
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Tvarohové buchty podľa Evy Holubovej: Herečkin recept, ktorý sa vždy podarí
Tvarohové buchty podľa Evy Holubovej: Herečkin recept, ktorý sa vždy podarí

Kysnuté buchty patria medzi najtradičnejšie sladké dobroty v našich končinách a pečú sa už celé stáročia. Hoci ich vôňa a chuť dokážu navodiť atmosféru babičkinej kuchyne, mnoho ľudí sa ich prípravy obáva – najmä kvôli kysnutiu cesta. Pravdou však je, že ak poznáte správny postup, zvládnete ich pripraviť bez stresu a s výsledkom, na ktorý budete pyšní. Herečka Eva Holubová má svoj osvedčený recept aj niekoľko fígľov, ktoré zaručia, že buchty budú nadýchané, jemné a plné chuti.
Prečo práve tvarohové?
Zo všetkých druhov kysnutých buchiet sú práve tvarohové u mnohých favoritom. Nie každý má rád mak alebo lekvár, ale po tvarohovej náplni siaha takmer každý bez váhania. Napriek ich obľúbenosti sa dnes do pečenia pustí čoraz menej ľudí – často zo strachu, že cesto „nepodrastie“ alebo bude hutné. Eva Holubová však dokazuje, že sa niet čoho báť. Jej recept je jednoduchý, overený a výsledok stojí za to.
Trochu histórie kysnutých buchiet
Možno vás prekvapí, že kysnuté buchty sa pripravovali už v 17. storočí, hoci vtedy vyzerali úplne inak. Neboli sladké – robili sa naslano. Cesto tvorila len múka, vajcia, kvapalné kvasnice a soľ. Buchty sa navyše nevarili v rúre, ale priamo vo vode, a až následne sa polievali roztopeným maslom. Až o niekoľko desaťročí neskôr sa objavila sladká verzia, ktorá sa rýchlo rozšírila po domácnostiach. S tvarohom či slivkovým lekvárom sa časom dostali aj do ľudových rozprávok a stali sa symbolom domácej pohody.
Ako pripraviť dokonalé cesto
Základom úspechu je kvások. Do malej misky rozdrobte celú kocku droždia, pridajte lyžičku cukru a zalejte 200 ml vlažného mlieka. Zakryte čistou utierkou a nechajte približne 15 minút na teplom mieste, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky – znak, že kvások „pracuje“.
Medzitým vo vodnom kúpeli roztopte 140 g masla a prilejte k nemu 50 ml vlažného mlieka. Do veľkej misy preosejte 500 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, 60 g kryštálového cukru, 3 žĺtky a semienka z vanilkového lusku. Pre jemnú vôňu nastrúhajte aj asi 1/4 lyžičky citrónovej kôry. Všetky suché suroviny premiešajte, pridajte roztopené maslo s mliekom a pripravený kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto. Misu jemne poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým sa objem cesta nezdvojnásobí – približne 50 minút.
Tvarohová plnka, ktorá nikdy nesklame
Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske vymiešajte 250 g plnotučného tvarohu so 80 g práškového cukru a 2 žĺtkami. Ak máte radi, pridajte lyžicu hrozienok, ktoré ste predtým nechali napučať v rume – dodajú buchtám jemný aromatický podtón.
Tvarovanie a pečenie
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát a nakrájajte na rovnaké štvorce. Do stredu každého položte lyžicu tvarohovej plnky, rohy cesta spojte k sebe a vytvarujte guľku. Takto pripravené buchty uložte tesne vedľa seba do pekáča vymasteného maslom.
Pred pečením ich bohato potrite rozpusteným maslom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte chvíľu vychladnúť a nakoniec zasypte práškovým cukrom.
Tipy od Evy Holubovej
-
Maslo nešetrite – potieranie pred aj po upečení dodá buchtám nezameniteľnú chuť a jemnosť.
-
Teplota je kľúčová – cesto potrebuje stabilné teplo, bez prievanu.
-
Náplň obmieňajte – ak nemáte chuť na tvaroh, skúste marhuľový lekvár, mak alebo orechy.
Ak sa budete držať týchto krokov, buchty sa vám podaria aj bez dlhoročných pekárskych skúseností. A keď sa z rúry začne šíriť ich sladká vôňa, budete presne vedieť, že stálo za to sa do nich pustiť.