
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Tekvica ako ananás: Skvelý retro recept našich starých mám, ktorý opäť zažíva obrodu
Tekvica ako ananás: Skvelý retro recept našich starých mám, ktorý opäť zažíva obrodu

Možno ste od starej mamy počuli, že kedysi sa pripravovali kompóty „na spôsob ananásu“. Hoci vtedy išlo o spôsob, ako si dopriať exotickú pochúťku aj bez skutočného ananásu, tento trik dnes opäť získava na popularite. A najlepšie na tom je, že si ho môžete ľahko pripraviť aj doma – a to z obyčajnej jesennej tekvice.
Zabudnite na klasiku v podobe jahodových, marhuľových či slivkových kompótov. Ak túžite po niečom netradičnom, prevoňanom exotikou a zároveň zdravom, siahnite po čerstvej tekvici. Jej sezóna práve začína, čo z nej robí ideálneho kandidáta na prípravu domáceho kompótu s chuťou ananásu. Výsledok vás prekvapí – jemná, sladká chuť a svieža vôňa budú pripomínať skutočný tropický ovocný zážitok.
Prečo práve tekvica?
Tekvica patrí medzi najobľúbenejšie jesenné plodiny, no okrem svojej univerzálnosti v kuchyni ponúka aj množstvo zdravotných benefitov. Je bohatá na vitamíny, posilňuje imunitu, podporuje činnosť srdca, priaznivo vplýva na trávenie i pankreas a pomáha telu s detoxikáciou. Okrem toho má močopudné účinky, uľavuje pri ochoreniach obličiek a pomáha aj pri problémoch ako sú reuma či dna.
Vďaka svojej jemnej chuti a šťavnatej konzistencii je ideálna na kondenzovanie i zaváranie – a ak jej dodáte správne korenie či arómu, premení sa na dokonalú náhradu ananásu. Ako na to? Prinášame vám dva overené spôsoby prípravy.
Recept 1: Tekvicový kompót s ananásovou arómou
Tento variant je rýchly, jednoduchý a výsledok vás milo prekvapí svojou chuťou i vôňou.
Potrebujete:
-
1 kg očistenej a na malé kocky nakrájanej tekvice
-
0,5 l vody
-
250 g kryštálového cukru
-
1 lyžičku kyseliny citrónovej
-
2 lyžičky ananásovej arómy (bežne dostupnej v potravinách)
Postup:
Do hrnca nalejte vodu, prisypte cukor a premiešajte. Pridajte nakrájanú tekvicu, kyselinu citrónovú a ananásovú arómu. Za stáleho miešania priveďte k varu a varte približne 30 minút – kým tekvica nezačne byť priesvitná. Po uvarení odstráňte vzniknutú penu a kompót opatrne preložte do čistých pohárov. Neplňte ich až po okraj – nechajte si asi centimeter priestoru. Uzavrite viečkom, poháre otočte hore dnom a nechajte ich stáť asi 20 minút.
Recept 2: Tekvica v ananásovom náleve
Tento variant je jemnejší a mnohí ho považujú za ešte autentickejší, pretože používa pravý ananásový džús.
Potrebujete:
-
1 kg olúpanej a nakrájanej tekvice
-
1 l vody
-
400 g cukru
-
250 ml ananásového džúsu
Postup:
Vodu spolu s cukrom dajte variť, aby vznikol sladký sirup. Následne doň vložte pripravenú tekvicu a nechajte ju povariť asi 3 minúty. Potom ju vyberte a naukladajte do pripravených zaváracích pohárov. Do sirupu pridajte ananásový džús, premiešajte a týmto nálevom zalejte tekvicu vo fľašiach. Poháre dobre uzavrite viečkami a sterilizujte ich v hrnci s vodou (do polovice výšky pohárov) pri teplote 85 °C približne 20 minút.
Tip navyše: Nemusí to byť len tekvica
Ak patríte k tým, ktorí tekvici veľmi nefandia, nezúfajte. Rovnaký postup môžete použiť aj s broskyňami – a výsledok vás možno vráti do detských čias u babičky, keď voňavý broskyňový kompót stál na stole pri nedeľnom obede. Fantázii sa medze nekladú – a ak raz vyskúšate tento retro recept s exotickým nádychom, určite sa k nemu budete radi vracať.
Záver:
Domáci kompót z tekvice „na spôsob ananásu“ je nielen chutnou pochúťkou, ale aj zdravou alternatívou k sladkostiam z obchodu. Navyše ide o krásny príklad toho, ako naše staré mamy dokázali z mála vyčarovať niečo výnimočné. Tak prečo si to dnes nevyskúšať znova?