie? Vyskúšajte prstový test – jemne zatlačte do cesta. Ak zostane malý dôlek, je čas piecť. Ak sa vráti späť, ešte potrebuje čas. A ak sa cesto prepadne, pravdepodobne prekyslo – v takom prípade ho radšej pečte vo forme.

6. Pečenie – dve teploty, jeden dokonalý chlieb

Rúru predhrejte na 250 °C a nechajte v nej rozhorúčiť aj plech alebo kameň. Bochník narežte a rýchlo preložte do horúcej rúry.

  • Prvých 15 minút pečte pri 250 °C,

  • potom znížte teplotu na 220 °C, odvetrajte vlhkosť a dopiecť ďalších 30 minút.

Správne upečený chlieb má pevný chrumkavý povrch s tmavšou zlatistou farbou a vnútro, ktoré dosiahne minimálne 96 °C – to si môžete overiť vpichovacím teplomerom.

7. Nechajte chlieb vychladnúť

Po vybratí z rúry položte chlieb na mriežku, aby sa nezaparil. Nechajte ho úplne vychladnúť – aj keď to bude ťažké, pretože vôňa bude lákavá!

Záver: Poctivý chlieb z vašej kuchyne

Upečenie domáceho svetlého chleba nie je zložité. Stačí nasledovať overený postup, neponáhľať sa a dopriať kvásku aj cestu čas na prácu. Odmenou vám bude výnimočne chutné pečivo, ktoré si budete môcť vychutnať bez výčitiek – bez konzervantov, farbív či zbytočných prísad. A čo je najdôležitejšie – s hrdosťou, že ste ho pripravili vlastnými rukami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.