Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Kurča bez chladničky čerstvé aj po roku: Stačí poznať tento jednoduchý spôsob konzervácie

Kurča môžete aj zavárať a vydrží vám čerstvé celý rok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kurča môžete aj zavárať a vydrží vám čerstvé celý rok Foto: depositphotos.com
reklama:

Milujete kuracie mäso, no vaša chladnička praská vo švíkoch a miesta už niet? Nezúfajte! Existuje praktický trik, vďaka ktorému si môžete pripraviť a uchovať kurča tak, aby vydržalo čerstvé aj bez chladenia – a to po celý rok. Tento osvedčený domáci spôsob zaručí, že budete mať chutné a dochutené mäso poruke vždy, keď naň dostanete chuť.

Prečo je kuracie mäso také obľúbené?

Kuracie mäso patrí medzi najviac vyhľadávané druhy mäsa – je ľahko stráviteľné, jemné a univerzálne. V kuchyni sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov, od varenia cez dusenie až po pečenie v rúre či prípravu na pare. Obľubujú ho aj tí, ktorí sa snažia stravovať diétne alebo zhodiť pár kilogramov. Vhodnou úpravou sa totiž z kurčaťa stáva zdravé, nízkotučné jedlo.

Kuracie mäso je nielen chutné, ale aj výživovo hodnotné. Obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín potrebných na regeneráciu buniek a tvorbu svalovej hmoty. V porovnaní s inými druhmi mäsa má nižšiu kalorickú hodnotu, minimum tuku a cholesterolu. Je bohaté na minerály ako fosfor, vápnik, horčík, draslík, železo či selén a zároveň obsahuje dôležité vitamíny skupiny B – najmä B3, B5 a B6.

Príprava mäsa pred konzerváciou

Ak si chcete pripraviť zásobu kuracieho mäsa na dlhšie obdobie, môžete ho naložiť do zaváracích pohárov podľa osvedčeného receptu. Na spracovanie približne 4 kilogramov kurčaťa budete potrebovať:

  • 4 väčšie cibule

  • jeden zväzok čerstvej petržlenovej vňate

  • 4 polievkové lyžice octu

  • 4 polievkové lyžice soli

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • mletú sladkú papriku (prípadne aj štipľavú, ak obľubujete pikantné jedlá)

Najskôr si mäso dôkladne umyte, zbavte zvyškov tuku alebo šliach, ktoré vám nevyhovujú, a osušte ho papierovou utierkou. Potom ho vložte do väčšej misy, osoľte, okoreňte a pridajte mletú papriku. Všetko dobre premiešajte, aby sa korenie dostalo rovnomerne na každý kus.

Ak máte radi pikantné chute, pokojne pridajte aj trochu čili alebo cesnaku. Po dôkladnom premiešaní mäso pokvapkajte octom, znova premiešajte a nechajte niekoľko minút odležať.

Plnenie pohárov a príprava zeleniny

Medzitým si pripravte zaváracie poháre – dôkladne ich umyte a vysušte. Cibuľu si nakrájajte na rovnomerné kolieska hrubé asi 2–3 mm a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.

Na dno každého pohára naukladajte vrstvu cibule a posekanej vňate. Potom do pohárov vkladajte mäso – čo najtesnejšie, aby vo vnútri nezostávali zbytočné vzduchové medzery. Ak vám ostane ešte zelenina, pokojne ju pridajte navrch.

TIP: Do pohárov môžete pre extra chuť pridať aj plátky cesnaku, kúsky čerstvej papriky alebo vetvičku tymianu.

Zaváranie: Krok, ktorý všetko zabezpečí

Naplnené poháre pevne uzavrite viečkami. Do veľkého hrnca dajte na dno utierku, poukladajte na ňu poháre a zalejte ich vodou tak, aby boli ponorené aspoň do troch štvrtín. Hrniec dajte na sporák a priveďte vodu do varu.

Zaváranie by malo trvať približne 5 hodín. Tento dlhší čas je dôležitý pre bezpečnú konzerváciu mäsa, ktoré sa vďaka nemu uchová bez nutnosti chladenia.

Po skončení zavárania opatrne vyberte poháre (najlepšie pomocou klieští), otočte ich viečkom nadol a nechajte vychladnúť. Po úplnom vychladnutí ich uložte na tmavé, chladné miesto – ideálne do komory či pivnice. Takto pripravené kuracie mäso vám vydrží až 12 mesiacov.

Ako mäso použiť?

Keď nastane ten správny moment, stačí pohár otvoriť a obsah použiť podľa potreby – či už na rýchly obed, večeru, do omáčky, na rizoto alebo len tak s pečivom. Mäso je ochutené, tepelne spracované a pripravené na ďalšiu úpravu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.