
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Stačí do zemiakov vyhĺbiť jamky. Odteraz ich už nebudete pripravovať inak
Stačí do zemiakov vyhĺbiť jamky. Odteraz ich už nebudete pripravovať inak

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie suroviny v slovenských domácnostiach. Sú nenáročné na prípravu, finančne dostupné a zároveň veľmi variabilné – môžete ich podávať ako prílohu, ale aj ako plnohodnotné hlavné jedlo. Ak ich správne dochutíte, vzniknú z nich jedlá, ktoré ohúria celú rodinu. V tomto článku vám predstavíme dva jednoduché a originálne recepty, ktoré posunú vaše kulinárske zručnosti na vyššiu úroveň.
Zemiaky sú vďačným základom pre množstvo jedál – či už ide o varené, pečené, zapekané alebo plnené verzie. Fantázii sa medze nekladú, stačí siahnuť po správnych ingredienciách. Vyskúšajte chutné plnené zemiaky s mäsovými guľkami alebo výbornú zemiakovú roládu s mäsovou plnkou. Obe varianty sú nenáročné na prípravu, nevyžadujú drahé suroviny a výborne sa hodia na bežný obed aj víkendový obed s rodinou.
Plnené zemiaky s mäsovými guľkami – jednoduché, ale efektné jedlo
Na prípravu tohto receptu si nachystajte päť väčších zemiakov. Môžete ich ošúpať, no ak preferujete rustikálnejšiu chuť, nechajte ich so šupkou. V každom prípade ich však poriadne umyte a dajte celé variť do osolenej vody, kým nezmäknú – nesmú sa však rozvárať.
Kým sa zemiaky varia, pripravte si mäsovú zmes. Do väčšej misy vložte 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix), pridajte 100 g nadrobno nakrájanej cibule, hrsť nasekaného kôpru a hladkolistého petržlenu, jednu polievkovú lyžicu strúhanky, dve lyžice prelisovaného cesnaku, pol lyžičky mletého čierneho korenia, pol lyžičky údenej červenej papriky, lyžičku provensálskeho korenia a jednu lyžičku soli. Všetko dôkladne premiešajte rukami, aby sa suroviny rovnomerne spojili.
Keď sú zemiaky hotové, zlejte z nich vodu a nechajte ich vychladnúť. Potom každý zemiak rozkrojte pozdĺžne na dve polovice a lyžicou do stredu jemne vydlabte jamku – asi tak veľkú, ako lyžica sama. Vznikne vám prirodzený priestor na plnku. Zemiakové polovice poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a každú časť potrite olivovým alebo slnečnicovým olejom. Zemiaky pečte pri teplote 180 °C približne 15 minút – bez zakrývania alobalom. Práve suché teplo pomôže šupke získať chrumkavosť a spevniť okraje.
Medzitým si nastrúhajte 100 g syra podľa chuti (eidam, cheddar či gouda) a každú vydlabanú zemiakovú polovicu ním na spodku vysypte. Z mäsovej zmesi vytvorte malé guľky a niekoľko ich poukladajte na syr. Čím menšie guľky urobíte, tým estetickejšie bude celý pokrm pôsobiť – a navyše sa ich zmestí viac.
Každý zemiak zalejte trochou paradajkového pyré a navrch ešte nasypte trochu strúhaného syra. Vložte plech späť do rúry a pečte ďalších 30 až 35 minút pri 180 °C. Výsledok? Výborne prepečené zemiaky s bohatou náplňou, ktoré zaručene zmiznú z taniera ako prvé.
Zemiaková roláda plnená mäsom – efektný a sýty pokrm
Tento recept je ideálny pre milovníkov tradičnej kuchyne s moderným nádychom. Najprv si nastrúhajte 1 kg surových ošúpaných zemiakov na hrubom strúhadle. Z nastrúhaných zemiakov vytlačte prebytočnú šťavu (rukou alebo cez plátno) a hmotu vložte do veľkej misy.
K zemiakom pridajte 1 a ½ lyžičky soli, ½ lyžičky mletého čierneho korenia, lyžičku provensálskeho korenia, 3 lyžice polohrubej (alebo hladkej) múky, 3 lyžice kyslej smotany, 3 prelisované strúčiky cesnaku a dve celé vajcia. Celú zmes dôkladne premiešajte, kým nevznikne husté a rovnomerné cesto.
Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejte zemiakovú hmotu a rovnomerne ju rozotrite. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 až 25 minút. Po upečení hneď plát zrolujte aj s papierom a nechajte chvíľu oddýchnuť – tým sa zemiakové cesto spevní a bude sa lepšie plniť.
Kým roláda chladne, pripravte si mäsovú plnku. Do čistej misy dajte 400 g mletého mäsa, jednu nadrobno nasekanú cibuľu, trochu nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate, ½ lyžice údenej mletej papriky, ¼ lyžice čierneho korenia, 1 lyžicu soli a všetko rukou dôkladne premiešajte na kompaktnú zmes.
Zemiakovú roládu opäť rozviňte, rovnomerne ju potrite pripravenou mäsovou zmesou a následne znova zrolujte – tentoraz už bez papiera. Hotovú roládu preložte na nový papier na pečenie, prikryte alobalom a pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Na záver alobal odstráňte a pečte ešte 10 minút, aby sa povrch jemne zapiekol.
Po krátkom vychladnutí roládu nakrájajte na plátky a podávajte s kyslou smotanou, prípadne s ľahkým zeleninovým šalátom.
Záver
Oba recepty sú dôkazom toho, že aj zo zdanlivo obyčajných zemiakov sa dajú pripraviť jedlá, ktoré nielen dobre chutia, ale aj výborne vyzerajú. Plnené zemiaky s mäsovými guľkami vás prekvapia svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou, zatiaľ čo zemiaková roláda zaručene zapôsobí na každého, kto ju ochutná. Stačí trocha trpezlivosti, chuť experimentovať a výsledok bude stáť za to.